Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Handel akcjami dla początkujących

Napisany przez NameUnbekannt
Cześć,

mam pytanie:

Jakie koszty ponosi inwestor, gdy kupuje akcje w chwili x i sprzedaje je w chwili y? Zastanawiam się, jak obliczyć te koszty, aby sprzedać akcje w określonym momencie bez strat lub najlepiej z zyskiem. Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tego elementarnego pytania na przykładzie warunków oferowanych przez bank Consors.

Będę wdzięczny za odpowiedzi oparte na faktach.

Napisany przez Daukind
Zależy od wolumenu i miejsca na giełdzie.

W zarysie, w Consors płacisz 10 euro za zakup na Xetrze i kolejne 10 euro za sprzedaż. Przyjmuję teraz, że nie handlujesz wolumeami sześciocyfrowymi...

Cześć,

nie, lepiej obliczmy z wolumenem od 500 do 1000 euro za każdą transakcję. Gdybym teraz chciał dokonywać 30 transakcji miesięcznie, Cortal Bank byłby odpowiednim dostawcą usług depozytowych?

Napisany przez Daukind

Witam,

nie, lepiej policzmy z zakresem wolumenu od 500 do 1000 euro za transakcję. Jeśli miałbym teraz dokonać 30 transakcji kupna/sprzedaży miesięcznie, to czy Cortal Bank jest odpowiednim dostawcą usług depozytowych?

Ponadto, handel o takiej częstotliwości przy tak niskim wolumenie może być trudny do osiągnięcia z zyskiem, w takim przypadku Consors nie jest właściwy. Zastanów się raczej nad Lynxem lub interactive brokers

Napisany przez Cici

Stawiam sobie pytanie, jak mogę obliczyć koszty, aby sprzedać akcje w określonym momencie bez strat lub nawet z zyskiem.

Jeśli chodzi o koszty transakcyjne oraz cenę akcji, w większości przypadków nie jest to możliwe.

Przy 30 transakcjach w miesiącu samemu bankowi wpłacisz 300 euro. Czy uważasz, że uda Ci się odzyskać tę kwotę poprzez transakcje? Może byłaby opcją Flatex, gdzie koszt transakcji wynosi zaledwie 6 euro, jeśli dobrze pamiętam.

Dziękuję za informację zwrotną. Jaką strategię zakupu i sprzedaży przyjąłbyś, jeśli handlowałbyś średnio wolumenem od 500 do 1000 euro?

W jakich odstępach czasu warto zawierać transakcje?

Wczoraj zauważyłem ofertę OnVista, gdzie możliwe są tzw. FreeBuys w zależności od wartości konta. Co o tym myślicie? Czy można się spodziewać tutaj ukrytych kosztów?

Dziękuję za wasze informacje zwrotne.

Napisany przez brainy
Kupuj fundusze ETF za pomocą planu oszczędnościowego, jeśli chcesz inwestować pieniądze w akcje.

Tak niskie sumy w poszczególne akcje moim zdaniem nie mają sensu.

Znowu jedno z tych pytań dla niewtajemniczonych...

Jak wygląda taki plan oszczędnościowy?

Dziękuję za odpowiedź.

Napisany przez brainy
https://www.justetf.com/de/how-to/msci-world-etfs.html

W dolnej części znajdują się dostawcy wraz z ponoszonymi kosztami.

Znalazłem teraz interesujący artykuł w magazynie Finanz Test. Tam pisze:

Inwestorzy, którzy inwestują w zarządzane fundusze, muszą regularnie śledzić ich rozwój. Dobrze byłoby dokonywać kontroli co miesiąc.

Teraz pytanie, ile kosztuje sprzedaż jednostki uczestnictwa w ETF-ie.

Na przykład: zainwestowałem 500 euro w następujący ETF: iShares MSCI Emerging Markets (ISIN: DE000A0HGZT7) i teraz chcę go sprzedać. Ile wyniosą opłaty za to?

Dziękuję za opinię.

Napisany przez brainy
Zależy od brokera.

W zależności od wolumenu, jeden lub drugi broker może być tańszy.

IB jest zdecydowanie najtańszy dla dużych wolumenów.

Na niższym poziomie nie mam takiej wiedzy.

Finanztest też nie jest zbyt rewelacyjny. Fundusze po prostu pobierają 2% opłaty rocznie.

Dziękuję za pomocne informacje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata