- pt lut 24, 2006 10:44 am
Meldung: 08:00 Feintool steigert Quartalsumsatz um 7% auf 127,1 Mio CHF Name Letzter Veränderung FEINTOOL N 347,00 2,50 (0,73%) Lyss (AWP) - Grupa pod Feintool International Holding rozpoczęła nowy rok finansowy 2005/06 od wzrostu. W pierwszym kwartale (na dzień 31.12.05) przychody wzrosły o 7,0% do 127,1 (poprzedni rok 118,8) mln CHF, jak informuje przedsiębiorstwo we wtorek w oświadczeniu. Podobny wzrost odnotowano również w zamówieniach, ale brak jest tutaj podanych liczb. Przedsiębiorstwo nieco nie spełniło oczekiwań LODH. Bank spodziewał się, że dochód netto wyniesie 131,1 mln CHF. Wzrost przychodów stał się możliwy dzięki efektywnej realizacji dobrego zamówienia z poprzedniego roku obrotowego oraz terminowym dostawom we wszystkich trzech segmentach, jak napisano w oświadczeniu. Feintool pozostaje zgodny z długoterminowymi celami (wzrost przychodów od 5 do 8%), dzięki koncentracji na innowacjach technologicznych i marketingowych, co przełożyło się na wzrost zamówień. Pozytywny trend utrzymuje się nadal w segmentach cięcia/kształtowania i automatyzacji. W segmencie komponentów plastikowych/metalowych realizowana jest strategia globalizacji, co jednak krótkoterminowo obciąży bilans. Feintool rozbudowuje swoje moce w regionach wschodzących. Feintool jest wiodącym dostawcą technologii i systemów do cięcia/kształtowania oraz automatyzacji, a także globalnym dostawcą komponentów metalowych i plastikowych. tz/mk/ra Był to jeden z moich sugestii inwestycyjnych na początku 2006 roku. Kurs stabilizował się i dziś po raz pierwszy w tym roku wykazuje przyjazną tendencję przy kursach handlowych 347/348. Zwracałem uwagę na zdrową wycenę, pozostaje zarejestrowany nawet w okresach słabości. Interesująca wartość poboczna w CH, raczej zaniedbana. Niewiele aktywności funduszy i prawdopodobnie mało zabezpieczana przed hedgingiem. Dziś świetnie radzi sobie także Schweiter, praktycznie rakieta, w zasadzie dostawca dla branży motoryzacyjnej, niestety trudno mi go ocenić. Ciągle wielokrotnie zawodził! Nie mogę znaleźć oficjalnego aktualnego komunikatu dotyczącego Schweiter.