Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BSQ grozi z utratą dodatkowych oprocentowań ??

Napisany przez Q12
Witam wszystkich finansistów - zakładając, że klient ma od 2004 roku plan oszczędnościowy BSQ Bauspar (dawna Quelle) z bonusem 2% odsetek podstawowych + 2,75% odsetek premiowych. Ocena 614, przydzielona wiele lat temu, ale do tej pory nie zaakceptowana. Suma oszczędności wynosi np. 10 000 euro, a saldo wynosi 9 euro. Do tej pory zgromadzono dodatkowe 1500 euro odsetek premiowych na oddzielnym koncie (odsetki premiowe są księgowane rocznie na specjalnym koncie, są opodatkowane w roku naliczenia i uwzględnione w wyciągu bankowym). Klient skontaktował się z BSQ i telefonicznie powiedziano mu, że umowa jest w nadmiarze, ponieważ nie liczy się tylko saldo z wyciągu bankowego w wysokości 9000 euro, ale również saldo 9 + oddzielnie zaznaczone odsetki premiowe w wysokości 1500, co jest znacznie powyżej sumy oszczędności. Najlepiej byłoby, gdyby klient jak najszybciej sam zrezygnował. W przeciwnym razie podczas analizy stanu przez kasę oszczędnościową mogłoby się okazać, że jest w nadmiarze, co skutkowałoby wypowiedzeniem przez BSK. Przy wypowiedzeniu przez BSK niewątpliwie wada polega na tym, że zgodnie z §3 (2) ABB bonus byłby nieważny lub mógłby zostać zatrzymany przez BSK. Załóżmy, że w regulaminie dla planu Q12 znaleziono następujące informacje: §2 Wpłaty oszczędnościowe: (1) Miesięczna wpłata oszczędnościowa do pierwszej wypłaty z przydzielonej sumy oszczędnościowej wynosi 4 promile sumy oszczędnościowej (wpłata standardowa). §3 Oprocentowanie oszczędności: (1) ... Saldo jest oprocentowane 2% (oprocentowanie podstawowe). Przy taryfie premiowej oprocentowanie jest zwiększone... Moim zdaniem umowa z saldem 9 nie jest jeszcze w nadmiarze, ponieważ saldo zgodnie z wyciągiem bankowym nadal jest poniżej sumy oszczędnościowej 10. Nie mogę również wywnioskować z §3(2), że bonus można skasować. Jak widzicie ten problem - czy istnieje tutaj jasne ustalenie? Standardowa składka oszczędnościowa wynosi 40 euro miesięcznie (czyli 480 rocznie). W pierwszych latach wpłacano tylko raz w roku 750 euro. W ostatnich latach tylko 480 euro. Kasa informuje, że zgodnie z ABB przewidziane jest regularne oszczędzanie w ramach BSV. Składka standardowa zgodnie z §2. W przypadku już przydzielonych BSV wpłata składki standardowej także jest wymagana do pierwszej wypłaty z przydzielonej sumy oszczędnościowej. Dodatkowe wpłaty są oczywiście brane pod uwagę zgodnie z §2 (3) ABB. ABB §2(2): BSK może uzależnić przyjęcie dodatkowych wpłat od swojej zgody. (3) Jeśli Bausparer nie uiścił 12 składek standardowych z uwzględnieniem dodatkowych wpłat i nie odpowiedział na pisemne wezwanie BSK do dodatkowej wpłaty przez dłużej niż 3 miesiące, BSK może anulować umowę. Czy klient byłby zaległy przez początkowe wpłaty 750 euro rocznie, ponieważ nawet w skrajnym przypadku, gdy klient wpłacałby tylko 10 euro/rok w 2015 roku, nadpłata z pierwszych lat początkowo byłaby zaliczona do składek standardowych? Czy ta zaliczka dotyczy tylko danego roku? Z góry dziękuję za wasze opinie na ten temat.

Napisany przez Suxxess
Przypadki takie już miały miejsce, a raczej były zgodne z prawem. Ponieważ bonusowe odsetki trafiają na osobne konto, to bonusowa wypłata jest częścią umowy. (Jeśli zdecydujesz się ją wypłacić, przekroczysz kwotę 10 000 €.)

(2) Bonusowe odsetki zgodnie z ust. 1 są przyznawane, gdy
- oszczędzający w ramach Bausparvertrag zgodnie z §15 złoży wypowiedzenie lub zrezygnuje z przyznanej pożyczki hipotecznej
- BSV istnieje przez co najmniej 7 lat w tym momencie
- wartość oceny wynosi co najmniej 160.

Załóżmy, że Bausparkasse zauważy, że Twoja umowa faktycznie jest zawyżona, w związku z czym cel Bausparvertrag zostaje zniweczony. Bausparkasse może wtedy wypowiedzieć Ci umowę. Jeśli Bausparkasse wypowie Ci umowę z własnej inicjatywy, formalnie już nie spełniasz wymogów pierwszego akapitu. W rezultacie mogą zatrzymać dla Ciebie bonusowe odsetki, ponieważ już ich warunek nie spełniasz.

Rekomendowałbym poczekać na drugą lub trzecią opinię. Jednak, na Twoim miejscu, posłuchałbym rady Bausparkasse, wypowiedział umowę i wypłacił pieniądze wraz z bonusem, dopóki nie dostaniesz wypowiedzenia od Bausparkasse.

ABB §2(2): BSK może uzależnić przyjęcie specjalnych wpłat od swojej zgody.

Po prostu, jesteśmy teraz w okresie ekstremalnie niskich stóp procentowych, więc Bausparkassen zazwyczaj odrzucają wszelkie zwiększone wpłaty lub specjalne wpłaty, aby uniknąć konieczności wypłacania wysokich odsetek od tych specjalnych wpłat.

Jeśli już zbliżasz się do kwoty 10 000 € i z odsetkami przekraczasz tę kwotę, nie zwlekaj i zabezpiecz bonusowe odsetki, zanim bank wpadnie na dziwne pomysły. W najgorszym przypadku stracisz kilka odsetek od kwoty, którą jeszcze nie wpłaciłeś do 10 000 €. W najlepszym przypadku zabezpieczysz dla siebie 1500 € bonusowych odsetek. Dla mnie decyzja byłaby jasna.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ogólnie rzecz biorąc, instytucje oszczędnościowe nie radzą sobie dobrze w okresie niskich stóp procentowych. Dlatego wszyscy posiadacze oszczędności w ramach wysokoprocentowych kredytów hipotecznych zostaną i tak wypłacone z punktu widzenia instytucji oszczędnościowej.

Napisany przez Q12
Dziękuję za opinie.

Jeśli instytucja oszczędnościowo-kredytowa rozwiąże umowę z własnej inicjatywy, wtedy w zasadzie już nie spełniasz pierwszego ustępu. W rezultacie mogliby zatrzymać dla Ciebie bonusowy odsetek, ponieważ faktycznie nie spełniasz już tego warunku.

Pytanie do Suxxess:
Jak to należy zrozumieć, dlaczego klient nie spełnia już pierwszego ustępu? Trochę się w tym gubię.

Przecież tam jest napisane:
(2) Bonusowy odsetek zgodnie z ustępem pierwszym jest przyznawany, jeśli:
- oszczędzający rozwiązuje umowę zgodnie z §15 lub rezygnuje z przyznanej pożyczki hipotecznej oraz
- do czasu dokonania tych czynności BSV istniał co najmniej 7 lat oraz
- wskaźnik wyceny wynosi co najmniej 160.

Klient nie rezygnuje, ale mimo to spełnia wszystkie warunki, czyż nie?
- rezygnuje z pożyczki
- BSV istnieje od ponad 7 lat
- wskaźnik wyceny jest powyżej 160

W czym dokładnie klient nie spełnia wymagań?

Napisany przez Q12
Dziękuję za opinie.
Cytat:
Jeśli instytucja oszczędnościowa zdecyduje o rozwiązaniu umowy Bausparen z własnej inicjatywy, to w rzeczywistości nie spełniasz już pierwszego warunku. W rezultacie mogliby zatrzymać Ci dodatkowe odsetki, ponieważ nie spełniasz już tego warunku.
Pytanie do Suxxess:
Jak to należy zrozumieć, dlaczego klient nie spełnia już pierwszego warunku? Trochę się gubię.

Przecież jest napisane:
(2) Dodatkowe odsetki zgodnie z ustępem 1 przysługują, jeśli
- klient zrezygnuje z Bausparen zgodnie z §15 lub odmówi przyznania przypisanego mu kredytu hipotecznego i
- BSV miało w tym czasie co najmniej 7 lat i
- ocena zasobu wynosi co najmniej 160

Klient nie rezygnuje, ale spełnia mimo to wszystkie warunki, czyż nie? - rezygnuje z kredytu
- BSV istnieje ponad 7 lat
- ocena zasobu wynosi ponad 160. Co dokładnie nie spełnia klient?

Napisany przez Suxxess
Chodzi o to, że jeśli dostawca oszczędności mieszkaniowych zwróci Ci się, to:
Masz A) Nie zrezygnowałeś na własną rękę
i B) Nie zrezygnowałeś z umowy oszczędności mieszkaniowych na własną rękę.
(Ale dostawca to zrobił)

Chodzi zatem o to, kto z dwóch stron umowy zrezygnuje, czy zrezygnujesz samodzielnie czy dostawca oszczędności mieszkaniowych zrezygnuje z Ciebie. Ostatecznie wszystko sprowadza się do tego samego, umowa zostanie rozwiązana, a Ty otrzymasz swoje pieniądze.

Ale dostawca oszczędności mieszkaniowych może teoretycznie argumentować, że nie zrezygnowałeś samodzielnie, więc nie masz już prawa do premii procentowej. Wiem, że to mocno naciągane, ale zdaje się, że już kiedyś czytałem, że niektórzy dostawcy próbują unikać wypłacania premii procentowej w ten sposób.

(2) Premia procentowa zgodnie z ust.1 jest przyznawana, jeśli
- oszczędności mieszkaniowe są zgodnie z §15 rozwiązane lub zrezygnowane z przyznanej pożyczki mieszkaniowej i
- BSV w tym czasie trwał co najmniej 7 lat i
- wskaźnik oceny wynosi co najmniej 160

Ta cała klauzula staje się w tym przypadku nieistotna. Ponieważ wtedy po prostu przesadzasz oszczędności mieszkaniowe, cel umowy oszczędności mieszkaniowych zostałby zrealizowany, a dostawca po prostu Cię zwolni. Wypłacą Ci zgromadzone pieniądze bez premii procentowej i koniec.

Oczywiście można próbować się temu przeciwstawić prawnie. Ale raczej należałoby zapytać prawnika. Naturalnie nie musi do tego dojść, ale dlaczego narażać się na to?

Napisany przez Fury

Cześć wszystkim finansistom -

Jak to widzicie - czy istnieje jasne uregulowanie w tej sprawie?

(3) Jeśli oszczędzający na kredyt mieszkaniowy nie uiści 12 składek regularnych z uwzględnieniem dodatkowych wpłat i jeśli nie zareaguje na pisemne wezwanie Buxtehuder SparKasse do uiszczenia zaległości przez okres dłuższy niż 3 miesiące, BSK może wypowiedzieć umowę.

Czy klient nie byłby długi ze względu na początkowe wpłaty w wysokości 750 euro rocznie, ponieważ nawet w skrajnym przypadku, gdy klient wpłaciłby tylko 10 euro rocznie w 2015 r., nadpłata z pierwszych lat zostałaby najpierw zaliczona na poczet składek regularnych?
Czy ta zaliczka dotyczy tylko danego roku?

Bardzo dziękuję za Wasze opinie na ten temat.

W związku z tym tematem skontaktowałem się z BSQ i otrzymałem odpowiedź. Szanowni Państwo, w wydruku z konta za rok 2014 pan xxx zauważył Na tej okazji chcielibyśmy zauważyć, że zgodnie z Ogólnymi Warunkami Umów dotyczącymi oszczędzania na kredyt mieszkaniowy (ABB) przewidziane jest regularne oszczędzanie na kredyt mieszkaniowy. *Stawka regularnego oszczędzania jest określona w § 2 ust. 1 ABB.* Możecie Państwo również zapytać o wartość stawki regularnego oszczędzania u jednego z naszych doradców. Zachowanie określonej umową stawki oszczędzania daje Państwu osobistą pewność kalkulacyjną związana z czasem oczekiwania na przyznanie oraz otwiera opcję skorzystania z kredytu mieszkaniowego. W przypadku już przyznanych kredytów mieszkaniowych wpłata stawki regularnego oszczędzania jest również wymagana do pierwszej wypłaty z przyznanej sumy kredytu mieszkaniowego. *Dodatkowe wpłaty są oczywiście uwzględniane zgodnie z § 2 ust. 3 ABB.* Suma mojego kredytu mieszkaniowego wynosi 15 000,00 euro. Zatem miesięczna stawka regularnego oszczędzania wynosi 3,5 promila z 15 000, czyli 52,50 euro. .... ...
Całkowita kwota dodatkowych wpłat wynosi 3507,50 euro. Ponieważ mogę uwzględnić dodatkowe wpłaty zgodnie z pismem Pana xxx, wynika stąd, że kolejna wpłata na konto nie będzie konieczna przez kolejne 66 miesięcy. Z poważaniem Szanowny Panie xxx, dziękuję za e-mail z dnia 04.02.2015 r. Twój kredyt mieszkaniowy został zawarty w ramach taryfy Q12. Stawka regularnego oszczędzania wynosi w tym przypadku 60,00 euro miesięcznie. W załączeniu ponownie przesyłam Ogólne Warunki Umów dotyczące oszczędzania na kredyt mieszkaniowy (ABB) obowiązujące dla Twojego kredytu mieszkaniowego. Biorąc pod uwagę Twoje już dokonane wpłaty, uiszczyłeś stawkę regularnego oszczędzania przez okres około 173 miesięcy. Jeśli do tego czasu nie otrzymasz informacji od Bausparkasse o przekroczeniu sumy kredytu mieszkaniowego, kolejna wpłata stawki regularnego oszczędzania będzie konieczna ponownie od grudnia 2017 r. W razie pytań lub potrzeby indywidualnej porady nasza drużyna obsługi jest dostępna od poniedziałku do piątku ... Z poważaniem
Istnieje różnica między sumą dodatkowych wpłat wyliczoną przeze mnie a tym, co twierdzi BSQ. Ale przynajmniej w moim przypadku BSQ pozwala na zaliczenie starych dodatkowych wpłat wraz z aktualnymi obowiązkami oszczędzania.

To, że grozi utrata premii w przypadku wypowiedzenia umowy przez BSQ, było dla mnie nowością. Na szczęście dotychczas nie przekroczyłem sumy kredytu mieszkaniowego (konto standardowe + dodatkowe konto).

Napisany przez Q12
Super odpowiedź - dziękuję bardzo.

Biorąc pod uwagę już wpłacone wpłaty, opłaciłeś regularne składki przez około 173 miesiące.

Czy Twoje dodatkowe wpłaty zbierają się przez wiele lat czy też to ogromna wpłata w zeszłym roku?

Czy bsq uwzględnia wszystkie wpłaty od samego początku czy może na przykład tylko ostatnie 3 lata.

Jeśli regularna składka wynosiłaby na przykład 50 zł miesięcznie, a klient płacił od samego początku 70 zł miesięcznie, to czy to zostanie w pełni zaliczone,
czyli wszystko, co było zbyt dużo, czy to miesięczna czy roczna wpłata jednorazowa... jest brane pod uwagę?

?

Napisany przez Fury
Premia specjalna gromadziła się przez lata, ponieważ oszczędzałem każdego miesiąca więcej niż minimalna wysokość oszczędnościowa.

Napisany przez C. Andreas
Powinieneś jak najszybciej zaakceptować przydział (czyli nie wypowiadać umowy) i wypłacić sobie saldo + bonus. Dziwi mnie, że do tej pory kasa oszczędnościowo-budowlana nie zareagowała.

Napisany przez Q12
W jaki sposób zaakceptować przydział?
W ABB stwierdza się: Bonus zostanie przyznany, jeśli oszczędzający zrezygnuje z kredytu lub rezygnuje z przyznanego kredytu...
Czy oszczędzający może zaakceptować przydział i jednocześnie zrezygnować z kredytu, aby otrzymać bonus?

Napisany przez Hanomag

W jaki sposób zaakceptować przydział?
Czyżby nie było napisane w warunkach umowy, że bonus będzie wypłacony, jeśli oszczędzający wypowie umowę
albo zrezygnuje z przyznanego mu kredytu...

Czy oszczędzający może zaakceptować przydział i jednocześnie zrezygnować z kredytu
aby na pewno otrzymać bonus?

Oszczędzającemu nie przysługuje już kredyt, ponieważ de facto umowa została przekroczona. Dlatego nie ma możliwości zrezygnowania.

Napisany przez Q12
Oszczędzający na budowlanym zamiarze złożenia oświadczenia akceptacyjnego bsq
Akceptuje przydział. Chce wypłaty salda i rezygnuje z pożyczki.

Czy oszczędzający na budowlanym ma zatem pewne prawo do otrzymania odsetek premiowych?
Teoretyczna kwota pożyczki wynosi tylko 50 euro, jeśli odsetki premiowe nie są wliczane do salda.

Napisany przez biggi
Cześć, Twój post ma już rok, ale może mam szczęście. Jestem również oszczędzającym jako Q12 w BSQ. Właśnie mnie wypowiedzieli z powodu stopy oszczędzania i zatrzymali premię, mimo że wpłaciłem znacznie więcej przez lata i miałbym jeszcze około dwóch lat dobrą stopę oszczędzania. Zamierzam skonsultować się z prawnikiem. Na pewno przyda się oryginalna korespondencja BSQ do Ciebie. Być może istnieje rozwiązanie?? Dzięki z góry!

Napisany przez biggi

Moi do tego tematu napisałem list do BSQ i otrzymałem odpowiedź. Szanowni Państwo, w rocznym wyciągu za 2014 r. Pan xxx pisze, Że chcielibyśmy skorzystać z okazji, aby przypomnieć, że zgodnie z Ogólnymi Warunkami Umów o Bausparverträge (ABB) regularne oszczędzanie na twoim koncie oszczędności mieszkaniowej jest przewidziane. *Kwota regularnego depozytu jest określona w § 2 ust. 1 ABB. *Możesz również dowiedzieć się o tej kwocie od jednego z naszych doradców. Zachowanie zgodności z ustaloną umową dziennej stawki oszczędzania daje ci osobistą pewność kalkulacji w odniesieniu do okresu oczekiwania na alokację i otwiera możliwość skorzystania z kredytu mieszkaniowego. W przypadku już przydzielonych umów oszczędności mieszkaniowej, depozyt regularny musi również być dokonywany do pierwszej wypłaty z przydzielonej sumy oszczędności mieszkaniowej. *Dodatkowe płatności są oczywiście** ** uwzględniane zgodnie z § 2 ust. 3 ABB.* Kwota mojej umowy oszczędności mieszkaniowej wynosi 15 000,00 euro. Zatem miesięczny depozyt regularny wynosi 3,5 promila od 15 000, co daje 52,50 euro. .... ...
Całkowita kwota dodatkowej wpłaty wynosi 3507,50. Ponieważ mogę uwzględnić dodatkowe wpłaty zgodnie z listem pana xxx, wynika stąd, że kolejna wpłata na konto oszczędności nie będzie konieczna dopiero ponownie za 66 miesięcy. Z poważaniem Szanowny Panie xxx, dziękuję za Pańską e-mail z dnia 04.02.2015 r. Twoja umowa oszczędności mieszkaniowej została zawarta na poziomie Q12. Składka regularna w tym przypadku wynosi 60,00 euro miesięcznie. Dołączam ponownie Ogólne Warunki Umów o Bausparverträge (ABB) obowiązujące dla twojej umowy oszczędności mieszkaniowej. Biorąc pod uwagę dokonane przez ciebie wpłaty, opłaciłeś składkę regularną przez około 173 miesiące. Jeśli nie otrzymasz w tym czasie innej informacji od kasy oszczędnościowej z powodu przekroczenia sumy oszczędności mieszkaniowych, kolejna wpłata składki regularnej byłaby konieczna ponownie od grudnia 2017 r. W przypadku pytań lub indywidualnych porad nasi doradcy są dostępni od poniedziałku do piątku... Z poważaniem
W moim przypadku istnieje rozbieżność między obliczoną przeze mnie kwotą całkowitej dodatkowej płatności a tym, co BSQ uważa za słuszne. Ale przynajmniej pozwala mi na zliczanie starych dodatkowych wpłat z bieżącymi zobowiązaniami do oszczędzania.
Wszystko, co dotyczy ryzyka utraty bonusu w przypadku wypowiedzenia przez BSQ, było mi nowe. Na szczęście do tej pory nie przekroczyłem jeszcze sumy oszczędności mieszkaniowej (zwykłego konta + specjalnego konta.)

Cześć, twój post ma już rok, ale może mam szczęście.
Ja również jestem Bausparvertrag Q12 w BSQ. Dopiero co zostałem zwolniony przez BSQ z powodu składki regularnej i zatrzymano mi bonus, chociaż przez lata wpłaciłem znacznie więcej i miałem jeszcze około dwóch lat na składanie regularne opłat. Mam zamiar skonsultować się z adwokatem. Na pewno przydałoby się to oryginalne pismo BSQ do Ciebie odpowiedzią. Być może istnieje jakaś szansa?? Z góry dziękuję!

Napisany przez Fury
Cześć Biggy,

Czy regularnie sprzeciwiłeś się odpowiednim pismom BSQ i upierałeś się, że nie ma zaległości w składkach oszczędnościowych?

Proszę zrozum, że niechętnie wysyłam moją korespondencję z BSQ do osoby, której nie znam. W szczególności, jeśli ta osoba jeszcze nie była u adwokata, który mógłby ocenić, czy moja korespondencja jest dla niej w ogóle pomocna.

Napisany przez biggi
Cześć Fury,

Rozumiem doskonale, że nie chcesz wysyłać swojej korespondencji nikomu, kogo nie znasz... Jestem teraz wdzięczny za ten kontakt. Skopiowałem treść listu i zobaczę. Przeglądam internet i zbieram wszystko, co mogę tutaj znaleźć i co może mi pomóc. Ogółem nie mam problemu z wypowiedzeniem umowy, powinni wypłacić premię i tyle. Inna BSK wypłaciła premię od razu...

Napisany przez TimoFischer
Cześć ludzie,

Właśnie natrafiłem na wasz czat. Nie śledziłem wszystkiego od początku do końca, ale mogę wam opowiedzieć o mojej własnej sytuacji.

Moja kasa oszczędności mieszkaniowej w sierpniu 2015 roku wypowiedziała mi mój kontrakt zawarty w 1994 roku. Postanowiłem wówczas złożyć pozew przeciwko temu. W pierwszej instancji przegrałem. Na zalecenie mojego adwokata złorzeczyliśmy jednak. Wierzcie lub nie, jeszcze przed rozprawą przed OLG kasa oszczędności mieszkaniowej złożyła nam propozycję kontynuacji mojego kontraktu oszczędnościowego, której nie mogłem odrzucić. Doszliśmy do porozumienia i odzyskałem mój kontrakt oszczędnościowy! Na pewno pomocne było niedawne orzeczenie OLG Stuttgart.

Mogę wam tylko doradzić, abyście nie pozostawali bierni wobec wypowiedzeń. Naprawdę miałem dobre doświadczenia i zostałem świetnie doradzony i reprezentowany przez mojego adwokata, Dr. Hofmanna z Heidenheim.

Pozdrowienia i powodzenia wszystkim!!

Timo

Napisany przez heinzdieter
Cześć,
wczoraj otrzymałem rozliczenie mojego konta oszczędnościowego BSQ i niestety zauważyłem, że bonusowe odsetki w wysokości prawie 2.000 € zostały zatrzymane. Kwota oszczędności w budżecie mieszkaniowym wynosi 8.000 €, oszczędności wynoszą 7.300 € i to od ponad trzech lat, bez wezwania do regularnego wpłacania składek. Nie zwróciłem większej uwagi na wezwanie do uiszczenia dopłaty w wysokości 384 €, zrozumiałem je jako próbę wypchnięcia mnie, aby zaoszczędzić spółdzielni mieszkaniowej wyższe odsetki. Nastąpiła wypowiedzenie umowy, na które nie miałem zastrzeżeń, ponieważ przypuszczałem, że nastąpi rozliczenie z bonifikatami.
Wydaje się, że pozew jest nieuchronny - może ktoś mi coś poradzić? Jakiego rodzaju pozew? Gdzie złożyć? Czy jest obowiązek posiadania adwokata? Jakie koszty będę musiał ponieść przy wartości sporu w wysokości 2.000 € w pierwszej instancji, a w drugiej instancji? Heinz-Dieter

Napisany przez TimoFischer
cześć heinzdieter,

tak jak już wspominałem, mogę polecić ci Dr. Hofmanna w Heidenheim (Tel.: 07321 - 9252960; www.anwaltskanzlei-hofmann.com).
Aktualnie OLG Stuttgart wydał kolejny wyrok przeciwko Bausparkasse Wüstenrot, jednakże zezwolono na wniesienie rewizji.
Wüstenrot wydaje się także zapowiedziała złożenie odwołania od wyroku, dlatego z wydaje mi się nieuniknione, abyś skorzystał z pomocy prawnika. Ponieważ instytucje oszczędnościowe na pewno nie będą tak łatwo ustępować, dopóki istnieje możliwość, że ostatecznie będzie dla nich orzeczono słuszną decyzję przez najwyższą instancję.
Jeśli zatem chciałbyś mieć jasność przed decyzją BGH i jeśli rozważasz zawarcie ugody z Bausparkasse, moim zdaniem koniecznie teraz powinieneś działać i zatrudnić adwokata do reprezentowania twoich interesów - cokolwiek innego nie przebije się przez Bausparkasse.
Koszty postępowania do pierwszej instancji adwokat na pewno szybko może dla ciebie oszacować. Jeśli masz ubezpieczenie ochrony prawnej, nie musisz się tym martwić, ponieważ cała sprawa podchodzi pod prawo umów i rzeczy, a koszty postępowania przeciwko Bausparkasse są pokryte przez ubezpieczenie ochrony prawnej.

Powodzenia!

Timo

Napisany przez Donna
BSQ wypowiedział nasze dwa umowy oszczędności mieszkaniowej w grudniu 2016 r., ponieważ osiągnięto kwotę oszczędności mieszkaniowej. To jest w porządku. Obecnie wypłacono nam tylko 50% odsetek, a premie odsetkowe zostały nam odmówione. Po telefonicznym zapytaniu okazało się, że powodem jest wypowiedzenie przez BSQ. Chociaż nie zrezygnowaliśmy pisemnie z pożyczki, ale faktycznie zrezygnowaliśmy z niej, dokonując oszczędności do wysokości kwoty oszczędności mieszkaniowej. Takie samo stanowisko przyjął również OLG Stuttgart w 2011 r. pod numerem Az 9 U 151/11.

Zastanawiamy się, jak najlepiej postępować? Napisaliśmy już do BSQ. Trzy lata temu mieliśmy tę samą sytuację, czyli wypowiedzenie przez BSQ, ale wtedy z wypłatą premii odsetkowych!

Czy są może oszczędzający mieszkaniowy, którzy przeżyli coś podobnego?

Napisany przez Rheinsilber
Cześć Donna,
Tak, BSQ w 2017 roku również nie wypłacił mi odsetek premiowych z tego samego powodu, ponieważ nie zrzekłem się kredytu wyraźnie. Prawnie jest to całkowicie nonsensowne, ponieważ przyjęcie wypowiedzenia jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na zrzeczenie się kredytu.
BSQ wprowadził tu pewne subtelności prawne, które - jeśli nie zostaną zaskarżone - przyniosą im setki milionów euro od tysięcy posiadaczy lokat mieszkaniowych.
Podsumowując: POZWYĆ !!

Napisany przez Donna
Tak, zatrudniliśmy adwokata. Może się okazać, że nie unikniemy wytoczenia sprawy sądowej!? Donna życzy wszystkim zaangażowanym powodzenia!

Napisany przez C. Andreas
Bonus jest udzielany przez kasy oszczędnościowo-kredytowe, jeśli rezygnuje się z pożyczki. W tych przypadkach tak się nie stało, ponieważ oszczędzono do kwoty sumy kredytu budowlanego, a następnie kasa oszczędnościowo-kredytowa została wypowiedziana. Nie jest możliwe oszczędzanie powyżej określonej sumy bausparsumme. Dlatego też wniosek w tej sprawie nie przyniesie skutku, kasa oszczędnościowo-kredytowa ma rację. Bonus zostałby przyznany, gdyby przed osiągnięciem sumy kredytu budowlanego przyjęto alokację. W tym przypadku tak się nie stało.

Napisany przez Donna
Cześć Andreasie,

muszę zaprotestować, ponieważ BSQ podała inną uzasadnienie. Mieliśmy trzecią umowę oszczędnościową z tymi samymi faktami: osiągnięcie kwoty oszczędnościowej, wypowiedzenie przez BSQ, ale w ramach innego pakietu Q12. W tej umowie określono, że pożyczka będzie stanowiła różnicę między kwotą oszczędności a kwotą oszczędnościową. Otrzymaliśmy wypłatę odsetek premiowych!

Oba umowy były w pakiecie Q4. Tam pożyczka wynosi 50% kwoty oszczędnościowej. Dlatego nawet po osiągnięciu kwoty oszczędnościowej nadal moglibyśmy ubiegać się o pożyczkę. Nie zrezygnowaliśmy wprost z tej możliwości, dlatego odmówiono nam odsetek premiowych!

Pozdrowienia od Donny

Napisany przez Rheinsilber
Muszę również zaprzeczyć Andreasowi. W moim planie Q8 początkowo została anulowana umowa oszczędnościowa zgodnie z § 488 pkt 3 Kodeksu cywilnego, co oznacza, że suma oszczędnościowa została osiągnięta wraz z uwzględnieniem odsetek premiowych. Tutaj odsetki premiowe zostały wypłacone, chociaż nie zrezygnowałem wyraźnie z pożyczki budowlanej.
W kolejnej umowie została anulowana zgodnie z § 489 pkt 1.2, czyli umowa kredytowa i w związku z tym umowa oszczędnościowa została anulowana po 10 latach (uprawnienie zasadniczo potwierdzone w 2017 r. orzeczeniem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości). Tutaj BSQ nie zwróciła odsetek premiowych, ponieważ sam nie zrezygnowałbym w sposób wyraźny.
Argumentuje się tutaj z absolutną szczegółowością, która jest całkowicie absurdalna i spowoduje, że wielu oszczędzających wpadnie w tę pułapkę. POZWY!!

Napisany przez gudi
Została mi rozwiązana umowa Q12 w styczniu. Kwota oszczędności w kontrakcie oszczędnościowym została przekroczona. Bonusowe odsetki nie zostały mi wypłacone. Miałem już wcześniej umowę Q8, którą również przekroczyłem, ponieważ podpisałem umowy oszczędnościowe ze względu na zwroty z inwestycji. Po rozwiązaniu umowy około dwóch lat temu przez instytucję oszczędnościową dostałem kwotę oszczędności wraz z bonusowymi odsetkami bez problemu. Czy instytucja oszczędnościowa może po prostu zmienić warunki wypłaty bez informowania klientów? Czy są jakieś nowsze informacje na temat stanu prawnego?

Napisany przez Donna
Bonusowe odsetki z taryfy Q12 otrzymaliśmy 4 lata temu, patrz uzasadnienie BSQ w moim ostatnim wpisie. Ale bonusowe odsetki z Q4 w marcu tego roku nie. Uzasadnienie znajduje się powyżej. Nie wyraziliśmy wyraźnie zgody na rezygnację z kredytu. W aplikacji o umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe napisano, że opłata za rozpoczęcie oraz bonusowe odsetki zostaną wypłacone, jeśli kredyt nie zostanie wykorzystany. W jaki sposób ta rezygnacja ostatecznie powinna wyglądać, nie jest również wyjaśnione w Ogólnych Warunkach Umowy. Przekazaliśmy dokumentację specjalistycznemu prawnikowi zajmującemu się prawem finansowym i kapitałowym i czekamy na jego opinię. Pozdrowienia od Donny

Napisany przez Donna
Poprawka: Specjalista ds. Prawa bankowego i rynków kapitałowych
LG Donna

Napisany przez gudi
Czy istnieje możliwość zbiorowego pozwu?
Wysłałem Ci prywatną wiadomość.
Pozdrowienia od Gudi

Napisany przez xlarge
Kolektywne pozwy nie istnieją w Niemczech - za to trzeba udać się do USA.

Napisany przez gudi
Ok, dzięki.
Ale czy nie byłoby mądrze, gdyby dotknięte osoby zebrały się razem, zanim każdy z nich złoży pozew indywidualnie?

Napisany przez Donna
Zbiorowe pozwy nie są możliwe według adwokata, ponieważ prawie każdy ma inny taryfikator (Q4, Q8, Q12 itp.). Częściowo treść jest identyczna, ale nie we wszystkich paragrafach. I BSQ teraz próbuje interpretować je na swoją korzyść, aby tylko nie musiała płacić!!! Jednak zatrzymanie odsetek premiowych dotyczy kilku kas oszczędności mieszkaniowych, a nie tylko BSQ. Pozdrowienia Donna

Napisany przez gudi
Cześć Rheinsilber,
złożyłeś pozew?

Napisany przez KlausZ
Cześć Hansdieter, mam prawie identyczny problem z BSQ i właśnie przygotowuję pozew. Chciałbym podzielić się doświadczeniem, z którego może skorzystamy oboje. Pozdrowienia KlausZ.

Napisany przez KlausZ
Cześć Donna, mam prawie identyczny problem z BSQ i właśnie przygotowuję pozew. Chciałbym wymienić doświadczenia, z których może skorzystamy oboje. Pozdrawiam, KlausZ.

Napisany przez KlausZ
Cześć Rheinsilber, mam prawie identyczny problem z BSQ i właśnie przygotowuję pozew. Chciałbym wymienić się doświadczeniami, z których może skorzystamy obaj. Pozdrawiam, KlausZ.

Napisany przez KlausZ
Cześć Biggi, mam prawie identyczny problem z BSQ i właśnie przygotowuję pozew. Chciałbym podzielić się doświadczeniem, z którego może skorzystamy oboje. Pozdrowienia, KlausZ.

Napisany przez KlausZ
Cześć Suxxess, moja adwokat jest zdania, że samo upłynięcie terminu akceptacji stanowi w istocie rezygnację z przyjęcia kredytu mieszkaniowego. Zgodnie z § 15 warunkiem byłoby zrzeczenie się.., a premia odsetkowa jest do wypłacenia. - Czy masz już jakieś dodatkowe informacje? Bardzo mnie to interesuje, ponieważ przygotowuję pozew (dysponując ochroną prawną).

Napisany przez gudi
Cześć KlausZ,
chciałbym wiedzieć, jaki dokładnie miałeś kontrakt i czy już wniósł skargę?

Napisany przez KlausZ
Cześć Gudi, mam również Q12, również trochę zaoszczędzone dlatego zaakceptowałem wypowiedzenie, aby uniknąć problemów. Nadal się pojawiły (odmowa premii). Powiadomiłem Bafin, mediacja trwa, dlatego przygotowuję pozew, ubezpieczyciel zgodził się pokryć koszty.
Moje pytanie odnośnie Twojego Q8: Czy tam też było to tajemnicze §15 lub inne zrzeczenie się pożyczki lub wypowiedzenie przez BSQ?
Powinniśmy pozostać w kontakcie w celu wymiany doświadczeń.
KlausZ
zobacz u Donny: Faktyczne zrzeczenie się pożyczki: OLG Stuttgart Az 9 U 151/11
OLG Stuttgart Az 9 U 151/11

Napisany przez KlausZ
Cześć dla eksperta,
jako klient budowy domu można to jednak interpretować inaczej. Oto kilka argumentów i faktów, ponieważ istnieją również pojęcia działanie dedukcyjne i lojalność i wiara, z którymi zapoznane są niektóre sądy:
Oszczędności w wysokości kwoty oszczędności związanych z budowaniem domu, patrz także OLG Stuttgart Az 9 U 151/11 jako faktyczne zrzeczenie się pożyczki w 2011 r.
Tak samo nadpłata i również przyjęcie wypowiedzenia stanowi faktyczne zrzeczenie się pożyczki!
Nieodebranie w terminie oferty stanowi zrzeczenie się o przyjęcie kredytu mieszkaniowego. W związku z tym, zgodnie z §15 warunek Zrzeczenie się... jest spełniony, a dodatkowe odsetki są wypłacane.
Umowa oszczędnościowo-budowlana Q12 dla BSQ.
W załączniku znajduje się gwarancja korzyści.
Pkt 2: dodatkowe 2,75% odsetek premii, jeśli nie skorzystasz z kredytu
kredyt nie został skorzystany!-
Na samym dole tekstu: Zapewniona jest kompetentna porada
- faktycznie jednak w żadnym liście ani rozmowie telefonicznej nie zwrócono uwagi na straceone odsetki premii!
brak ukrytych kosztów lub złych niespodzianek
- faktycznie odrzucone odsetki premii są później wykazywane jako strata w rozliczeniu podatkowym! Czy są ukryte koszty/straty i zła niespodzianka? Czy coś innego?
Ponadto w oświadczeniu o przyjęciu stwierdza się: jeśli środki oszczędnościowo-budowlane będą potrzebne później, nie musisz podejmować dodatkowych działań
należy również sprawdzić kompetentną poradę:
Błąd doradczy!?
Centrum Konsumenckie Pytanie w twoim przypadku brzmi, czy BSQ Bauspar AG powinna była poinformować, że istnieje ryzyko utraty bonusu, jeśli sama zrezygnuje.
Na koniec: Zdecydowana większość umów oszczędnościowo-budowlanych wykorzystywana jest do celów oszczędnościowych i tak jest promowane przez kasy oszczędnościowo-budowlane. W związku z tym zrzeczenie się pożyczki jest tutaj normą. Takie działanie jest również wspierane przez ustawodawcę poprzez premię oszczędnościowo-budowlaną, która zawsze jest wypłacana jako zachęta do oszczędzania.

Napisany przez gudi
Cześć KlausZ,
porównałem ABSy Q8 i Q12. Są one dosłownie identyczne. Została zmieniona jedynie wysokość odsetek.
W dniu 09.05.2017 złożyłem skargę do BaFin, w sierpniu otrzymałem pismo informujące, że korespondencja z instytucją kredytową nie została zakończona.

Napisany przez benaja
@KlausZ,

jestem ciekawy, co zrobi BaFin.

Oto kilka informacji na temat BSQ:
https://www.weser-kurier.de/startsei...d,1573750.html
https://www.anwalt.de/rechtstipps/an...-q_109931.html
https://www.anwalt.de/rechtstipps/bo...rs_117801.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata