Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Miejsca parkingowe podziemne jako inwestycja

Napisany przez chargex
Cześć!

Chciałbym pozyskać kilka opinii na temat inwestycji w miejsca postojowe w garażu podziemnym.

Mam w zasięgu wzroku miejsca w dobrej lokalizacji, ale mam jeszcze kilka pytań.

Więc jeśli chodzi o mój planowany garaż, przewidziane są rezerwy w wysokości 3 Eur/m kw., czy będą one wykorzystane na czyszczenie itp., czy też na przyszłe remonty? Czy koszty np. remontu budynku będą przeniesione na mnie jako właściciela garażu czy zostaną naliczone tylko właścicielom mieszkań w budynku? Czy mogą pojawić się jakieś nieoczekiwane koszty (bez parkowania samojezdnego)?

Wydaje mi się, że w porównaniu do zakupu mieszkania własnościowego jako inwestycji, gdzie koszty remontów itp. odpadają, a ryzyko wynajmu dla niewypłacalnych jest mniejsze lub można ich szybciej pozbyć się, wszystko to wydaje się zbyt dobre.

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc.

Pozdrowienia, Chris

Re: Miejsca parkingowe podziemne jako inwestycja

Napisany przez Aipnos
Cześć Chris,

również w obszarach zurbanizowanych, takich jak Kolonia/Düsseldorf/Monachium/Hamburg, inwestycja na pewno będzie interesująca.

Co jest dobre, w przypadku miejsca postojowego w garażu podziemnym koszty konserwacji i remontów są mniejsze niż w przypadku nieruchomości mieszkalnej.

Należy zwrócić uwagę na dodatkowe koszty, w zależności od miejsca/rozmiaru, szacuje się je na 5-15 EUR miesięcznie na ubezpieczenie/sprzątanie/zarządzanie/konserwację itp.

Co również szybko pochłania część dochodów.

I tutaj również trzy rzeczy są ważne: lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja!!!!
(w Kolonii możesz kupić miejsce postojowe w garażu podziemnym za 10.000 EUR, 500m dalej za 30.000.....)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata