Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Kupować ETF w EUR czy USD?

Napisany przez PM90
Cześć,
Chcę przemodelować moje portfolio ETF w ten weekend i chcę zainwestować w następujące produkty poprzez oszczędnościowe plany:

Świat: DBX1MW
Rynki wschodzące: DBX1EM
Europa: DBX0NE
Niemcy: DBX1DA
USA: 622391

3 z tych ETF-ów jest notowanych w USD, a 2 w euro.

Czy warto zastanowić się nad wahaniem kursów walut? Mogę sobie wyobrazić, że będę miał złe uczucie, jeśli euro znacząco się umocni i moje zyski z ETF-ów notowanych w USD zostaną skonsumowane.

Pozdrowienia
PM

Napisany przez Daukind

Dzień dobry,
Chciałbym w ten weekend przeorganizować moje portfele ETF i chciałbym zainwestować w następujące produkty za pomocą planów oszczędnościowych:

Świat: DBX1MW
Rynki wschodzące: DBX1EM
Europa: DBX0NE
Niemcy: DBX1DA
USA: 622391

3 z tych ETF-ów jest w dolarach, a 2 w euro.

Czy ma sens martwić się fluktuacjami kursów walut? Mogę sobie wyobrazić, że poczuję się niekomfortowo, jeśli euro znacząco wzrośnie, a moje zyski z ETF-ów notowanych w dolarach zostaną zjedzone.

Pozdrowienia
PM

A czy lepsze jest poczucie, gdy dolar znacząco wzrasta i zyski z ETF-ów notowanych w euro zostają zjedzone?

Fluktuacje kursów walut istnieją. Można się przed nimi jak najlepiej zabezpieczyć poprzez dywersyfikację.

Napisany przez domrepp
W 2014 roku niemieccy inwestorzy mogli uzyskać około 29% wzrostu z amerykańskimi papierami wartościowymi - odniesionymi do MSCI. Około 16% tej kwoty pochodziło z zysków walutowych.

Oczywiście nie jest to jednokierunkowa droga!

Napisany przez Cici

Czy ma sens martwić się o wahania kursów walutowych? Mogę sobie wyobrazić, że poczułbym się źle, gdyby euro znacząco wzrosło, a moja stopa zwrotu z ETF-ów notowanych w USD została wyzerowana.

Nie ma znaczenia, w jakiej walucie jest notowany ETF; decydujący jest jedynie waluty zawarte w nim akcje. Jeśli uważasz, że dolar amerykański jest podatny na spadek wartości, należy zmniejszyć udział akcji amerykańskich, a nie udziału ETF-ów notowanych w dolarach amerykańskich.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata