Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: ubezpieczenia zdrowotne określone ustawowo

Napisany przez MoonKid
Każdego roku otrzymuję z mojego ubezpieczenia zdrowotnego zestawienie opłat przekazanych na ubezpieczenie zdrowotne (!) i ubezpieczenie emerytalne w poprzednim roku podatkowym. Dlaczego? Czy to nie jest istotne dla podatku, czy jednak tak? Czy mogę odliczyć składki zdrowotne?

Napisany przez Daukind

Każdego roku otrzymuję z mojej kasy chorych zestawienie składek na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne odprowadzone w minionym rok podatkowy. Dlaczego? Przecież to nie jest istotne dla podatku, czy jednak tak? Czy mogę odliczyć składki na ubezpieczenie społeczne?

Oczywiście. Należy do wydatków na zabezpieczenie społeczne.

Napisany przez MoonKid
Ale to też jest na karcie podatkowej, jeśli dobrze to rozumiem. Dlaczego więc ubezpieczyciel wysyła mi to dodatkowo?

Być może mam zbyt duże zaufanie do nich, ale na pewno mają jakieś powody, prawda?

Napisany przez Ex-Studentin
Ubezpieczenia zdrowotne, o ile mi wiadomo, zgłaszają urzędowi skarbowemu, ile składek zostało zapłaconych i zwróconych.

Na przykład ja dostałem zwrot pieniędzy od mojego ubezpieczyciela zdrowotnego. Ten zwrot nie jest jednak uwzględniony w moim odczycie wynagrodzenia.

Tego zwrotu nie mogę już odliczyć od podatku. Muszę również podać to w moim zeznaniu podatkowym.

Napisany przez MoonKid
Okej, skoro to zostanie i tak zgłoszone przez KK do FA, to przecież nie potrzebuję na to jeszcze dodatkowego dokumentu.

Napisany przez Ex-Studentin
No cóż, służy to również do Twojej kontroli. Może każda kasa chorych postępuje inaczej. Dla mnie oznacza to, że mam kolejny dokument do złożenia raz w roku.

Otrzymałem od mojej kasy chorych tylko jedno pismo informujące, jakie składki zostały pobrane oprócz wynagrodzenia (było to 150€, które otrzymałem zwrotu). Uważałem to za dobrą rzecz, ponieważ nie byłem pewien, co dokładnie muszę zadeklarować w zeznaniu podatkowym.

Napisany przez Soli4
Nie wiedziałem, że można także odzyskać coś od kasy chorych. To dla mnie nowość. Kiedy można coś odzyskać?

Napisany przez Hanomag

Ok, jeżeli firma ubezpieczeniowa i tak wysyła te informacje do urzędu skarbowego, to po co mi jeszcze ten dokument.

Są podatnicy, którzy obliczają swoje zwroty podatku lub grożące dopłaty z góry. I ci się cieszą z takich informacji.

Napisany przez Daukind

Nie wiedziałem, że czasami można dostać coś z powrotem od ubezpieczyciela zdrowotnego. To dla mnie nowość. Kiedy można coś odzyskać?

Albo w ramach opcji wyboru, albo gdy fundusz wypłaca premię.

Napisany przez credere

Nie wiedziałem, że można też czasem otrzymać zwrot pieniędzy od ubezpieczyciela zdrowotnego. To dla mnie nowość. Kiedy można otrzymać zwrot?

Istnieją różne taryfy, w ramach których można otrzymać zwrot pieniędzy, na przykład jeśli nie miałeś wizyt lekarskich (lub miałeś tylko badania profilaktyczne) lub brałeś udział w działaniach promujących zdrowie (np. treningi dla pleców itp.).
Osobiście nigdy nie otrzymałem od mojego ubezpieczyciela zdrowotnego żadnego komunikatu o składkach.

Napisany przez brainy
Tego typu komunikaty, o ile mi wiadomo, wysyła tylko Deutschland Assigste Krankenkasse, jak od lat ją nazywam. Jest to kompletnie bezsensowne, ponieważ dane te są już dostępne w urzędzie skarbowym i potwierdzone pracownikowi na oświadczeniu podatkowym. To jest KK, która kiedyś musiała pobierać dodatkowe składki z powodu swojej nieosiągalnej nieskuteczności i niedługo będzie musiała pobierać dodatkową składkę w wysokości powyżej 0,9!

Ubezpieczeni w HKK, TKK i kilku innych KK dostawali zwroty składek NIEZALEŻNIE od korzystania z usług i NIEZALEŻNIE od wysokości składki. Jednakże teraz to się skończyło, ponieważ znowu obowiązują różne stawki składek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata