Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Procedura wypłaty odszkodowania za wcześniejszą spłatę?

Napisany przez Sam
Cześć wszystkim,

Ponieważ w tym roku - przed upływem 10-letniego okresu - sprzedam nasz Dom, zastanawiam się, jak wygląda płatność odszkodowania za wcześniejszą spłatę (VFE). Specjalnie jeszcze nie skontaktowałem się z moim bankiem, ponieważ prawdopodobnie złożę równocześnie odwołanie.

Gdy będę miał już kupca, a my się dogadamy, pójdziemy do notariusza i nadejdzie moment, w którym nowy kupujący musi być zarejestrowany jako właściciel. Czy w tym momencie cała pozostała kwota pożyczki + VFE musi być już uregulowana, czyli kompletna kwota kupna od kupującego do mnie, aby płatności do banku z mojej strony mogły być dokonane ... czy może tutaj jest krok po kroku?

Byłoby mi miło, gdyby ktoś mógł mi to dokładniej wyjaśnić.

Pozdrowienia
Sam

Napisany przez credere
Po zakończeniu aktu notarialnego (w którym zostaną również wymienione istniejące obciążenia), notariusz napisze do wierzycieli figurujących w dziale III księgi wieczystej, prosząc o zgodę na skreślenie hipoteki.

Twoj bank oczywiście udzieli takiej zgody na skreślenie (wraz z zleceniem powierniczym) tylko wtedy, gdy w zamian zostanie zaspokojony zabezpieczony hipoteką dług. W takim przypadku jako bank zażądałbym spłaty całości kwoty hipotecznej.

Kupujący dokonuje zapłaty ceny zakupu albo na konto notariusza (konto powiernicze), albo notariusz pros i kupującego o dokonywanie płatności odpowiednio na konto twojego banku i resztę na twoje konto sprzedającego.

Oczywiście powinieneś skontaktować się z bankiem wcześniej lub najpóźniej po zakończeniu aktu notarialnego, aby ustalić, jak postąpić z kredytem hipotecznym. Jeśli po spłacie kredytu pozostanie jakaś kwota, zostanie ona przelana na twoje konto.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Credere, Prawdopodobnie chodziło Ci raczej o to, że jako bank żądacie pełnej kwoty pożyczki (a nie pełnej kwoty zastawu hipotecznego).
Bank żąda tej kwoty po zakończeniu okresu rozrachunkowego.
Kwota ta może być - w zależności od wysokości odszkodowania za wcześniejszą spłatę - wyższa niż wpis hipoteczny.

Napisany przez NaTwoim13
Termin spłaty nazywa się wartością nominalną. Bank wypłacający, na wniosek z pełnomocnictwem spłaty od banku do spłaty, otrzymuje wartość nominalną na termin spłaty wraz z żądanymi i określonymi odszkodowaniami przedterminowymi oraz ewentualnymi opłatami poprzez pełnomocnictwo do spłaty od banku, a następnie wypłaca ją poprzez zaufane konto, co oznacza, że bank otrzymuje pieniądze do rąk trzeciej i może nimi dysponować, jeśli wymagana zabezpieczenie - minimalnie hipoteka w zakresie kwoty do spłaty - zostanie przekazana w zamian. Jest to zlecenie na konto powiernicze. Wypłata następuje tylko wtedy, gdy klient zlecił płatność z góry, co zazwyczaj czyni wraz z pełnomocnictwem do spłaty. W niektórych bankach jest to nawet tylko formularz.

Notariusze banków załatwiają to między sobą, nie jest to konieczne zgromadzenie notarialne, a opłaty zazwyczaj wynoszą od 50 do 150 euro.

Napisany przez 3eugh

To załatwiają sobie notariusze banków między sobą, nie jest wymagana żadna umowa notarialna, opłaty zazwyczaj wynoszą około 50-150 euro.

Czy transfer zastawu działa także w przypadku, gdy klient, zgodnie z porozumieniem z dotychczasowym bankiem ze względów kurtuazji bez VFE, decyduje się wyjść z umowy i finansuje pozostały dług w nowym banku? Wydaje mi się, że wyżej wymienione opłaty (50-150€) są dość niskie. Czy nie zależą one od wartości zastawu?

Cześć Eugh, gdy zastaw hipoteczny zostanie zarejestrowany w księdze wieczystej przez nowy bank, wysokość noty kosztowej zależy od wartości zastawu.
Więc będzie to kwota pomiędzy 50 a 150 euro.

Napisany przez NaTwoim13
Cession nie jest nowym wpisem!

@Noel
Zająłem się tym, co napisałeś/łaś!

Byłoby sensowne, gdybyś/ście poinformował/a/aś/ały/ały/a innych czytelników forum, na co dokładnie przeznaczone są kwoty od 50 EUR do 150 EUR, które wymieniłeś/łaś.

Napisany przez 3eugh
Albo inaczej: Jaki rodzaj „przekazu hipoteki” (lub „cesji”?) jest najbardziej korzystny finansowo dla klienta?

Jest mi jasne, że istnieje kilka możliwości, na przykład tylko część zostanie „przekazana” („zrzeczona”?), którą nowy bank chce zabezpieczyć, lub wszystko.

Czy to prawda, że skasowanie hipoteki i jej ponowne wprowadzenie byłoby najdroższą i niepotrzebną opcją?

Użyłem terminów w , ponieważ nie wiem, jak poprawnie je nazwać. Jeszcze raz dziękuję za opinię!

Napisany przez Sam
Uff, osobny wątek dotyczący kosztów szkoły podstawowej byłby bardziej sensowny.

Napisany przez NaTwoim13

Czy przeniesienie obciążenia hipotecznego działa również wtedy, gdy klient wychodzi z umowy z poprzednim bankiem z powodów kultury bez opłat wczesnego wykupu i finansuje pozostałe zadłużenie w nowym banku? Wspomniane opłaty (50-150€) wydają mi się dość niskie. Czy one nie zależą od sumy obciążeń hipotecznych?

@Bankkaufmann

Na jakiej podstawie - eugh mówi tutaj o przelewie (jest to nazywane cesją) - odnoszą się koszty do wpisu???? Nikt nie mówi o wpisie, zawsze chodzi tylko o cesję i opłaty za cesję wynoszą około 50-150 euro wśród prawników, oczywiście mogą pojawić się dodatkowe opłaty w banku, ale chodzi o opłaty za cesję.

Po prostu nie mogłem zrozumieć, dlaczego wymieniają państwo nowy wpis lub koszty z nim związane albo je poruszają.

Napisany przez 3eugh
Przepraszam za wprowadzenie zamieszania tym moim nietypowym pytaniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata