Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Wyświetl umowę zbiorową

Napisany przez Arbeiter
Zaczynam nową pracę i otrzymam umowę. W umowie wielokrotnie odniesiono się do zasadniczej umowy zbiorowej handlu, która jednak wydaje się być niedostępna w internecie. Zapytanie w dziale personalnym wykazało, że chętnie skopiują mi fragmenty tej umowy lub udostępnią, ale także nie wiedzą, gdzie można ją znaleźć.
Dlatego moje pytanie:
- Dlaczego umowy zbiorowej handlu nie ma w internecie?

edycja: Mają egzemplarze w dziale personalnym, ale ponieważ jest ich tak niewiele, nie wysyłają ich razem z resztą umowy.

Napisany przez uwehaensch
Nie mam pojęcia, ale warto sprawdzić w ver.di (związek zawodowy) albo tam zapytać.

Napisany przez maestro
W przypadku pytań można zwrócić się do ver.di lub udać się do urzędu..

Napisany przez klnma
Zalecam skontaktowanie się z jednym z związków zawodowych, na przykład Verdi. Tam powinieneś uzyskać potrzebne informacje.

Napisany przez Ulrich69
Tak, związek zawodowy mógłby najprawdopodobniej najlepiej się orientować. Czy Twoje dotychczasowe badania coś już wykazały? Jeśli nie, chętnie sprawdzę na stronie Afa-Seminare.de, ostatnio opublikowany został tam artykuł Prawa współdecyzji zakładowej rady pracowników, być może pomoże Ci to w jakikolwiek sposób. W każdym razie jest to wiarygodny blog z poważnymi treściami, do którego odwołuję się od czasu do czasu, gdy chcę dowiedzieć się czegoś nowego. Pozdrawiam, Ulrich

Napisany przez Feivel
Cześć,
odpowiednie układy zbiorowe pracy można uzyskać od związków zawodowych. Jeśli nowy pracodawca posiada zakładową reprezentację pracowników, co powinien mieć przy układzie zbiorowym pracy, możesz się do nich również zwrócić. Przedstawiciele pracowników z chęcią pomogą. Układ zbiorowy pracy pomoże Ci tylko wtedy, gdy znasz swój przewidziany dla Ciebie poziom wynagrodzenia. Może to czasem być mylące. Link powyżej jest pomocny głównie w kwestiach prawa pracy i prawa zakładowego. Czy coś przeoczyłem?
Ponadto, miałem sukces za pierwszym razem z Verdi https://handel.verdi.de/einzelhandel/tarif jeśli pracujesz nie w handlu detalicznym, lecz w układzie zbiorowym pracy dla handlu hurtowego, informacje o porozumieniach znajdziesz w nawigacji na stronie.
Powodzenia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata