Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy pacjenci posiadają różne karty swojego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć.

W zeszłym tygodniu rozmawiałem z teściową o naszym wspólnym ubezpieczeniu zdrowotnym w Pronova BKK. Jest tam członkiem, ponieważ mój teść kiedyś pracował w Fordzie, a Ford BKK stała się teraz Pronova BKK.

Ja sam byłem w Bayer BKK, która obecnie także jest Pronova BKK. Kiedy porównywaliśmy nasze karty, zauważyliśmy, że teściowa ma kartę ubezpieczenia zdrowotnego z zdjęciem, a moja nie.

Kiedyś słyszałem, że wszyscy powinni otrzymać karty z zdjęciem. Co z tym jest?

Napisany przez Cici
O ile mi wiadomo, wersja z zdjęciem (Elektroniczna Karta Zdrowia) jest obecnie obowiązkowa, a gabinety lekarskie nie akceptują już kart bez zdjęcia (lub tylko bardzo ograniczenie). Zazwyczaj powinieneś być poinformowany przez swoje ubezpieczenie zdrowotne kilka lat temu o konieczności przesłania im swojego zdjęcia do wklejenia na kartę. Jeśli nadal masz kartę bez zdjęcia, powinieneś jak najszybciej skontaktować się ze swoim ubezpieczeniem zdrowotnym.

Napisany przez Blue
Mogę tylko się z moim przedmówcą zgodzić, bo tak właśnie jest.
Na Twoim miejscu zwróciłbym się bezpośrednio do kasy i zbadałbym tę sprawę.

Napisany przez Hanni83
Znalazłem to i wydobyłem najważniejsze informacje, myślę, że to powinno rozwiać Twoje wątpliwości. Dla Ciebie powinny być szczególnie interesujące ostatnie punkty.

Na 1 stycznia kończy się wielokrotnie przedłużany okres przejściowy i stara karta nie będzie już akceptowana jako dowód ubezpieczenia.
Osoby bez eGK powinny działać szybko. Tysiące ubezpieczonych wciąż nie ma elektronicznej karty zdrowia, często dlatego, że odrzucają kartę z powodów ochrony danych i nie przesyłają zdjęcia.
Co teraz zrobić:
- Dostarczyć aktualne zdjęcie do ubezpieczyciela.
- Często istnieje funkcja przesyłania zdjęcia przez stronę internetową ubezpieczyciela.
- Alternatywnie, zdjęcie można przesłać e-mailem lub dostarczyć do najbliższej placówki.
- Nie musi to być biometryczne zdjęcie paszportowe (jak na paszport lub dowód osobisty). W razie potrzeby wystarczy także zdjęcie z telefonu komórkowego lub starsze zdjęcie.
- Dla dzieci do lat 12 nie jest konieczne dostarczanie zdjęcia.
- Jeśli już dostarczyłeś zdjęcie, a karta nie dotarła do Ciebie, niezwłocznie zapytaj u ubezpieczyciela. W razie potrzeby może zostać wystawiona karta zastępcza. Zazwyczaj jest to bezpłatne.

oraz:

Jeśli od 2015 roku nie masz eGK (powody są nieistotne), powinieneś wziąć pod uwagę następujące kwestie:
- Nadal możesz udać się do lekarza lub skorzystać z innych usług medycznych.
- Bez ważnej karty musisz dostarczyć lekarzowi dowód ubezpieczenia w ciągu 10 dni od wizyty: w postaci eGK lub pisemnego dowodu, który otrzymasz od swojego ubezpieczyciela.
- Bez dostarczonego dowodu ubezpieczenia lekarz (lub inny świadczący usługi) może wystawić prywatną fakturę, którą musisz zapłacić z własnej kieszeni.
- Następnie masz czas do końca kwartału na dostarczenie dowodu. Wtedy kwota faktury zostanie zwrócona przez lekarza, a lekarz rozliczy się z ubezpieczycielem.”

Źródło: https://www.1averbraucherportal.de/versicherung/gesetzliche-krankenversicherung/elektronische-gesundheitskarte

Mam nadzieję, że pomogłem. Ja na Twoim miejscu szybko bym to załatwił.

Napisany przez Ophelia
Nie przeszkadzałoby mi, gdyby mapy wyglądały inaczej w zależności od landu....

Napisany przez Narrator
To prawdopodobnie oznacza, że po prostu zmienili projekt karty... To nic więcej. W mojej tej samej kasie chorych też regularnie zmieniali kolory i wygląd karty...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata