Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kredyt hipoteczny jest możliwy do zrealizowania?

Napisany przez MaDe123
Cześć,

moja żona i ja planujemy budowę domu prefabrykowanego:

Szacunkowy koszt wygląda mniej więcej tak:
Działka 90.000,00 €
Dom prefabrykowany (łącznie z architektem) 170.000,00 €
Płyta fundamentowa 18.000,00 €
Koszty dodatkowe budowy 6.000,00 €
Kanalizacja/Woda 3.000,00 €
Podłączenie domu 1.000,00 €
Kominiarz 650,00 €
Ubezpieczenia 350,00 €
Podłączenie telefoniczne 1.000,00 €
Podłączenie elektryczne 2.000,00 €
Pomiary 2.000,00 €
Zezwolenie na budowę 1.000,00 €
Prace ziemne 10.000,00 €
Terenu zewnętrznego 10.000,00 €
Wiata na samochód 5.000,00 €

Razem: 320.000,00 €

Sytuacja wyjściowa:
Oboje pracujemy na pełny etat na czas nieokreślony:
Żona: 1600.- € netto, ja 2150.- € netto
+Dodatkowa praca niemożliwa do uwzględnienia 300.-€

Miesięczne zobowiązania:
115.- € miesięcznie na samochód żony (pozostały kredyt około 3800)
270.- € Leasing samochodu męża

Kapitał własny: 10.000.- €

Jestem sam wprawdzie bankowcem (ale w obszarze kredytów konsumenckich i ubezpieczeń), ale nie mam głębokiej wiedzy na temat finansowania budowy. W tej kwestii mogę pochwalić się tylko niebezpiecznymi półprawdami.

Moje ogólne pytanie brzmi, jaką wartość obiektu bank przyjmie (wartość zastawu???) dla domu prefabrykowanego??

I ogólnie, czy obecnie jestem kwalifikowalny do finansowania???

Myślę o 20-letnim okresie wiązania optymalnym w najlepszym przypadku. Miesięczną obciążenie zakładam na poziomie 1100.- €, o ile to możliwe z 2% kapitałem zapasowym. Alternatywnie 1% z alternatywnym akumulowaniem kapitału w trakcie trwania, aby na końcu pokryć możliwie dużą część kosztów refinansowania.

Cieszę się z Waszych opinii i myśli ...

Dziękuję z góry

MaDe123

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zasadniczo finansowanie nie powinno stanowić problemu.
kredyt samochodowy spłaciłbym wkładem własnym. Pozostały kapitał własny przeznaczyłbym na odsetki budowlane i niespodziewane wydatki.
Zamiast 1% spłaty bezpośredniej i 1% spłaty w innych miejscach, zmieniłbym to na 2% spłaty bezpośredniej.
Poza tym, czy planowanie rodziny jest u was zakończone?
Gdzie mieszkacie?

Napisany przez Kass Finanz
Finansowanie powinno być możliwe. Kalkulacja cen wydaje się bardzo szeroka. Bank uwzględni całą cenę jako podstawę. Możliwe jest osiągnięcie korzyści ze zmniejszenia odsetek poprzez zastosowanie własnych środków.
Przy dzisiejszych bardzo niskich stopach procentowych rozważyłbym długoterminowe związanie się z nimi, aby minimalizować ryzyko zmiany stóp procentowych w przyszłości.
Dla domów przeznaczonych do własnej konsumpcji bezpośrednie spłacanie kapitału wydaje się sensowne, jednak jeśli chcesz całkowicie wykluczyć ryzyko odsetkowe na cały okres kredytu poprzez umowę oszczędnościową, opcja zastępczej spłaty kapitału oferuje pewne korzyści.

Napisany przez Aipnos
Hey,

na pierwszy rzut oka to bardzo dobrze przedstawione.

Jednakże, jeśli chodzi o elementy finansowania, może warto rozważyć inne opcje.

Przy pełnym finansowaniu i zabezpieczeniu oprocentowaniu na 20 lat, oprocentowanie skacze w górę w taki sposób, że faktycznie przy 1% spłaty kapitału trzeba płacić około 2,50-2,90% odsetek, co oznacza, że przy finansowaniu w wysokości 310.000 EUR, opłata za odsetki będzie wynosić ponad 933 EUR, a przy 2% spłaty kapitału będzie to ponad 1.200 EUR miesięcznie.
W tym przypadku, w przypadku finansowania na 20 lat i więcej, interesujące będą banki i ubezpieczyciele, którzy oferują dobre stawki tylko wtedy, gdy finansuje się maksymalnie 90% wartości nieruchomości.

Dlatego warto rozważyć, czy nie byłoby lepiej finansować 100% poprzez bank, ale tylko na 12 do 15 lat (gdzie można uzyskać dobre warunki!) i zabezpieczyć resztę poprzez BSV. W ten sposób bardzo prawdopodobne jest uzyskanie oprocentowania około 2% przez około 25-30 lat!

Istnieje wiele możliwości, wystarczy poszukać moich obliczeń na forum...

Jeśli jesteście w Nadrenii, chętnie pomogę dalej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata