Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Brak wykupienia ubezpieczenia od poniesionych szkód w przypadku naruszenia obowiązków?

Napisany przez Jarvis
Cześć wszystkim!

Mam pytanie i mam nadzieję, że zostanie tu na nie odpowiedź:
Niestety, jakiś czas temu spowodowałem wypadek samochodowy pod wpływem alkoholu,
to straszna sprawa i zdaję sobie sprawę z mojej winy.
Na szczęście nikomu nic się fizycznie nie stało,
tylko samochód odniósł szkody.

Popełniłem zaniedbanie i moje ubezpieczenie komunikacyjne nałożyło na mnie regres.
Całkowita wartość szkody obca wynosi około 6000€.
Regres w wysokości 5000€ już uregulowałem.

Teraz wpadłem na pomysł, aby też zapłacić pozostałą kwotę z własnej kieszeni, aby zachować wysoki rabat za bezszkodową jazdę.

W odpowiedzi od ubezpieczyciela dowiedziałem się, że w przypadku zaniedbań nie jest to ogólnie możliwe.
Jednakże nie znalazłem nic na ten temat w warunkach ubezpieczenia.

Zastanawiam się teraz, dlaczego to niemożliwe? Komu by to zaszkodziło?
Wszelkie roszczenia zostałyby uregulowane.

Ubezpieczyciel byłby całkowicie bez ryzyka i nie musiałby przez wiele lat odzyskiwać pieniędzy poprzez podwyższenie
mojej składki.
To i tak nie zadziała, ponieważ prawdopodobnie zmienię ubezpieczyciela w związku z
konieczną podwyżką składki.

Dlaczego ubezpieczyciel nie chce moich pieniędzy?

Proszę o wyjaśnienie i dziękuję za uwagę.

Re: Brak wykupienia ubezpieczenia od poniesionych szkód w przypadku naruszenia obowiązków?

Napisany przez axelwalldorf
Cześć,
to dlatego, że maksymalna kwota regresu wynosi 5000 euro.
Muszę się tego trzymać zgodnie z zasadami ubezpieczenia.
Ograniczenie regresu w ubezpieczeniu samochodowym
Wiele pozdrowień

Napisany przez katalog49
Wszyscy ubezpieczyciele przewidują możliwość odkupienia szkody, jednak wielu z nich ogranicza tę możliwość do czasu 6 miesięcy po jej uregulowaniu.

Odrzucenie tego pomysłu nie może być uzasadnione przekroczeniem regresu w wysokości 5 000 euro, jak sugeruje axelwalldorf. Zwrot pozostałych 1 000 euro nie ma nic wspólnego z regresem, ponieważ nie zwiększa kwoty regresu. Każdy ubezpieczony mógłby zdecydować się dobrowolnie zwrócić szkodę wynoszącą ponad 5 000 euro w celu odciążenia.

Jednakże wpływ regresu zmniejsza koszty szkód, więc informacja przekazana przez ubezpieczyciela lub informującego jest niepoprawna. Dlatego warto jeszcze raz zapytać pisemnie (z zachowaniem terminu!). Jeżeli ubezpieczyciel będzie się upierał przy swoim stanowisku, można zgłosić sprawę do Rzecznika Ubezpieczonych. Jego decyzja będzie wiążąca dla ubezpieczyciela.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata