Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kupno mieszkania jest realistyczne, czy jestem zbyt naiwny?

Napisany przez Hultafors
Dobry wieczór, Panowie,

od kilku miesięcy rozważam zakup lub sfinansowanie mieszkania na własność.
Dzisiaj natknąłem się na naprawdę atrakcyjne mieszkanie z 2012 roku, które spełnia moje oczekiwania.

Krótko o mnie:
Mam 29 lat i pracuję jako doradca ds. sprzedaży w salonie samochodowym.
Miesięczne zarobki netto wynoszą średnio około 3 100,00 EUR.
Miesięczne stałe wydatki (czynsz, ubezpieczenia, telefon, telefon komórkowy, papierosy itp.) wynoszą około 1 500,00 EUR. Ponadto mam również system Riester, indywidualne ubezpieczenie emerytalne (maksymalną stawkę) i umowę oszczędnościową (250,00 EUR/miesiąc).
Nie mam żadnych innych kredytów, umów Leasingowych itp. Moje dane w Schufa są również czyste.

Chciałbym wykorzystać mieszkanie wyłącznie jako lokatę kapitału, do wynajmu.

Cena mieszkania to 198 000,00 EUR bez dodatkowych kosztów, takich jak notariusz itd.
Wprowadziłbym około 30 000,00 EUR jako wkład własny.
Za wynajem mogę żądać około 700,00-750,00 EUR.
Przyjmuję, że odsetki wyniosą 3%.

Co myślą eksperci? Czy to jest realne? Moje marzenie byłoby to, żeby mieszkanie się w miarę samo-utrzymywało, aż w ciągu około 20 lat stanie się moją własnością.

Nigdy nie zajmowałem się finansowaniem budowy. Jak najlepiej postąpić? Czy powinienem po prostu poprosić o 2-3 oferty od banków w okolicy? Czy można znaleźć coś atrakcyjnego w internecie?
Jakie oprocentowanie mogę oczekiwać, oraz co jest bardziej opłacalne: wysokie oprocentowanie na 10 lat czy blokada oprocentowania na 20 lat przy stopie procentowej wynoszącej 2,x?

Serdeczne podziękowania za odpowiedzi!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Poza tym, moim zdaniem pojedyncze mieszkanie jako inwestycja kapitałowa nie jest odpowiednie (gdy złapie się złego najemcę, zwrot z inwestycji może zniknąć na lata), więc warto porozmawiać z doradcą podatkowym.

Pod względem liczb nie powinno to stanowić problemu, ale spłata kapitału powinna być raczej niewielka, być może nawet z zawieszeniem, w trakcie oszczędzania kapitału i w ten sposób odliczenia całkowitych odsetek od długu podatkowo. Ale jak już wspomniano, doradca podatkowy może to lepiej ocenić.

Napisany przez Aipnos
hmm,

pytanie brzmi, czy ma to być tylko inwestycja kapitałowa, czy też może chciałbyś/kłabyś w przyszłości zamieszkać tam samemu/samej?
Ponieważ jako inwestycja kapitałowa prawdopodobnie znajdziesz lepsze obiekty niż ten tutaj (tutaj oprocentowanie kapitału wynosi około 4%, w zależności od kosztów dodatkowych, czy z pośrednikiem czy bez)

Jeśli podoba Ci się mieszkanie i być może chciałbyś/kłabyś kiedyś samemu/samej się tam wprowadzić, wtedy warto byłoby to rozważyć!

Warunki:
w zależności od lokalizacji, w zależności od kosztów dodatkowych (z pośrednikiem czy bez) na pewno bez problemu znajdziesz dobre finansowanie, prawdopodobnie oprocentowanie będzie poniżej 2% przy 15-letnim zabezpieczeniu oprocentowania.
W przypadku 20 lat banki są drogie, a ubezpieczyciele chcą finansować maksymalnie 90%, gdzie oprocentowanie jest dobre.

Jako inwestycja kapitałowa, tutaj prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem byłaby mieszanka banku/kasy oszczędnościowo-budowlanej, gdzie w pierwszej fazie oprocentowanie można by dobrze odliczyć podatkowo (proszę skonsultuj to z doradcą podatkowym)

można by więc zrobić mieszankę,
1 faza banku poniżej 1,80%, potem KOB na poziomie 2,x%, i skończyć za 20-22 lata.

Skąd jesteś/z jakiej jesteś okolicy?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z uwagi na dochody finansowanie inwestycji kapitałowej jest całkowicie możliwe. Koszty dodatkowe zakupu powinny być finansowane z kapitału własnego.
Notarialna cena zakupu zostanie wtedy sfinansowana w 100%.
Gdzie znajduje się ta inwestycja kapitałowa?

Napisany przez m1ch4el
Samodzielne mieszkanie byłoby dla mnie zbyt mało zdywersyfikowane. Wolę domy, w których mieszka co najmniej 3 rodziny, szansa na to, że 3 najemcy nie zapłacą lub mieszkania pozostaną puste, jest znacznie mniejsza (chociaż mieszkam raczej wiejsko).

Może nie możesz od razu kupić kilku mniejszych mieszkań?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy małych mieszakaniach bardzo dokładnie należy sprawdzić, czy minimalny rozmiar dla banku jest wciąż możliwy. Wiele banków odmawia na przykład finansowania 1-pokojowego mieszkania własnościowego o powierzchni 30 metrów kwadratowych. Orientacyjny minimalny rozmiar to około 40 metrów kwadratowych powierzchni mieszkalnej.

Napisany przez NaTwoim13
Cena zakupu 198 000 euro, wynajem 700-750 m², wydaje mi się, że mieszkanie nie będzie miało zaledwie 36 m².

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata