Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Okres wiązania oprocentowania wygasa - co dalej?

Napisany przez tomjons
Określenie wysokości odsetek naszego finansowania budownictwa mieszkaniowego w wysokości 3,9% wygasa 01.07.2015 po 10 latach.

Dostałem teraz dwie oferty od banku: Pozostała kwota kredytu 34 700 €
Miesięczna rata jak dotychczas 610 €

A) Zmienna stopa procentowa 1,97% efektywna
B) Stała stopa procentowa 2,27% efektywna, okres kredytowania 5 lat

Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę do 20.03.2015 wynosiłoby 350 €.

Co o tym myślicie?

Napisany przez Harley
Przynajmniej warunek 2,27% na 5 lat jest zdecydowanie za drogi.

W takich przypadkach HUK lub Debeka - zwłaszcza przy mniejszych pożyczkach - oferują oprocentowanie na poziomie 1% i 0,99%. HUK udziela finansowania od 25.000€, a Debeka nawet od 5.000€.

Możesz również zaoszczędzić na opłatach przedterminowych. HUK oferuje 6 miesięcy, a Debeka aż 12 miesięcy zwolnienia od prowizji za udostępnienie środków.

Przy comiesięcznej raty w wysokości 610€ po 5 latach pozostała by Ci w zasadzie tylko kwota około 2000€ do spłacenia z pierwotnego kredytu.

Napisany przez tomjons
Jeśli mógłbym obsłużyć pożyczkę z 20.03. z 2,5% niższym oprocentowaniem, zapłaciłbym mniej odsetek.

Przy 3 miesiącach powinno to być więcej niż kara za wcześniejsze spłacenie pożyczki.

I masz rację, ta oferta jest prawie skandalem. Byłbym prawie gotów zmienić bank z torbami i bagażem ?

Napisany przez Aipnos
Hej,

1) Czy opłata wstępna w wysokości 350 EUR nie zostanie wypłacona za 3 miesiące, a zamiast tego będę płacił kolejne 3 miesiące 3,9%, ponieważ w tym czasie naliczane są minimalne zyski odsetek.

2) Stała wysokość oprocentowania zawsze jest korzystna, ale nie wiem, jaka jest wartość kapelusza.
ponieważ poniżej 50.000 EUR (minimalna kwota, którą trzeba ubiegać się o wiele banków...) musiałaby być mniejsza niż 50 tys. EUR tylko z dodatkowym oprocentowaniem za pracę + małą kwotą kredytu, dlatego wiele banków nalicza 0,50% lub więcej dodatkowego oprocentowania do standardowych warunków.

Zakładając, że nieruchomość jest warta więcej niż 77 tys. EUR, wtedy w innych bankach z pięcioletnim okresem kredytowym warunki wynoszą od 1,35% do 1,75% (już mam 3 dostawców, którzy finansują kwoty poniżej 50 tys. EUR, co jest możliwe do zrealizowania)

Napisany przez tomjons
Jednorodzinny Dom za 250 000 €.

Jak to wygląda z hipoteką w wysokości 125 000 €, jeśli zmienię bank. Jakie opłaty mogą wyniknąć z tego tytułu?

Mogę także całkowicie ją spłacić. Ale tylko poprzez sprzedaż akcji, a one akurat świetnie idą...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Opłata za cesję hipoteki jest pobierana. Wtedy nie trzeba rejestrować nowej hipoteki.

Pytanie: Czy chcesz mieć Dom bez zadłużenia czy zwiększyć swój majątek?
Giełda nie jest jednokierunkową ulicą, ale długi zostają.
A co powiesz na to, jeśli spłacisz swoje długi w całości, a potem trochę zagrać na giełdzie za pomocą fikcyjnych pieniędzy? Powinno to przebiegać znacznie spokojniej...

Napisany przez Aipnos
Dzień dobry,

Moim zrozumieniem sytuacji jest, że chociaż istnieje zastaw hipoteczny w wysokości 125 000 EUR, kwota finansowania w ciągu 3 miesięcy spadnie poniżej 35 000 EUR. Kwota prawie 35 000 EUR będzie wtedy również refinansowana.

Koszty cesji powinny pozostać poniżej 250 EUR.

Istnieje kilka banków, które mogą pokryć koszty w przypadku zmiany (zwykle jednak jeśli kwota finansowania wynosi powyżej 50 000 EUR!)

Napisany przez tomjons

Opłata za cesję hipoteki jest wymagana. Wtedy nie musi być wprowadzane nowe zabezpieczenie hipoteczne.

Pytanie: Czy chcesz mieć Dom bez zadłużenia czy zwiększyć swoje majątek?
giełda nie jest jednokierunkową ulicą, ale długi pozostają.
A co powiesz na to, jeśli spłacisz całe swoje długi, a potem zrobisz trochę zabawy z grą na giełdzie? Powinno to przebiegać o wiele spokojniej...

Tak bym teraz policzył. 35 000 euro w akcji z dywidendą (najlepiej BP, bo już masz w portfelu)

5,800 sztuk x 0,35 euro dywidendy rocznie = 2030 minus 25% podatku belki, co da w sumie 1500 euro rocznie.

pożyczka w wysokości 35 000 euro z oprocentowaniem 1,25% na 5 lat kosztowałaby mnie około 1200 euro odsetek przez 5 lat.

5 x 1500 do 1200

Albo moje rachunki są całkowicie błędne. Zawsze pod warunkiem, że nie będzie gwałtownego spadku kursu. Okej, to tyle jeśli chodzi o ryzyko.

Napisany przez Aipnos
Rachunek wygląda tak, więc przy stopie procentowej 1,25%, rata wynosi około 610 EUR miesięcznie. Spłata wynosi około 1.110 EUR (do czasu spłacenia, czyli 5 lat)

Jeśli faktycznie otrzymujesz rocznie większe dywidendy, to kalkulacja jest poprawna. (oprócz 25% podatku kapitałowego, musisz odliczyć jeszcze Solidarność, ewentualnie podatek kościelny)

Oczywiście musisz wziąć pod uwagę ryzyko kursowe (którego jednak od dawna się spodziewasz, czyli jest uwzględnione), ponadto dywidenda może spaść, zostać zawieszona lub nawet wzrosnąć... wszystko jest możliwe.

Napisany przez tomjons
Właśnie wypełniłem tabelę na Test.de. Suma wynosi między 25 000 a 28 000 euro. Okres obowiązywania oprocentowania kończy się w lipcu 2015 roku. Pozostała suma to 35 000 €.

ubezpieczenie na wypadek śmierci i trwałej niezdolności do pracy nie zadziała z powodu klauzuli dotyczącej nowej budowy. Co powinniśmy zrobić? Ile kosztuje proces sądowy? Jak oblicza się wartość sporu?

Opłata za przedterminową spłatę kredytu byłaby 350 € do 20.03.2015

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ja nie jestem ekspertem od giełdy, ale posiadanie 5 800 akcji BP z pewnością oznacza super dywidendę. Jednak cena ropy prawdopodobnie pozostanie na niskim poziomie, co niedługo odbije się na wynikach kwartalnych firm naftowych (Exxon, BP, Chevron...)
Przyczyna jest oczywista. Arabia Saudyjska zalewa rynek ropy naftowej, aby zmusić amerykańskie firmy naftowe do wycofania się... Ale to już inna historia.
Bez względu na to, dokąd zmierza kurs, dywidenda jest dobra.

Napisany przez tomjons

Teraz właśnie wypełniłem tabelę na Test.de. Osiągnąłem sumę od 25.000 do 28.000 euro. Okres wiązania odsetek kończy się w lipcu 2015 roku. Pozostała kwota to 35.000 euro.

Ochrona spłaty kredytu nie zadziała ze względu na klauzulę dotyczącą nowej budowy. Co powinniśmy zrobić? Ile kosztuje postępowanie sądowe? Jak jest obliczana kwota sporu?

Opłata za wczesne rozwiązanie umowy kredytowej wynosi 350 euro do 20.03.2015

Czy ktoś może mi pomóc w temacie Widerruf?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata