Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy dla 2 urzędników

Napisany przez SebastianWalter
Hej wszystkim,

rozważamy finansowanie domu w 100%! Bardzo interesuje nas Wasza opinia.

Sytuacja wyjściowa:
Partnerka 33 lata - zatrudniona nauczycielka z umową zapewniającą zatrudnienie na stałe od 2016 roku - 2.200,00 € (netto)
Mąż 29 lat - urzędnik - 2.250 € (netto)
1 wspólne dziecko - 3 lata

Obecnie nie mamy żadnego kapitału własnego, ponieważ liczne przeprowadzki w ostatnich latach oraz spłacane przez moją partnerkę kredyty z poprzedniego małżeństwa finansowo nas obciążyły, dlatego teraz zaczynamy od zera.
Jedynie finansowanie samochodu w wysokości 15000 € nadal istnieje i obciąża nas miesięcznie kwotą 250 €.
Moja partnerka musiała zmagać się przez lata z umowami na czas określony, a teraz wreszcie otrzymała posadę urzędniczą. W tym roku również ja zostałem mianowany oficerem zawodowym, dzięki czemu nasza sytuacja osobista wreszcie powinna stanowić solidną podstawę do sfinansowania własnego mieszkania.
Gdy zostanie zakończona zatrudnienie na stałe mojej partnerki, możemy liczyć na dochód netto w wysokości 3000 €, co razem daje nam ponad 5000 € miesięcznie.

Chcielibyśmy jak najszybciej spełnić marzenie o własnym domu.

Uważacie w naszej sytuacji możliwe sfinansowanie w 100%, jeśli nie nawet w 120%? Czy radzicie nam od tego zrezygnować?

Wartość rynkowa domu powinna wynosić około 250.000 do 300.000 €.

Dziękujemy!

W rzeczywistości nie chcieliśmy budować, czyli 300 000 powinno pokryć również koszty działki! (Czy w naszej sytuacji jest możliwe więcej?)

Na pewno moglibyśmy odłożyć trochę kapitału własnego w ciągu najbliższych lat, ale obecnie mamy miesięczny czynsz w wysokości 1000 €, który wolałibyśmy jak najszybciej zainwestować w coś własnego!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Również, EUR 4.450 Netto und EUR 250 Autokredit
Brak kapitału własnego.
Pierwsze pytanie - dlaczego nie?
Zasadniczo finansowanie w zakresie od EUR 250.000 do EUR 300.000 powinno być możliwe, włącznie z pełnym sfinansowaniem wszystkich kosztów (podatek od nabywcy nieruchomości, prowizja dla pośrednika, opłata notarialna i cena zakupu)
Gdzie mieszkasz?

Tak jak opisano powyżej:

Obecnie nie mamy kapitału własnego, ponieważ w ciągu ostatnich lat finansowo obciążają nas liczne przeprowadzki oraz spłacenie długów kredytowych mojej partnerki życiowej z poprzedniego małżeństwa, co sprawiło, że zaczynamy teraz od zera.
Dodatkowo, moja partnerka życiowa miała jedynie okresowe umowy przed uzyskaniem stałego zatrudnienia w Bad Neustadt, a moje dochody same w sobie nie wystarczały do oszczędzania!

Mieszkamy w 97616 Bad Neustadt an der Saale.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy szukasz... W cenie 300 000 EUR powinno znaleźć się odpowiednie nieruchomość dla Ciebie, prawda?

Napisany przez Kass Finanz
W przypadku zawodu i dochodu finansowanie, w tym finansowanie z długu subordynowanego na koszty poboczne związane z nabyciem nieruchomości, nie powinno stanowić problemu. Oczywiście można oszczędzać poprzez kapitał własny, ale jeśli znaleziono wymarzony Dom, nie czekałbym dłużej i wybrałbym finansowanie budowy z długim okresem obowiązywania niskich stóp procentowych. Na początku spłata może być niższa, ponieważ często istnieje możliwość zmiany wskaźnika spłaty. Dodatkowo, dodatkowe spłaty umożliwią dostosowanie sposobu spłaty do swoich osobistych potrzeb.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata