- śr mar 18, 2015 5:27 pm
Cześć wszystkim,
moja dziewczyna i ja byliśmy u doradcy finansowego. Doradził nam kilka rzeczy. W tym wątku chciałbym poznać wasze zdanie na temat proponowanych prywatnych funduszy emerytalnych.
Dzisiejsza średnia miesięczna pensja netto: 3070€
Mam obecnie 33 lata, a planowany wiek emerytalny to 67 lat.
Stan zabezpieczenia emerytalnego w obecnym stanie:
Świadczenia brutto: 3105€ (składające się z renty z ZUS, ubezpieczenia Groupama przez firmę, kapitału emerytalnego przez firmę)
Świadczenia netto: 2155€
W związku z tym w tym przypadku występuje luka w zabezpieczeniu w wysokości około ~915€.
Stan zabezpieczenia emerytalnego po wprowadzeniu zaleceń doradcy:
Świadczenia brutto: 3990€ (składające się z renty z ZUS, ubezpieczenia Groupama przez firmę, kapitału emerytalnego przez firmę, ubezpieczenia emerytalnego Riester-Fonds, ubezpieczenia emerytalnego opartego na funduszach)
Świadczenia netto: 2792€
Dzięki temu luka w zabezpieczeniu została zgrubnie zmniejszona do 277€.
Jak widać, doradca proponuje mi zawarcie ubezpieczenia emerytalnego Riester-Fonds (602€ brutto) oraz ubezpieczenia emerytalnego opartego na funduszach (283€ brutto).
Teraz chciałbym podzielić się z wami szczegółami tych dwóch propozycji:
ubezpieczenie emerytalne Riester-Fonds
Towarzystwo/Taryfa: HDI Lebensversicherung AG TwoTrust Vario Rentenversicherung
Kwota/Sposób płatności: 162,17€/miesięcznie
Kwota roczna: 87,26€
Kwota/Sposób płatności netto: 87,26€/miesięcznie*
Miesięczna renta emerytalna brutto: 602,00€
Kapitał emerytalny brutto: 189800,00€
Pieniądze są inwestowane w następujące fundusze:
Carmignac Patrimoine A (70%)
Ethna-Aktiv (30%)
*Czy dobrze rozumiem, że 162,17€ zostanie odjęte od pensji brutto, co oznacza, że otrzymam o 87,26€ mniej wynagrodzenia netto?
Powodem, dla którego doradca zdecydowanie mi to zaleca i nazywa to alternatywnie koniecznym jest dla mnie wskaźnik współfinansowania w wysokości 43,91%.
W ciągu roku płacę:
Koszt zabezpieczenia emerytalnego: 2100€
Podstawa ulgi: 154€
Dodatkowa oszczędność podatkowa: 576,56€
Co sądzicie o tym ubezpieczeniu Riester? Czy jest rzeczywiście tak bardzo sensowne w moim przypadku, aby je zawrzeć?
Jeśli brakuje jakichkolwiek danych lub potrzebujecie dodatkowych informacji, proszę o kontakt.
Przepraszam za masę tekstu i z góry dziękuję za dobre rady.
Edycja: Drugą propozycję z ubezpieczeniem opartym na funduszach wyjaśnię innym razem
moja dziewczyna i ja byliśmy u doradcy finansowego. Doradził nam kilka rzeczy. W tym wątku chciałbym poznać wasze zdanie na temat proponowanych prywatnych funduszy emerytalnych.
Dzisiejsza średnia miesięczna pensja netto: 3070€
Mam obecnie 33 lata, a planowany wiek emerytalny to 67 lat.
Stan zabezpieczenia emerytalnego w obecnym stanie:
Świadczenia brutto: 3105€ (składające się z renty z ZUS, ubezpieczenia Groupama przez firmę, kapitału emerytalnego przez firmę)
Świadczenia netto: 2155€
W związku z tym w tym przypadku występuje luka w zabezpieczeniu w wysokości około ~915€.
Stan zabezpieczenia emerytalnego po wprowadzeniu zaleceń doradcy:
Świadczenia brutto: 3990€ (składające się z renty z ZUS, ubezpieczenia Groupama przez firmę, kapitału emerytalnego przez firmę, ubezpieczenia emerytalnego Riester-Fonds, ubezpieczenia emerytalnego opartego na funduszach)
Świadczenia netto: 2792€
Dzięki temu luka w zabezpieczeniu została zgrubnie zmniejszona do 277€.
Jak widać, doradca proponuje mi zawarcie ubezpieczenia emerytalnego Riester-Fonds (602€ brutto) oraz ubezpieczenia emerytalnego opartego na funduszach (283€ brutto).
Teraz chciałbym podzielić się z wami szczegółami tych dwóch propozycji:
ubezpieczenie emerytalne Riester-Fonds
Towarzystwo/Taryfa: HDI Lebensversicherung AG TwoTrust Vario Rentenversicherung
Kwota/Sposób płatności: 162,17€/miesięcznie
Kwota roczna: 87,26€
Kwota/Sposób płatności netto: 87,26€/miesięcznie*
Miesięczna renta emerytalna brutto: 602,00€
Kapitał emerytalny brutto: 189800,00€
Pieniądze są inwestowane w następujące fundusze:
Carmignac Patrimoine A (70%)
Ethna-Aktiv (30%)
*Czy dobrze rozumiem, że 162,17€ zostanie odjęte od pensji brutto, co oznacza, że otrzymam o 87,26€ mniej wynagrodzenia netto?
Powodem, dla którego doradca zdecydowanie mi to zaleca i nazywa to alternatywnie koniecznym jest dla mnie wskaźnik współfinansowania w wysokości 43,91%.
W ciągu roku płacę:
Koszt zabezpieczenia emerytalnego: 2100€
Podstawa ulgi: 154€
Dodatkowa oszczędność podatkowa: 576,56€
Co sądzicie o tym ubezpieczeniu Riester? Czy jest rzeczywiście tak bardzo sensowne w moim przypadku, aby je zawrzeć?
Jeśli brakuje jakichkolwiek danych lub potrzebujecie dodatkowych informacji, proszę o kontakt.
Przepraszam za masę tekstu i z góry dziękuję za dobre rady.
Edycja: Drugą propozycję z ubezpieczeniem opartym na funduszach wyjaśnię innym razem