Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wypłata kredytu budowlanego Dsl Bank

Napisany przez derstefanm
Cześć,
otrzymaliśmy ofertę od naszego pośrednika dotyczącą finansowania budowy przez Dsl Bank.
Teraz moje pytanie brzmi, czy ktoś ma doświadczenie w tym, w jaki sposób udzielany jest kredyt.
Zazwyczaj mówi się, że po postępie budowy lub na podstawie faktury. Czy po złożeniu faktury środki zostaną przelane na moje konto? Co zrobić w przypadku zakupów w sklepie budowlanym i zaliczek?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wypłata w zależności od postępu prac jest interpretowana dosłownie zgodnie z treścią.
Przykład:
Posiadasz 30 000 EUR na modernizację.
Następnie żądasz 5 000 EUR od banku DSL w pierwszym kroku.
Jeśli otrzymasz wypłatę 5 000 EUR, musisz następnie przekazać bankowi DSL faktury na kwotę 5 000 EUR. Gdy bank DSL otrzyma faktury na 5 000 EUR, po złożeniu nowego polecenia płatniczego otrzymasz dalsze środki.

Napisany przez NaTwoim13
Kwota do 15 000 euro. Należy je udokumentować za pomocą zdjęć i/lub faktur, rachunków od pomocników budowlanych.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. To pierwszy raz, kiedy słyszę, że to jest możliwe. Dotychczas mówiono mi, że wystarczy złożyć rachunki i opłacić bezpośrednio opłatę za DSL. W mojej opinii jest to jednak głupie, zwłaszcza przy zakupach, gdzie nie można korzystać z prowizji. Czy są potwierdzone informacje, że można otrzymać do 15 000€ bez zabezpieczeń i udowodnić to poprzez zdjęcia, sprawozdanie z postępu prac sporządzone przez architekta itp., a następnie ubiegać się o dalsze pieniądze. Byłoby to naprawdę świetne, ponieważ jest tańsze, gdyż dostawcy często udzielają rabatów, co pozwala zaoszczędzić trochę.

Napisany przez july
Cześć,
w zeszłym roku zmodernizowaliśmy się za pożyczkę z DSL Bank. Większość prac wykonaliśmy sami. W naszym przypadku zawsze otrzymywaliśmy zaliczkę w wysokości 5 000 euro (było to z góry zapisane w systemie banku, nawet bez konieczności pytania), a gdy ta kwota została zużyta, składaliśmy faktury, aktualne zdjęcia i raport z postępu prac, które sami wypełnialiśmy, ponieważ nie mieliśmy architekta i nie był nam potrzebny. Wypłata następnej zaliczki zajmowała zazwyczaj około tygodnia.
W większości sklepów budowlanych można również otrzymać kartę klienta, na której rachunek jest wystawiany tylko raz w miesiącu, co faktycznie uważałem za dość wygodne.

Okej, to brzmi pozytywnie. Na pewno jeszcze raz dokładnie zapytam u dostawcy DSL przed zaakceptowaniem kredytu. To było do tej pory głównym powodem, dla którego byłem nieco niechętny bankowi. Być może ktoś jeszcze się odezwie, kto finansował projekt nowego budownictwa z EL poprzez dostawcę DSL.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć derstefanm,

czy pośrednik nie mógł im tego uświadomić?

Jeśli w przypadku klientów solidnych pośredników do tej pory zawsze wszystkie domy zostały ukończone, a prace można było odnaleźć również podczas odbioru końcowego, to oznacza, że wypracowano rutynę, która pozwala na takie rzeczy. Oczywiście wymaga to między innymi, aby pośrednik kierował wypłatami, bądź aktywnie je monitorował, zarówno w przedstawianiu projektu, jak i w realizacji wniosku dotyczącego finansowania związanych z modernizacją i remontem. Jak już wspomniałem, 15 000 euro nie stanowi tutaj problemu.

Zapytałem pośrednika i otrzymałem odpowiedź w formie faktury lub postępu prac budowlanych. Jednak słowo postęp prac budowlanych może być różnie interpretowane. Dlatego chciałbym zapytać tutaj na forum, czy ktoś miał już z tym doświadczenie. Czy kwota 15000€ odnosi się do całkowitej kwoty 15000€, czy do kwoty 15000€ za każdą zaliczkę?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście za każdą wypłatę.

Istnieje jednak kwestia sposobu złożenia wniosku o finansowanie, zarówno od strony organizacyjnej, jak i prezentacyjnej. Jeśli istnieje duża wkład własny, może to działać inaczej, ale nie musi to być koniecznie 15 000 euro. Jeśli już wydałem pieniądze i są one wykorzystane, czy nie mogę od razu poprosić o następne środki?

Przede wszystkim nie muszę płacić wszystkiego samodzielnie, większe rachunki, nawet gdy uwzględnione są wkłady własne, mogę przecież zapłacić za ich pomocą zleceniem płatniczym z wartości DSL Bank.

Dziękuję za wiele odpowiedzi. Muszę jeszcze dowiedzieć się więcej na temat blokady DSL, żeby być pewnym, ale dzięki Wam znowu nabieram odwagi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@derstefanm.
Proszę zwrócić uwagę, że grupa wypłat banku DSL w Hameln również może nie wypłacać płatności natychmiastowo, ze względu na ewentualne rabaty, ze względu na duże obciążenie pracy. W takich przypadkach dobrze jest zaplanować kilka dodatkowych dni.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata