Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: 2 warianty finansowania

Napisany przez fluxcurl
Cześć,

jestem nowy tutaj na forum, ponieważ potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji finansowej. Moja narzeczona i ja chcemy zbudować Dom i kupić działkę.

Dostałem dwa obiecujące oferty od dwóch różnych banków i zastanawiam się, która wydaje się bardziej sensowna (oczywiście przesiewaliśmy już kilka banków):

250.000 € kredytu od banku przy oprocentowaniu odsetek 2,49% / roczne oprocentowanie rzeczywiste 2,52% na okres 20 lat (miesięczne obciążenie wynosi 935,42€)
2% spłaty kapitału z prawem do 5% dodatkowej spłaty na koniec roku
+
50.000 € kredytu KfW 153 (miesięczne obciążenie 162,16€)

Natomiast drugi bank proponuje dla mnie bardziej skomplikowany konstrukt:

100.000 € kredytu od banku oprocentowanego odsetkami 1,88% / roczne oprocentowanie rzeczywiste 1,9% na okres 15 lat
Spłata kapitału w wysokości 2,58% (miesięczne obciążenie wynosi 371,39€)
+
150.000 € kredyt LBS BSV oprocentowanego odsetkami 2,2% / roczne oprocentowanie rzeczywiste 2,27% i po 15 latach 2,4% ustalone na stałe (miesięczne obciążenie zawsze wynosi 605€ do pełnej spłaty po około 30 latach)
+
50.000 € kredytu KfW 153 (miesięczne obciążenie 162,16€)

Jakie z tego wynikają zalety/wady?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam
flux

Napisany przez Aipnos
czy sprawdziłeś warunki?
Na pierwszy rzut oka wariant 2 jest lepszy! (pod względem warunków)
musiałbyś jednak płacić dodatkowo 50 EUR miesięcznie

Musisz sprawdzić, ile pozostałoby do spłacenia w ofercie 1 po 20 latach, co musiałbyś zfinansować ponownie?

W ofercie 2 musiałbyś zfinansować ponownie 100 tysięcy po 15 latach, to twoje czynniki niepewności

Jeśli w ofercie 2 oprocentowanie jest korzystniejsze, a po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania kwota do ponownego sfinansowania jest mniejsza, to już nie wiem, czego jeszcze potrzebujesz do oszacowania???

Aby obliczyć wszystkie możliwości, skorzystaj z
Kalkulatora kredytowego kredytu ratalnego - obliczaj kredytowe odsetki online
i oblicz wszelkie odsetki/koszty itp., aby dokładnie porównać oferty.

Napisany przez fluxcurl
I zawsze odradzano w kręgu znajomych bausparern. Opłata zakończenia to dodatkowe 1500€. Mam nawet inną Umowę Oszczędzania Budowlanego na 1,9% powyżej 50.000€, którą miałbym gwarantowane udzielenie w ciągu 15 lat. Czy jest więc coś przeciwko drugiej metodzie finansowania? Dziękuję za odpowiedź w każdym razie!

Napisany przez Aipnos
a więc jeśli w czasie trwania umowy kredytu o stałym oprocentowaniu jesteś w stanie spłacić wszystko poprzez dodatkową spłatę, zaoszczędzisz sobie 1500 EUR opłaty za założenie kredytu budowlanego! Aktualnie bardziej opłacalne jest finansowanie przez bank niż kredyt budowlany. JEDNAK zawarcie teraz umowy kredytu budowlanego nie służy temu, aby od razu zabezpieczyć sobie warunki, ale za 10-15 lat! Oznacza to, że jeśli stopy procentowe wzrosną, a za 15 lat będziesz musiał płacić bankowi 4% odsetek za pozostałą część kredytu, to będziesz zadowolony, jeśli będziesz mógł to zrobić poprzez kredyt budowlany o oprocentowaniu 1,9% lub podobnym! Do tego służą kredyty budowlane, nie po to, aby oszczędzać pieniądze czy otrzymywać dużo odsetek, ale po to, aby później otrzymać korzystne oprocentowanie, i za to trzeba zapłacić opłatę za założenie oraz zaakceptować niskie oprocentowanie depozytu. Dlatego dokładnie porównaj wszystkie koszty. Na przykład, czy bardziej opłacalne jest 25-letnie zablokowanie oprocentowania w banku czy 14 lat w banku i 11 lat kredytu budowlanego! Z uwzględnieniem opłaty za założenie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Opłata za zakończenie nie jest straszna, jeśli dzięki niej zabezpieczysz znacznie niższe oprocentowanie niż za 10 lub 15 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata