Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy warto refinansować kredyt?

Napisany przez ssoul30
Cześć droga społeczności!
W 2013 roku zakupiłem Dom za 150 000 euro, wart na rynku 240 000 euro. Ponieważ kupiłem Dom od razu po ukończeniu studiów, nie miałem jeszcze kapitału własnego! Wtedy uzyskałem finansowanie w wysokości 4,99% na 100 000 euro i 2,25% na 50 000 euro (KFW). Teraz zapytałem mojego banku, czy nie byłby w stanie obniżyć oprocentowania!
Bank (100 000 euro) zgadza się mnie uwolnić z umowy przed terminem, jeśli zapłacę około 22 000 euro odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Jeśli zdecydowałbym się na nowy kredyt w tym samym banku, musiałbym zapłacić 19 000 euro odszkodowania i otrzymałbym oprocentowanie w wysokości 2,65%.
Co o tym sądzicie? Moim celem byłoby spłacić kredyt i wziąć nowy w wysokości od 130 000 do 135 000 euro. W ten sposób miałbym wszystkie prace renowacyjne związane z ociepleniem elewacji zakończone na kolejne 15 lat i nie musiałbym już nic więcej robić.
Czy moje plany są możliwe do zrealizowania? Zarabiam około 2300 euro netto. Moja żona nadal studiuje. Obecnie płacę 500 euro za kredyt (100 000 euro) i po wszystkich odliczeniach (kredyt hipoteczny, utrzymanie domu, opłaty za olej i wodę, odzież, kredyt prywatny, Bafög) pozostaje mi około 250 euro na koniec miesiąca. Więc płacenie raty w wysokości od 500 do 600 euro nie stanowiłoby problemu.
Dziękuję za wasze opinie!

Napisany przez fu86
Czym się zajmujesz?
Trzeba tylko liczyć i sprawdzić, czy i kiedy to ma sens.

Napisany przez ssoul30
Cześć fu86

Właściwie chciałem tylko wiedzieć, czy ktoś zrobił coś podobnego. Ponieważ tutaj wielu ludzi ma do czynienia z bankami, nie byłoby źle dowiedzieć się o aktualnych trendach, czy banki finansują takie rzeczy łatwiej czy nie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy w 2013 roku stawka procentowa wynosiła 4,99% dla kwoty 100 000 EUR?
W jakim banku?

Napisany przez ssoul30
kredyt pochodzi z Postbanku. 100% zastawiony.

Napisany przez Aipnos
Trzeba to po prostu obliczyć, ale aby to zrobić, potrzebne są dodatkowe informacje,

czyli
- jak długo trwa wiązanie kapitału oprocentowanego w wysokości 4,99%
- jaka jest miesięczna rata?
- Dom został kupiony w 2013 roku za 150 tysięcy EUR, a niecałe 2 lata później jest wart 240 tysięcy EUR? Co zrobiliście z modernizacją, że zyskał na wartości?

a następnie się liczy:
- ile odsetek zapłaciłem podczas trwania wiązania kapitału oprocentowanego w wysokości 4,99%
- ile zapłacę, jeśli to zrobię w tej samej banku z VFÄ w wysokości 19 tys. EUR i oprocentowaniem 2,65%
- ile zapłacę, jeśli pójdę do innego banku i dostanę lepsze oprocentowanie, płacąc przy tym opłatę VFÄ w wysokości 22 tys. EUR.

wtedy będziesz miał 3 sumy, i wybierzesz ofertę z najniższymi kosztami

Napisany przez ssoul30
Jednak do tej pory obszar ten jest o wiele poniżej wartości rynkowej, ponieważ działka o powierzchni 1300 m² jest dość duża i jest wyceniana na około 260 euro/m². W sumie to była okazja.

Dziękuję za wszystkie wpisy! Oczywiście dokładnie wszystko policzę, po prostu ciekawi mnie, czy ktoś już kiedyś coś podobnego zrobił i czy jest to trudniejsze niż początkowe finansowanie. Miałem już wtedy problemy z uzyskaniem finansowania na 100%.

Napisany przez Aipnos
Nu cóż, jeśli można tam zbudować drugi Dom i ma się na to pozwolenie budowlane, to można przewidywać wartość gruntu w wysokości 1300 m² według wartości rynkowej terenu, w innym przypadku wiele banków uzna jedynie maksymalnie 800 m² za działkę budowlaną, a pozostałą powierzchnię za teren rolny lub ogrodowy, co ma dla banku wartość od 7,50 do 10 EUR za m²!

Jeśli więc faktycznie osiąga się wartość 240 tys. EUR, a bank również tak wycenia Dom z działką, to można dostać bardzo korzystną stopę procentową za 100 tys. EUR likwidacji + 22 tys. EUR odszkodowania za wcześniejsze spłacenie + 20-30 tys. EUR na modernizację, ponieważ poziom obciążenia kredytowego wyniósłby tutaj poniżej 70%.

Niektóre banki nie mają problemów z towarzyszeniem finansowania w taki sposób oraz uwzględnieniem odszkodowania za wcześniejsze spłacenie w finansowaniu.

Dlatego bez wątpienia można dostać lepszą ofertę niż 2,65%, jeśli sytuacja finansowa na to pozwala.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata