Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Chcę zaoszczędzić pieniądze dla mojego syna!

Napisany przez Sparbeutel
Cześć,

chcę zaoszczędzić pieniądze dla mojego syna. Chcę wpłacać miesięcznie między 50 a 75 €. Trochę poszperałem i natknąłem się na DenizBank AG. Tam otrzymałbym stałą stopę oprocentowania w wysokości 2,60% na 10 lat!

Czy ktoś ma może dla mnie jakieś alternatywy?

Napisany przez 2titan1981
Czas trwania inwestycji?
Skłonność do ryzyka?
Chęć zaangażowania w pracę?
itp.

Wymaga to wcześniejszego zrozumienia zanim można dać jakiekolwiek zalecenia.

Napisany przez uwehaensch
Jeśli chodzi o plan oszczędzania w banku, to ewentualnie jako alternatywę można rozważyć VTB-Direktbank Flex (2,5% na rok, gwarancja na 10 lat, ale minimalny okres inwestycji to tylko 4 lata). Wydaje mi się być bardziej elastyczny, zwłaszcza jeśli za 4 lata stopy procentowe będą znacznie wyższe niż obecnie.

Alternatywnie, można rozważyć plan oszczędzania w funduszach inwestycyjnych, w takim przypadku należałoby rozważyć kwestie poruszone przez titan1981.

Napisany przez credere
W tej konfiguracji poleciłbym poszukać solidnego funduszu mieszanych (zawierającego międzynarodowe i niemieckie akcje oraz obligacje światowe) i zainwestować tam podaną kwotę miesięcznie. Zalety: Elastyczność - kwota oszczędności może być dowolnie dostosowywana / zawieszana / Możliwość uzyskania rentowności / Wykorzystanie efektu średniej arytmetycznej poprzez miesięczne oszczędzanie. Wady: Należy wziąć pod uwagę aspekty kosztowe / Tolerancja na wahania wartości w międzyczasie.

Jeśli to nie wchodzi w grę, uważam, że bardziej sensowny byłby plan oszczędnościowy od uwehaensch, ponieważ jest znacznie bardziej elastyczny. Nawet jeśli nie można zakładać, że po 4 latach będziemy mieli znacznie wyższe stopy procentowe.

Napisany przez Sparbeutel

Czas trwania inwestycji?
Chęć podejmowania ryzyka?
Gotowość do wkładu pracy?
itd.

Wcześniej wymienione kwestie są kluczowe przed udzieleniem jakichkolwiek zaleceń.

Czas trwania inwestycji: 20 lat!
Chęć podejmowania ryzyka: Relatywnie niska, ponieważ inwestycja przeznaczona jest na dziecko (na prawo jazdy, samochód, edukację, mieszkanie itp.)
Gotowość do wkładu pracy: Relatywnie obojętna! Jeśli można osiągnąć więcej poprzez większy wysiłek, chętnie!

Dziękuję także wszystkim, którzy dotąd udzielali odpowiedzi!

Napisany przez 2titan1981
W takim razie można również rozważyć fundusze ETF, jednak zdecydowałbym się na znaczące zmniejszenie udziału akcji w ciągu ostatnich 5 lat, aby uniknąć ewentualnych spadków kursów na końcu okresu inwestycji. Osobiście przy niskim poziomie ryzyka nie inwestowałbym tak bardzo w akcje. Wolałbym bardziej fundusz VTB Flex, choć dla mnie rosyjskie banki nie są zbyt bezpiecznym schronieniem. Każdy musi sam zdecydować, co robi.

Napisany przez Blue
Czego przemawia przeciwko klasycznej i bezpiecznej książeczce oszczędnościowej?
Moim zdaniem jest to dobra forma inwestycji w tego rodzaju przedsięwzięcia.

Napisany przez uwehaensch

Co stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z tradycyjnej i bezpiecznej książeczki oszczędnościowej?

0,25 % w skali roku. oprocentowanie lub coś w tym rodzaju, a to przy okresie lokaty wynoszącym 20 lat ???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata