Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe podczas nauki zawodu - koszty uzyskania przychodu czy wydatki specjalne

Napisany przez DrummerBE
Cześć wszystkim!
Obecnie pracuję nad swoim zeznaniem podatkowym i nie wiem, co dalej...
Jestem obecnie w trakcie szkolenia w zawodzie wychowawcy w roku uznania (szkolenie trwa trzy lata: 2 lata teorii w szkole, a potem rok praktyki). W tym roku zarabiam, więc muszę też płacić podatki.
Dlatego też składam zeznanie podatkowe.
W związku z wieloma dodatkowymi kosztami związanymi z moim szkoleniem w ubiegłym roku (koszty wynajmu mieszkania, ponieważ musiałem przeprowadzić się na rok uznania, laptop, drukarka, artykuły biurowe, koszty podróży, literatura fachowa),... chcę teraz uwzględnić te wydatki.

Pytanie teraz brzmi, jak i gdzie, gdyż nie wiem, czy zostaną one zaklasyfikowane jako pierwsze szkolenie.
wcześniej ukończyłem szkolenie na technika informatyka (3-letnie szkolne szkolenie z technikum)..... Ale praca wychowawcy to zupełnie inny obszar.... to nie jest szkolenie kontynuacyjne.... Gdzie (i jak) powinienem więc wykazać te wszystkie koszty?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i życzę miłego weekendu!!!

Re: Rozliczenie podatkowe podczas nauki zawodu - koszty uzyskania przychodu czy wydatki specjalne

Napisany przez Daukind
Druga edukacja jest w pełni odliczalna jako koszty reklamacyjne

Napisany przez DrummerBE
Dziękuję za odpowiedź...teraz udało mi się wprowadzić wszystko jako koszty zawodowe....jedynie przy kosztach wynajmu nie wiem, gdzie je wpisać:

Główna siedziba zameldowania jest u moich rodziców - teraz w tym roku wynająłem pokój w mieszkaniu wieloosobowym w miejscu pracy.

Teraz nie ma mowy o prowadzeniu dwóch odrębnych gospodarstw domowych - czy powinienem zaksięgować wynajem jako pokój pracy?

Napisany przez Hanomag

Głównym miejscem pobytu jest nadal u moich rodziców - teraz na ten rok wynająłem pokój w mieszkaniu na współlokatora w miejscu pracy.

Teraz nie jest to podwójne prowadzenie gospodarstwa domowego - powinienem odliczyć czynsz jako pokój do pracy?

To byłaby właściwie podwójna prowadzenie gospodarstwa domowego, ale od zeznania podatkowego 2014: Dotyczy to przy podwójnym prowadzeniu gospodarstwa domowego.

Napisany przez DrummerBE
Problem związany z prowadzeniem podwójnego gospodarstwa domowego polega na tym, że mieszkam u rodziców w oddzielnym pokoju, ale nie płacę za to wynajem. Dlatego też nie jest to uznawane za odrębne gospodarstwo domowe, co w mojej opinii powoduje, że pierwszy warunek dla prowadzenia podwójnego gospodarstwa domowego nie jest spełniony, czy się mylę?

Napisany przez Hanomag

Problem z podwójnym prowadzeniem gospodarstwa domowego polega na tym, że chociaż mieszkam u rodziców w własnym pokoju, to nie płacę za niego. Dlatego nie jest to własne gospodarstwo domowe, co moim zdaniem oznacza, że pierwszy warunek do spełnienia DHHF nie jest spełniony...

Całkowicie słusznie. I także z biurem domowym będzie problem, ponieważ zazwyczaj nie jest ono przeznaczone do użytku prywatnego,

Cytat z porad podatkowych akademickiej grupy roboczej

Każde biuro jest również używane do celów prywatnych. To nie stanowi problemu, jeśli użytkowanie prywatne w stosunku do korzystania zawodowego jest pomijalne. Ważne jest, aby biuro było używane „prawie wyłącznie” w celach zawodowych. A co to dokładnie oznacza? Sądy podatkowe i administracja podatkowa ustaliły granicę na poziomie 10%:

musi istnieć fizyczny podział od pozostałych pomieszczeń mieszkalnych.

Polecam skorzystanie z porady doradcy podatkowego, który może sprawdzić, czy możliwe jest utworzenie odliczenia strat na te dwa lata bez dochodu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata