Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy jest możliwy kredyt?

Napisany przez kne66
Cześć drodzy członkowie forum finansowego,

Chodzi o kredyt w wysokości 50-60000€ na założenie firmy.

O mnie: Jestem pielęgniarzem dyplomowanym i pracuję u mojego obecnego pracodawcy od 5 miesięcy, więc nadal jestem na okresie próbnym. Zostanę zatrudniony na stałe i dostanę umowę o pracę na czas nieokreślony. Otrzymuję miesięcznie wynagrodzenie stałe w wysokości 1600€ oraz dodatkowo około 200-400€ za nadgodziny i weekendy, nie płacę czynszu, ponieważ mieszkam u rodziców, oraz nie mam żadnych innych kredytów oprócz umowy telefonicznej (30€ miesięcznie).

Moje pytania:
1. Czy moje wynagrodzenie wystarczy bankom na tak duże przedsięwzięcie?
2. Czy banki udzielają kredytów tej wielkości jako kredyty prywatne czy tylko na finansowanie/nieruchomości?
3. Czy mój wiek i krótki staż pracy mogą negatywnie wpłynąć na decyzję o przyznaniu kredytu?
4. Kiedy okres próbny minie (6 miesięcy), czy mogę od razu złożyć wniosek kredytowy w banku czy może pojawią się dodatkowe formalności, na które będę musiał poczekać (nowa umowa o pracę itp.)

Więcej informacji pewnie uzyskam od mojego banku, ale wolę zdobyć wstępne informacje, o ile to możliwe. Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc.

Z poważaniem

Napisany przez 6Bankkaufmann
Proszę zapytać w swoim domowym banku, a także w KfW.
To praktycznie pożyczka na rozpoczęcie działalności.
Oczywiście byłoby łatwiej, gdyby były odpowiednie zabezpieczenia w postaci nieruchomości.
Jednak brak dużego doświadczenia zawodowego nie jest koniecznie negatywny.

Napisany przez credere

Witaj drodzy członkowie forum finansowego,

Chodzi o kredyt w kwocie od 50-60000€ przeznaczony na założenie firmy.

Moje pytania:
1. Czy moje wynagrodzenie jest wystarczające dla banków na tak duże przedsięwzięcie?
2. Czy banki udzielają kredytów o tej wysokości jako kredytów osobistych czy tylko na finansowanie/nieruchomości?
3. Czy mój wiek i krótki staż pracy mogą negatywnie wpłynąć na decyzję o udzieleniu kredytu?
4. Kiedy minie okres próbny (6 miesięcy), czy mogę od razu złożyć wniosek o kredyt w banku, czy będę musiał oczekiwać na dokumenty (nowa umowa o pracę itp.)?

Pozdrawiam

1. Jeśli dopiero zaczynasz swoją karierę zawodową i właśnie skończyłeś okres próbny, szansa na uzyskanie kredytu w wysokości od 50 do 60 tys. € jest bardzo niska.
2. Tak, banki udzielają również kredytów (osobistych) w tej wysokości.
3. Twój wiek nie jest mi znany, ale krótka długość zatrudnienia nie jest zwykle pozytywna dla decyzji kredytowej.
4. Zazwyczaj po zakończeniu okresu próbnego nie otrzymuje się nowej umowy o pracę.

Niezależnie od powyższego, Twoje plany wydają się być związane z założeniem własnej działalności. Jeśli chcesz rozpocząć własny biznes, zwykle twoje dotychczasowe wynagrodzenie z pracy na etacie będzie odpadać. Czy chcesz prowadzić obie działalności równocześnie? (jest to nierealne)
Aby uzyskać kredyt dla przedsiębiorców, musisz przekonać bank za pomocą sensownego biznesplanu do swojego zamiaru. Ważne są również Twoje kwalifikacje osobiste.
Najlepiej najpierw zapoznać się z przewodnikami dotyczącymi zakładania działalności gospodarczej na stronach internetowych różnych banków (Deutsche Bank, Volksbanken, Sparkassen, Commerzbank) i zgłębić tę tematykę.

Napisany przez Suxxess
Poprawne => Opracuj biznesplan i przekonaj banki.
Jeszcze jedno pytanie pozostaje otwarte. Co będzie głównie nabywane za kredyt? Czy jest to wartość, która może również stanowić zabezpieczenie?

Na przykład, jeśli kupujesz samochód firmowy, to można go sprzedać z stratą i odzyskać pieniądze. Jeśli zamawiasz stronę internetową, to prawdopodobnie ma ona mniejszą wartość jako zabezpieczenie.

Napisany przez Kass Finanz
Przy finansowaniu w tej skali zdecydowanie warto skonsultować się z miastem lub Izba Handlową w sprawie założenia działalności gospodarczej. Konieczne są trzyletnie plany biznesowe i ekonomiczne, z których wynikają nie tylko koszty osobiste, ale także szacowane dane dotyczące działalności (koszty i przychody).

Czyste zaciągnięcie kredytu w pożądanej skali, z przedstawionymi wymogami, uważam za mało prawdopodobne.

Napisany przez JoergKassel
Cześć,

w większości banków warunkiem udzielenia kredytu jest zazwyczaj zakończenie okresu próbnego. Niektóre instytucje wymagają również, aby kredytobiorca był zatrudniony u swojego pracodawcy co najmniej 12 lub 18 miesięcy. Dlatego finansowanie (szczególnie w tak dużym zakresie) prawdopodobnie będzie trudne do zrealizowania, przynajmniej nie w formie normalnego kredytu bankowego.

Co również nie jest jasne: Czy chcesz nadal pracować u swojego pracodawcy i jednocześnie prowadzić własną firmę? Czy twój pracodawca na to pozwala? I czy jesteś pewien, że jesteś w stanie poradzić sobie z podwójnym obciążeniem czasowym?

Jeśli tak, najlepiej byłoby opracować solidny plan działania z Izba Handlową lub doradcą ds. zakładania firm i szukać prywatnego finansowania poza tradycyjnymi bankami.

Pozdrowienia i powodzenia,
Jörg Kassel z Bon-Kredit

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata