Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy warto kupić ziemię rolą jako inwestycję?

Napisany przez rebrun
Przeczytałem w jednym raporcie (niestety nie pamiętam już gdzie), że sensownym jest zainwestowanie dzisiaj w grunty rolne i lasy, ponieważ w przyszłości mogą tam wystąpić wzrosty cen. Choć nie potrafię zrozumieć, jak i dlaczego miałoby tak być, ten myśl stale krąży mi po głowie. Być może ktoś z was już kiedyś to czytał i wie, w przeciwieństwie do mnie, gdzie to było. Czy to twierdzenie jest prawdziwe? Przecież to przyszłość, nikt nie wie, czy tak będzie, ale w końcu też nie tracisz inwestycji, to przecież podobnie jak z nieruchomościami. Czyż nie??

Jakie koszty wiążą się z takimi nieruchomościami?? Na pewno podatek od nieruchomości, ale czy są jakieś inne opłaty?
Czy należy je ubezpieczyć tak jak Dom?? W końcu na działce nie ma jakiejś szkody, np. od gradobicia czy coś podobnego?

Napisany przez Suxxess
Ludowa mądrość mówi: Trzymaj się z dala od przedsięwzięć, których nie rozumiesz.
Nie wyobrażam sobie, jak można teraz zarabiać dużo pieniędzy na lasach i gruntach rolnych. Przecież tam i tak nie wolno budować.
Chyba że masz odpowiednie koneksje i wiesz, które tereny mogą w przyszłości stać się terenami budowlanymi. Możesz zajrzeć do wyszukiwarki i szukać źródła, ale obecnie uważam to za nonsens.

Napisany przez Cici
Na tej stronie znajdziesz informacje na temat inwestycji w drewno w Ameryce Południowej. Również mnie to wydawało się dość podejrzane, że można osiągnąć tak wysokie zyski z lasu. Jednak gdy się weźmie pod uwagę, że koszty materiałowe są praktycznie zerowe, a występują tylko koszty pracy, a na koniec można zebrać tony drewna, to sytuacja wygląda inaczej.

Oczywiście istnieją ryzyka, które są również wymienione na stronie. Największym problemem byłaby regularna kontrola swojego lasu. Trzeba po prostu mieć pewne podstawowe zaufanie, że zarządzanie tam będzie przebiegać tak, jak powinno. I powinno się myśleć perspektywicznie.

Napisany przez rebrun
Myślę o kupnie nieruchomości dla mojej córki. Chcę uniknąć posiadania zbyt dużej ilości majątku w euro po wszystkich złych wydarzeniach, takich jak w Grecji, itp., dlatego chcę trochę go podzielić. Szukam zatem inwestycji, która zapewni bezpieczeństwo moim pieniężnym środkom w przypadku nagłych wypadków (euro zostanie ponownie zlikwidowane, wiem że to daleko idące założenie, ale kto by pomyślał, że nasze babki nie będą już miały marek). Zwrot z inwestycji nie jest tu najważniejszy, ale ważne jest dla mnie, aby mój majątek nie zniknął nagle. Widziałem kilka ofert w Niemczech, gdzie 5600 m² kosztuje około 9000,-. Czy można więc założyć, że taka nieruchomość za 10 lat będzie nadal warta 9000,-, może nawet 9500,-, czy raczej trzeba się spodziewać, że jej wartość spadnie do około 5000,-. Oczywiście jest to inna sprawa, jeśli stanie się terenem budowlanym.
Sukces: Ludowa mądrość mówi, trzymaj się z dala od interesów, których nie rozumiesz. Ja mam inne zdanie, ponieważ w przeciwnym razie nie nauczymy się niczego nowego i będziemy tylko uciekać. Dla mnie oznacza to raczej, jeśli czegoś nie rozumiesz, usiądź i dowiedz się, dlaczego coś tak jest.

Napisany przez florianmeier
Obszary rolnicze są oceniane na podstawie jakości gleby, o czym niestety też nie mam dużego pojęcia.

W moim kręgu znajomych jest osoba, która ma grzęzawisko, które z powodu położenia nie może być sensownie wykorzystane rolniczo. Zablokowany kapitał.

Na pewno ceny w przeszłości wzrosły znacząco. Kryzys finansowy właśnie.

Niestety zysk z dzierżawy w przypadku dobrych obszarów rolniczych jest zazwyczaj mizerny (poniżej 2%).

Poniżej kilku hektarów nie zainwestowałbym. 5000 m² w ogóle. Jeden hektar kosztuje u nas - w zależności od jakości - między 10 a 40 tys. EUR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata