Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Porady dotyczące zakupu nieruchomości inwestycyjnej

Napisany przez D18174
Kochane forum,

Potrzebuję waszych porad, wskazówek itp. Czy ktoś może mi pomóc?

Chodzi o to mieszkanie.

Mam następujące informacje:
Dach został odnowiony
Instalacja gazowa jest dostępna (aktualnie pobiera dużo prądu, ponieważ jest tam piec elektryczny AEG z 2000 roku), chcę go przebudować na zwykłe ogrzewanie (koszt około 5000 EUR)
Opłata mieszkaniowa wynosiła allegedly ostatnich kilka lat zawsze około 90 EUR
Okna są nowe
Świadectwo energetyczne z 18 listopada 2013 r. 112,7 kWh
Emisja CO2 71,3 kg/m
Zapotrzebowanie na energię pierwotną wynosi 270,4 kWh
Wartość wymagana 129,1 kWh
Jakość energetyczna obudowy budynku (wartość rzeczywista 0,5 W/m²-K, wartość wymagana 0,91 W/m²K)
Metoda obliczania zużycia energii: Din V4108-6 i DIN 4701-10 oraz uproszczenia zgodne z § 9 ust. 2 ENEV
Zużycie końcowe energii tego budynku: 112,7 kWh
Mam protokół z walnego zgromadzenia wspólników z dnia 23 stycznia 2015 r. (patrz poniżej fragmenty istotnych kwestii)

Fragment z protokołu
Rozliczenie roczne 2012:
W 2012 roku doszło do zalania w budynku frontowym, które zostało w całości zaksięgowane na moje mieszkanie. Ubezpieczyciel pokrył tylko część kosztów, 750 EUR pozostało do zapłacenia. Uszkodzenie nie powstało tylko przez rurę wodną, ale także przez zatkanie rynny. Koszty podzielone zostały na wszystkie 4 jednostki mieszkalne.
Uchwała 2015:
Właściciel budynku stwierdza, że zaplanowane rezerwy są zbyt wysokie. Budynek jest w dobrym stanie, nic się nie stanie. Właściciele zdecydowali, że powinna być obecna rezerwa. Następnie właściciele mieszkań jednogłośnie zatwierdzili ogólny plan gospodarczy na 2015 rok o wartości 12203,98 EUR. Plan gospodarczy obowiązuje od 01.01.2015 r.

Czy coś szczególnego rzuca się wam w oczy, co powinienem koniecznie sprawdzić lub jakie pytania powinienem zadać? Macie jakieś inne rady dla mnie?

Z góry dziękuję za wszystko! Chcę zapłacić za mieszkanie gotówką. Czy cena jest jeszcze do negocjacji? Czy to byłoby argumentem?

Pozdrowienia
Adam

Re: Porady dotyczące zakupu nieruchomości inwestycyjnej

Napisany przez verschaukelt
Deklaracja podziału, przeczytali Państwo regulamin wspólnoty? Stan okien, drzwi wejściowych (należących do wspólnoty!) Znajomość różnic między wspólnym, odrębnym, specjalnym użytkowaniem? Wysokość budżetu operacyjnego na 2015 rok zupełnie nie zgadza się z podanym wcześniej czynszem - wynosi około 250 euro miesięcznie dla każdego przy takich samych udziałach w posiadaniu. Wysokość funduszu remontowego - jest on również sprzedawany. Czy są zalegający współwłaściciele? Linia gazowa jest już przewidziana - czy oznacza to, że istnieje już uchwała dotycząca wyposażenia budynku w piecyki gazowe? Usuwanie piecyków akumulacyjnych - jaka jest regulacja dotycząca potencjalnie zanieczyszczonych grzejników w Państwa przypadku? Każde miasto ma swoje własne zasady dotyczące wywozu odpadów. Przy gotówce zawsze istnieje pewna elastyczność. Jednak miałoby to sens tylko wtedy, gdy planują Państwo sami zamieszkać w mieszkaniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata