Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Córka pozwała matkę o alimenty.

Napisany przez Zeusele
Cześć!
Moja córka ma teraz 24 lata. Po maturze studiowała przez 2 lata zarządzanie, potem przerwała studia i pracowała przez kolejne 2 lata jako krupierka w kasynie na pełny etat, zarabiając netto 1800.
Zrezygnowała z tej pracy, aby ponownie studiować, tym razem żywienie.
Moje pytanie: Czy może żądać alimentów?

P.S. Pozwała mnie o alimenty. Dziś jest sobota i żaden prawnik itp. nie jest dostępny...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Gdzie ona mieszka?

Napisany przez Zeusele
Neubrandenburg Meklemburgia-Pomorze Przednie

Napisany przez verschaukelt
Skarżyć się, czy najpierw wysłać list przez prawnika, że rości sobie roszczenie alimentacyjne?

Najpierw musi ponownie złożyć wniosek o Bafög.
Ponadto jest wątpliwe, czy w ogóle nadal ma prawo. Przerwała studia i pracowała przez 2 lata. Rodzice muszą wspierać swoje dzieci do ukończenia pierwszego wykształcenia. Nie przewiduje się ociągania się. Oczywiście, błądzenie jest ludzkie, ale wracanie lata później raczej nie wchodzi w grę. Sprawdź inne strony doradcze, takie jak Treffpunkt Eltern i inne. Tam są ludzie, którzy bardzo dobrze znają się na tym temacie.

Napisany przez brainy
Rodzice mają obowiązek sfinansować odpowiednie wykształcenie.

Ich córka dotąd takowego nie ma.

Zerwanie studiów po 2-3 semestrach zostało uznane przez sąd za bez znaczenia.

Bez wykształcenia zawodowego nie przysługuje również prawo do niezależnego od rodziców finansowania Bafög.

Napisany przez Zeusele
Pismo przyszło od prawnika, że będzie dochodzić alimentów...
Straży 184 euro, 450 euro z pracy dorywczej, 500 euro od dziadków i 400 euro od ojca.

Napisany przez brainy
Wtedy jednak po studiach będzie musiała się obejść z mniej!

Żywność => Sztuka chleb bez soli (= liczenie na pracę państwową).

Wyraźnie nie potrzebuje ona tego roszczenia.

Ciekawe, jak to się skończy.

Procesy alimentacyjne zawsze są decyzjami indywidualnymi.

Właśnie moje pierwsze zdanie nie jest złym argumentem, aby odrzucić roszczenia.

Napisany przez 2Escorpio
Czy temat nie zostaje zamknięty po ukończeniu 25 lat?

Napisany przez Suxxess
Utrzymywanie rodziców [Strona 4] - Studis Online

Najpierw musi złożyć wniosek o BAföG, a dopiero potem instytucja BAföG może się do ciebie zwrócić, żądając płacenia utrzymania. Czy zarabiasz mniej niż 1 200 € miesięcznie dla siebie? (W takim przypadku i tak nie płacisz więcej)
Jak sfinansować moje studia? - Ottfried

Jak już wspomniano, właściwym krokiem byłoby złożenie wniosku o BAföG, a następnie organ ten badałby, czy nadal istnieją jakieś roszczenia. (Jeśli nie, wtedy BAföG przyznaje niezależne od rodziców BAföG albo w ogóle nic).

Porady prawne w internecie niestety nie są dozwolone. Ale nie zaszkodzi zapytać prawnika o decyzję dotyczącą BAföG.

Napisany przez Zeusele
Wniosek o BaföG został złożony, jednak został odrzucony!

Napisany przez Suxxess
Z jakim uzasadnieniem? Jest tam jakiś pracownik biurowy, do którego można zadzwonić? W przeciwnym razie warto skontaktować się z prawnikiem. Ale mam inny pytanie, niezależnie od tego, czy musisz zapłacić prawnie, czy nie, warto zastanowić się nad relacją z córką.

Warto zawsze zastanowić się, czy nie warto ustąpić w imię pokoju.
(W zależności od Twojej sytuacji finansowej i relacji z córką)

Napisany przez Angka
Otrzymuje 184 euro zasiłku rodziniego, 450 euro z pracy dorywczej, 500 euro od dziadków i 400 euro od ojca.

To więcej niż wystarczająco dla osoby samotnie żyjącej. Nawet jeśli 450 euro z pracy dorywczej odpadnie z powodu studiów, jako studentka można i powinno się zarabiać dodatkowo! Zwłaszcza jeśli jeszcze mieszka się z rodzicami. Jeśli z przyczyn studenckich mieszka gdzie indziej, może zawsze zamieszkać w tanim akademiku i ubiegać się o pomoc mieszkaniową.

Dlatego nie ma prawa do stypendium, ani nie ma podstaw do żądania od rodziców.

Z drugiej strony, jeśli nie ma Pani/Pan problemów finansowych, dlaczego nie chciałaby Pani/Pan wspierać finansowo swojej córki w studiach?

Napisany przez Zeusele
Ponieważ moja córka nie potrafi (nigdy nie potrafiła) zarządzać pieniędzmi. Jest uzależniona od zakupów. Po tym, jak jej to powiedziałam, odpowiedziała: Umierasz dla mnie. Od tego czasu panowała cisza, poza pismem od adwokata dotyczącym alimentów. Mogłabym ją wesprzeć, ale po zdarzeniach z przeszłości nie chcę tego robić. Jutro mam spotkanie z renomowanym prawnikiem z Heidelbergu, jestem ciekawa, co jako specjalista powie na ten temat...

Napisany przez immerfernweh
Cześć Zeusie,
śledzę wpisy z ogromnym zainteresowaniem, ponieważ sytuacja jest u nas podobna. Byłoby świetnie, gdybyś krótko poinformował, co teraz na to mówi adwokat, najlepiej jako wiadomość prywatna.
Pozdrowienia

Napisany przez Suxxess
No cóż, jeśli córka nie chce, to nie chce. Mimo wszystko warto regularnie starać się nawiązać kontakt (np. zaprosić ją na obiad). Możesz też napisać do niej list albo spróbować przywrócić kontakt za pośrednictwem dziadków lub byłego męża.

Co mówi na to były mąż i dziadkowie? Tak jak mówię, poradź się prawnika. Ja na twoim miejscu wciąż bym próbował się z nią skontaktować. Jeśli nie chce, ok, ale mimo wszystko warto spróbować.

Napisany przez Zeusele

Cześć Zeusele,
interesuję się wpisami z ogromnym zainteresowaniem, ponieważ w naszym przypadku sytuacja jest podobna. Byłoby super, gdybyś krótko podzielił się, co teraz sądzi prawnik, chętnie też jako wiadomość prywatna.
Pozdrowienia

zrobię to z przyjemnością !!! Pozdrowienia

Napisany przez Zeusele
Moja córka mieszka w Neubrandenburgu/Mecklenburgii-Pomorzu, a ja mieszkam w Badenii-Wirtembergii. Zaproszenie jej na obiad będzie trudne. Nie mam żadnego kontaktu z moim byłym mężem, ponieważ w czasach małżeństwa często stawał się agresywny... Moi rodzice oboje mają ponad 90 lat, chcę ich chronić, ponieważ ich stan zdrowia nie jest zbyt dobry.
W przeszłości wielokrotnie przymykałam oczy na złośliwości i chamstwo oraz wyciągałam do niej rękę. To się teraz skończy. Miara się przebrała.
Zrobię teraz wszystko, aby nie dostała ani grosza. W życiu! Mąż i ja pracujemy codziennie po 9 godzin, dojeżdżamy do pracy 1,5 godziny, a ona, jako studentka, hula na nasz koszt i dwa razy w tygodniu minimum robi zakupy...
Początkowo byłam ogromnie rozczarowana - teraz tylko czuję czystą złość.

Napisany przez Angka
Jeśli miałbym taką niewdzięczną córkę, która domaga się wsparcia na swoje rzekome studia (które w rzeczywistości to bardziej zakupy), to pracowałbym tylko tyle, ile potrzebuję, żeby jej nie wspierać, pozostawiając więcej czasu na moje własne życie. Jeśli chodzi o koszty studiów, kwaterę studencką itp., to tylko po okazaniu dowodu: rachunków bezpośrednio do uczelni, przelewów do właściciela. Na kieszonkowe powinna mieć zasiłek rodzinny. Udzielałbym tylko tyle, ile wynosi stypendium. Nie powinna żądać więcej. Osoba nie potrafiąca zarządzać pieniędzmi nigdy nie będzie miała wystarczających środków finansowych, aby zdyscyplinowanie osiągnąć swój cel. Oznacza to, że nie ma ona odpowiednich predyspozycji.

Napisany przez Hanomag

Wezwanie od adwokata mówi, że zamierza dochodzić alimentów ...
Otrzymuje 184 euro zasiłku na dziecko, 450 euro za pracę na pół etatu, 500 euro od dziadków i 400 euro od ojca.

To wystarcza zdecydowanie na utrzymanie. Nie przysługuje jej więcej niż obecnie 670 euro BAföG. Jednak tutaj nie jest wymienione, co Ty wnosisz, i to może być problemem

Cytat od Zeusele

Moi rodzice oboje mają po 90 lat, chcę ich oszczędzić, ponieważ stan ich zdrowia nie jest najlepszy.

Czy otrzymuje 500 euro od Twoich rodziców? W takim przypadku pieniądze powinny być przekazywane za pośrednictwem Ciebie. Ale o co ja się rozchodzę. Twój prawnik będzie o tym lepiej wiedział. Daj nam znać, co sądzi na ten temat.

Napisany przez Zeusele
Więc - wczorajszy wieczór odbyła się rozmowa z prawnikiem.

Na razie trzyma się w tle. Daje mi list po Wielkanocy, który wysyłam pod moim adresem i nazwiskiem do prawnika w Neubrandenburgu (przepisuję tylko).

W liście zostaną wymienione m.in. różne paragrafy; główny nacisk położony będzie na pytania: DLACZEGO klientka zrezygnowała z nauki na kierunku BWL po 4 semestrach i DLACZEGO klientka zrezygnowała z pełnoetatowej pracy po ponad dwóch latach???

1. Nauka - Praca - 2. Nauka nie mają ze sobą nic wspólnego!

Następnym krokiem będzie to, że moja córka będzie musiała ujawnić wszystkie swoje dochody - wszystkie. To na pewno potrwa trochę czasu. Przy wielu dochodach, według prawnika, maksymalnie będziemy mówić o wsparciu w wysokości 20 euro. ....... (za to pozew przeciwko własnej matce?)

Prawnika jest jednak zdania, że sprawa mojej córki nie ma szans na sukces, zwłaszcza że nie otrzymała żadnego wsparcia finansowego od BaFög.

Jeśli jednak mimo wszystko będzie źle, wtedy zaangażuje się i zajmie się dalszą korespondencją.

Napisany przez Hanomag

W razie nieoczekiwanych komplikacji przejmie inicjatywę i zajmie się dalszą korespondencją.

To fair z jego strony. Powodzenia.

Na pewno daje to nadzieję! Wytłumaczenie mojej wypowiedzi: także my zawsze i odpowiednio wspieraliśmy naszego syna: kieszonkowe oczywiście, wyjazdy na wakacje z kumplami, skuter, motorower, motocykl, prawo jazdy samochodem wraz z samochodem z podatkiem, ubezpieczeniem i pieniędzmi na benzynę, ubrania, drogie buty (żadna para poniżej 180,00 euro) i tak dalej i tak dalej... zrobiliśmy to wszystko całkowicie świadomie, ponieważ ci, którzy wprowadzają dzieci na świat, ponoszą za nie odpowiedzialność. Ale pewnego dnia także rodzice przyszłych (oby!) płatników podatków chcą odzyskać swoje życie i ponownie samodzielnie dysponować własnymi pieniędzmi. Teraz uważamy, że stworzyliśmy mu bardzo dobre warunki startowe mając 25 lat: finansowanie matury i studiów. Teraz naprawdę musi stanąć na własne nogi, nawet jeśli oznacza to początkowo ograniczenia finansowe. Nie każdy z nas, rodziców, przyszedł na świat z złotą łyżką w ustach! Większość musiała ciężko pracować dla dobrobytu. Nie może być tak, że dzieci będą mogły na zawsze być utrzymywane przez swoich rodziców za pomocą ustawodawcy.

Napisany przez Zeusele

Macht doch schon mal Mut! Zur Erklärung meiner Aussage: auch wir haben unseren Sohn stets und ausreichend unterstützt: Taschengeld selbstredend, Urlaubsreisen mit seinen Kumpels, Mofa, Moped, Motorrad, Autoführerschein samt Auto mit Steuer, Versicherung und Benzingeld, Klamotten, teuere Schuhe (kein Paar unter 180,00 euro) und so weiter und so weiter...wir haben dies alles voll bewusst gemacht, denn wer Kinder in die Welt setzt, trägt auch für sie die Verantwortung. Aber irgendwann wollen auch die Eltern der zukünftigen (hoffentlich !) Steuerzahler auch ihr eigenes Leben zurück und wieder eigenständig über das eigene Geld verfügen. Wir sind jetzt der Meinung, dass wir ihm mit 25 Jahren sehr gute Startbedingungen geschaffen haben: Abi und Studium finanziert. Jetzt muss er wirklich auf die eigenen Beine kommen, auch wenn dies zunächst einmal finanzielle Einschränkungen bedeutet. Nich jeder von uns Eltern ist mit einem goldenen Löffel auf die Welt gekommen! Die allermeisten mussten für den Wohlstand arbeiten, auch hart arbeiten. Und es kann nicht der Weg sein, dass die Kinder sich mithilfe des Gesetzgebers auf ewig von ihren Eltern aushalten lassen können.

Genau so ist es !!! Dem ist nichts mehr hinzuzufügen !!! Ebenfalls viel Erfolg. Ich berichte aber auf jeden Fall, wie es weitergeht .... LG

Napisany przez Angka
Od 25 lat nie otrzymuje się już zasiłku rodzinngo, dlatego rodzice nie są już zobowiązani do alimentacji tego dziecka.

Każde dziecko jest inne, czy przyszło na świat z złotą czy drewnianą łyżką. Jedno jest ambitne i poważne, inne jest wygodne i luźne.

Napisany przez Hanomag

Od 25 roku życia nie otrzymuje się już zasiłku rodzinny, więc rodzice nie są już zobowiązani do alimentacji tego dziecka.

To nie jest prawda. Na początku już pisali to brainy i verschaukelt.

Zgadzam się: państwo uważa, że po ukończeniu 25 lat nie trzeba już pomagać rodzicom. Rodzice dalej pozostają zobowiązani do pomocy!

Napisany przez Suxxess
ubezpieczenie rodzinne przysługuje do 23. roku życia (z wyjątkiem studiów). Prawo do własnego gospodarstwa (Hartz 4) przysługuje jednak dopiero od 25 lat.

A to, że adwokat trzyma się w tle i robi tylko to, co konieczne na razie, wydaje mi się całkiem dobrym podejściem. Na pewno ma duże stawki za godzinę.

Napisany przez Hanomag

Zgadzam się: państwo uważa, że po osiągnięciu 25. roku życia nie trzeba już pomagać rodzicom. Rodzice nadal mają obowiązek!

Nie do końca tak jest. Państwo uważa, że po osiągnięciu 25. roku życia musi tak samo podatkowo wspierać lepiej zarabiających rodziców, jak przedtem. Maksymalna kwota wsparcia podatkowego dla nich jest teraz taka sama jak wcześniej kwota wolna od podatku dla dzieci. Dzieci osób o niskich zarobkach (nawet jeśli są to milionerzy) mogą w zamian ubiegać się o kredyt studencki BAföG.

Napisany przez axelwalldorf
Kiedy nadejdzie ten czas, skorzystałbym z porady adwokata. Na tyle jeśli chodzi o aspekt prawny... Niemniej jednak nie mogę zrozumieć, dlaczego Pańska córka pozwała Pana o alimenty, skoro to co otrzymuje od swojego ojca i dziadków jest już wystarczające dla studentki...
Pozdrowienia

Napisany przez Angka
Jak Twoja córka pozywa Cię o alimenty, mimo że to, co otrzymuje od swojego ojca i dziadków, jest już wystarczające dla studentki...

Na podstawie jej zachowania: poprzez ukrywanie dochodów i niedokładne ujawnienie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata