Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Potwierdzenie użytkowania na cele mieszkaniowe

Napisany przez LiLa
Cześć,
mam pilne pytanie. Otrzymałem umowy o cztero-miesięcznym terminie, który kończy się pod koniec marca.
W styczniu 2007 roku podpisałem umowę na oszczędności budowlane w BHW i otrzymałem wynagrodzenie z programu oszczędzania pracowniczego. W lipcu 2013 roku została ona rozwiązana. Niestety nie zasięgnąłem porady podczas rozwiązania/zwolnienia. W grudniu 2014 roku dostałem pismo od BHW, w którym proszono o dostarczenie dowodów na zastosowanie pieniędzy na cele mieszkaniowe w ciągu 4 miesięcy, w przeciwnym razie należy powiadomić Urząd Skarbowy. Przyznane premie mieszkaniowe prawdopodobnie zostaną zwrócone, a ulgi podatkowe stracone - tak napisano w liście. Jednak nie składałem wniosku o premię w domu.
Nie mam żadnych dowodów. Co mogę/powinienem zrobić? Otrzymałem tylko tyle pieniędzy, ile wpłaciłem, nie więcej.
To pilne! Proszę o radę! Z góry dziękuję

Napisany przez Daukind
Dwa pytania stoją przede mną.

a) czy pieniądze zostały wykorzystane na te cele?
b) co zrobiłeś w sprawie od grudnia?

Napisany przez LiLa
a) Przeprowadzka i kompleksowy remont, o czym również został poinformowany zgłaszający

b) Ze względu na przeprowadzkę dopiero teraz dostałem list w ręce

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy możesz udowodnić, że wypłacone środki z konta oszczędnościowego na cele budowlane zostały w pełni przeznaczone na faktury związane z remontem? To na pewno by pomogło.
Jednak nie dotrzymałeś siedmioletniego okresu wiążącego.

Napisany przez verschaukelt
Już dziwne. Do pewnej sumy doradca może potwierdzić, że pieniądze są używane na cele mieszkaniowe.

Ale: Jeśli w ogóle nie otrzymaliście państwowej premii mieszkaniowej, to zupełnie nie ma sensu składanie dodatkowych dokumentów. Chodzi przecież o uniknięcie konieczności zwrotu premii mieszkaniowej.

Napisany przez LiLa
Wówczas bardzo pilnie potrzebowałem tych pieniędzy, o czym również wspomniałem. Niestety, nie skorzystałem z rzeczywistej porady czy informacji. Nie znam się zupełnie na tej tematyce i myślałem, że mogę po prostu zerwać umowę. BHW nie powiedziało mi nic innego, o konsekwencjach, innych opcjach itp. Wtedy nawet nie wiedziałem, co to jest wykorzystanie mieszkaniowe, usłyszałem o tym po raz pierwszy dzięki temu liście. Wiem teraz, że to moja wina. Szczerze mówiąc, nadal nie wiem, co wszystko obejmuje ten termin, czy obejmuje to nawet zakup mebli? Przepraszam, że zadaję głupie pytania, ale obecnie jestem absolutnie bezradny. Czy ktoś mógłby mi dać wskazówkę, co mam teraz zrobić? Czy powinienem od razu porozmawiać z BHW i powiedzieć, że niestety nie mam już żadnych dowodów, co faktycznie jest prawdą. Czy powinienem poczekać, aż się ponownie odezwą? Ale wydaje mi się, że wtedy już będzie za późno, a skarbówka się zaangażuje? Przy rozwiązaniu otrzymałem formularz wniosku o premię mieszkaniową 2013. Jest napisane Proszę przesłać niezwłocznie, ale najpóźniej do końca 2015 roku do BHW. Nigdy tego nie zrobiłem. Czy to także był błąd? Bardzo dziękuję za wszelkie opinie! Jestem wdzięczny za każdą informację i pomoc!

Napisany przez LiLa
A suma oszczędności mieszkaniowych wynosi 40.000, jeśli to ma znaczenie; wypłacono 16.000. Nigdy nie dostałem premii, otrzymałem tylko to, co sam wpłaciłem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata