Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Podatki od funduszy inwestycyjnych - na co muszę zwrócić uwagę?

Napisany przez RaginRob
Witajcie,

kilka tygodni temu otworzyłem konto brokera online z zamiarem mądrze zainwestowania trochę pieniędzy (około 2500€), które dotychczas leżały na moim koncie oszczędnościowym. Dlatego zdecydowałem się zainwestować w dwa fundusze zarządzane, skupiające się na sektorach ochrony zdrowia i biotechnologii (LU0432979374 i LU0118405827). Oba fundusze wypłacają dywidendy, oba są zarejestrowane w Luksemburgu i oba zostały zakupione bezpośrednio u spółki zarządzającej funduszami, a nie na giełdzie.

Aktualnie nie jestem pewien, jak powinienem zająć się aspektem podatkowym, dlatego mam nadzieję, że ktoś konkretnie mi doradzi, kiedy i co powinienem zrobić, aby uniknąć ryzyka popełnienia błędów lub konieczności zapłacenia (jak już wspomniałem, jestem początkujący w tym temacie).

W banku złożyłem już dyspozycję zwolnienia, ale po wielu przeszukiwaniach w internecie nie jestem pewny, czy możliwe jest automatyczne potrącenie podatku od zysków kapitałowych dla funduszy zagranicznych niezarejestrowanych w Niemczech? Ponadto zastanawiam się, co dokładnie musi być opodatkowane: kupiłem określoną liczbę udziałów w funduszu. Ich wartość może wzrosnąć lub spaść. Jeżeli za rok wartość wzrośnie o 30%, czy będę musiał zapłacić podatek od kapitałów już teraz, mimo że nie sprzedaję swoich udziałów? Na co będę zapłacać 25% podatku, jeżeli zysk wyniesie 30%? Czy zapłacę dopiero w momencie sprzedaży moich udziałów na gotówkę, co może potrwać kilka lat? Nie jestem jeszcze w pełni tego świadom. Natrafiłem również na sprzeczne informacje na temat przepisów dotyczących opodatkowania zysków - intuitywnie myślę, że powinienem to zrobić w moim corocznym zeznaniu podatkowym, czyż nie?

Mam nadzieję, że ktoś tu może rozjaśnić tę sprawę. Dziękuję z góry!

Napisany przez EasyD
Musisz w zasadzie nic nie robić. Jeśli zakładam, że jest to niemiecki bank, to otrzymasz automatycznie na początku roku zaświadczenie podatkowe za poprzedni rok, które należy dołączyć do zeznania podatkowego.

Podatek od dochodów kapitałowych w wysokości 25% będzie naliczany na dwa sposoby. Po raz pierwszy podczas corocznej dywidendy i zawsze przy sprzedaży, jeśli uzyskali Państwo zysk.

W przypadku Państwa przykładu: Nie płacą Państwo podatku od dochodów kapitałowych, jeśli odnotują PaPaństwoędem 30% wzrostu, a dopiero w momencie ich zrealizowania.

Ale jak już mówiłam. Wszystko dzieje się automatycznie i otrzymają Państwo roczne informacje na ten temat.

Czy mogę zapytać, jak doszli Państwo do tych dwóch funduszy?

Napisany przez RaginRob
Dziękuję za szybką odpowiedź, brzmi rozsądnie. Tak, chodzi o niemiecki bank. Wybrałem te dwa fundusze, ponieważ chociaż nie mam doświadczenia w handlu papierami wartościowymi, jestem dosyć dobrze poinformowany o branży i wiem, że obecnie idzie ona naprzód wielkimi krokami. Ponieważ oba fundusze mają bardzo dobre oceny, nie są małym graczem i ponadto były dostępne bez opłat w moim banku, zdecydowałem się na nie.

Napisany przez kreis96
Cześć wszystkim,

w 2011 roku sprzedałem kilka funduszy z stratą. Czy mogę teraz wpisać te straty w moim zeznaniu podatkowym za 2014 rok? Kto może mnie tutaj oświecić?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata