Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa BHW Dispo Maxx 4,25

Napisany przez indometacin
Cześć drogie Forum, przejrzałem stare dokumenty i natrafiłem na umowę oszczędnościową budowlaną od BHW. Jak postąpić z tą umową? Obowiązuje w niej taryfa D Maxx 4,25 z dnia 28.10.2004. Suma oszczędnościową wynosi 17000 euro. Do 31.12.2014 roku na koncie mam około 4000 euro, a wskaźnik wyceny wynosi 12,96. Oszczędzam około 110 euro miesięcznie na tę umowę. Właściwie nie potrzebuję tej sumy oszczędnościowej. Gdzieś przeczytałem, że w przypadku przydzielenia umowy i jej nieprzyjęcia pieniądze zostaną oprocentowane odsetkami premiowymi wstecz. Czy ma to zastosowanie w moim przypadku? Czy roszczenie przepadnie, jeśli już zostały pobrane środki? Dziękuję i pozdrowienia, Thorsten

Napisany przez uwehaensch
Czy możliwe jest, że masz oprocentowanie kapitału w wysokości 1,5%, a po co najmniej 7 latach okresu spłaty, przy przyznaniu i zrzeczeniu się kredytu, otrzymasz dodatkowe 2%?
Problem polega na tym, że oprocentowanie premiowe nie obowiązuje, jeśli podczas trwania umowy dokonano już zmian umownych (podział, połączenie, zmniejszenie, zwiększenie kontraktów oszczędnościowych).

Napisany przez indometacin
Czyli w praktyce straciłem ten bonus poprzez podział umowy oszczędnościowej na budowę? I czy zostanie on oprocentowany tylko 1,5%, bez względu na to, co zrobię?
Dziękuję

Napisany przez Rainer1968
Niestety podział to zmiana umowy. Dlatego tylko 1,5% odsetek. Dzięki dodatkowemu bonusowi na koniec okresu oszczędzania ogólne oprocentowanie wzrośnie wstecz od początku umowy w przypadku rezygnacji z kredytu hipotecznego i okres trwania umowy wynosi co najmniej 7 lat, oprocentowanie wyniesie 3,5% 3). 3) Warunkiem koniecznym jest to, że od początku umowy nie dokonano zmian w umowie, a także nie było finansowania wstępnego ani pośredniego ani cesji.

Napisany przez Cris
Witajcie na forum, również ja mam umowę oszczędnościową BHW Dispo Maxx 4,25, ale niestety dopiero od marca 2006 roku, z gorszymi warunkami, co teraz ustaliłem przez Internet. Moja umowa przynosi zysk tylko 1% rocznie, a według formularza wniosku o przyznanie udziału, muszę najpierw złożyć wniosek o dodatkowe oprocentowanie; wniosek ten ma być złożony co najmniej 12 miesięcy przed terminem przyznania. Jednakże nie ma tam żadnych informacji na temat wysokości tego bonusu. Przeczytałem w Internecie, że ten dodatkowy zysk jest wypłacany tylko retroaktywnie przez 8 lat, a następnie wyższe oprocentowanie znika. To słabe wieści! Czy to prawda? Niestety nie mogłem odnaleźć warunków oszczędnościowych dla umów z 2006 roku. Sam również nie otrzymałem żadnych dokumentów na ten temat. Jednak w moim wniosku jest zapisane, że oszczędności są oprocentowane 1,5%, a podwyżka oprocentowania w przypadku rezygnacji z kredytu i minimalnie 7-letniego okresu kredytowania wynosi 3,50% (zmiany w umowie itp. są wykluczone). Mimo to otrzymuję tylko 1% oprocentowanie rocznie. Nawet zwrot opłaty za wykonanie umowy nie jest w ogóle wspomniany. Czy użyto tutaj po prostu starego formularza wniosku, który już nie obowiązywał? Suma oszczędności wynosi 10 000€, a saldo oszczędności wyniosło około 6 643€ pod koniec zeszłego roku, wskaźnik wyceny to 343,33. Oszczędzam miesięcznie niewielką kwotę 39,88€. Moja umowa jest zdatna do przyznania od marca 2014 r. Początkowo chciałem jeszcze poczekać przynajmniej rok z przyznaniem. Teraz jestem zdezorientowany i nie wiem, czy powinienem złożyć wniosek o dodatkowe oprocentowanie, jak opisano powyżej, czy też może jest w tej sprawie jakiś haczyk. Chcę oczywiście skorzystać z należnych mi bonusów i chciałbym wiedzieć, jaka jest najbardziej sensowna procedura postępowania. Będę bardzo wdzięczny za dobre rady! Serdeczne pozdrowienia

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

Musisz zaakceptować przydział i zrezygnować z pożyczki. W swoich dokumentach możesz znaleźć oświadczenie o przyjęciu przydziału. Jeśli go nie ma, będziesz musiał je ponownie zażądać od BHW.

Napisany przez Cris
Cześć Andreasie,
jeśli dzisiaj pisemnie zaakceptuję przydział na określoną datę (np. na 01.01.2023) i zrezygnuję z pożyczki, czy mogę wcześniej niż ta data złożyć zlecenie płatności, nie tracąc bonusów do momentu złożenia zlecenia wypłaty?

Pozdrowienia
Cris

Napisany przez C. Andreas
Cześć, tak, w oświadczeniu o przyjęciu alokacji można wpisać, kiedy zamierza się przyjąć alokację i jednocześnie zrezygnować z pożyczki.

Napisany przez Cris
Cześć Andreasie,
gdy wpisuję datę na oświadczeniu o przyjęciu przydziału, czy muszę pozostawić saldo do tego czasu? Czy mogę ewentualnie zlecić wypłatę wcześniej? A jeśli tak, czy wcześniejsza wypłata może zagrozić moim bonusom?

Na formularzu w punkcie Zlecenie płatności są dwie możliwości odpowiedzi: tak szybko, jak to możliwe lub tylko na moje specjalne żądanie.

Jeśli teraz zdecyduję o przyjęciu przydziału na konkretnej dacie i połączę to z zleceniem płatności tylko na moje specjalne żądanie, czy mogę zlecić płatność przed podaną datą przyjęcia przydziału (jeśli jednak potrzebuję salda wcześniej)?

Dzięki za pomoc!

Pozdrowienia, Cris

Napisany przez izlus
Cześć Społeczności Bauspar,
moja mama odziedziczyła powyższą umowę oszczędnościową na budowę (BHW D maXX 4.25) po swojej mamie. Czy dobrze rozumiem, że dziedziczenie i związana z tym zmiana umowy stanowią zmianę umowy, i moja mama nie otrzyma dodatkowej premii procentowej?
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące umowy oszczędnościowej na budowę. Techniczny początek umowy oszczędnościowej na budowę miał miejsce 27.12.2005 r., suma oszczędności na budowę wynosi 28.000€, a wskaźnik oceny (na dzień 31.12.2020) to 176,64. Stan konta na dzień 32.12.2020 wynosił 15.011€.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, ile lat pozostało dla tej umowy do uzyskania premii mieszkaniowej?
Pozdrowienia
izlus

Napisany przez BenniG
Premia budowlana jest wypłacana tak długo, jak trwa umowa. Umowa najprawdopodobniej będzie trwać do momentu osiągnięcia kwoty 28 000 € lub do udzielenia umowy przez okres 10 lat. Wówczas prawdopodobnie instytucja kredytowa zamknie umowę.
Moim zdaniem zmiana umowy to zmiana warunków umowy, ale czy zawarte jest coś na ten temat w Ogólnych Warunkach Umowy?

Napisany przez izlus
Dziękuję za odpowiedź.
Mojemu matka niestety nie otrzymała dokumentów umowy (OGÓLNE WARUNKI UMOWY)!
W internecie znalazłem OGÓLNE WARUNKI UMOWY dla D maXX (obowiązujące od 2002 roku).
W §14 jest napisane: Zwykle Kasa Budowlana zgadza się na przeniesienie wszystkich praw i obowiązków wynikających z umowy (przeniesienie umowy), jeśli osoba, której przenoszą umowę, jest krewnym (zgodnie z §15 Ordynacji Podatkowej) osoby zawierającej umowę budowlaną.
Według mojej interpretacji, powinniśmy otrzymać wyższe oprocentowanie.
Pozdrawiam serdecznie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata