Witajcie na forum,
również ja mam umowę oszczędnościową BHW Dispo Maxx 4,25, ale niestety dopiero od marca 2006 roku, z gorszymi warunkami, co teraz ustaliłem przez Internet. Moja umowa przynosi zysk tylko 1% rocznie, a według formularza wniosku o przyznanie udziału, muszę najpierw złożyć wniosek o dodatkowe oprocentowanie; wniosek ten ma być złożony co najmniej 12 miesięcy przed terminem przyznania. Jednakże nie ma tam żadnych informacji na temat wysokości tego bonusu.
Przeczytałem w Internecie, że ten dodatkowy zysk jest wypłacany tylko retroaktywnie przez 8 lat, a następnie wyższe oprocentowanie znika. To słabe wieści!
Czy to prawda? Niestety nie mogłem odnaleźć warunków oszczędnościowych dla umów z 2006 roku. Sam również nie otrzymałem żadnych dokumentów na ten temat.
Jednak w moim wniosku jest zapisane, że oszczędności są oprocentowane 1,5%, a podwyżka oprocentowania w przypadku rezygnacji z
kredytu i minimalnie 7-letniego okresu kredytowania wynosi 3,50% (zmiany w umowie itp. są wykluczone). Mimo to otrzymuję tylko 1% oprocentowanie rocznie. Nawet zwrot opłaty za wykonanie umowy nie jest w ogóle wspomniany. Czy użyto tutaj po prostu starego formularza wniosku, który już nie obowiązywał?
Suma oszczędności wynosi 10 000€, a saldo oszczędności wyniosło około 6 643€ pod koniec zeszłego roku, wskaźnik wyceny to 343,33.
Oszczędzam miesięcznie niewielką kwotę 39,88€.
Moja umowa jest zdatna do przyznania od marca 2014 r. Początkowo chciałem jeszcze poczekać przynajmniej rok z przyznaniem. Teraz jestem zdezorientowany i nie wiem, czy powinienem złożyć wniosek o dodatkowe oprocentowanie, jak opisano powyżej, czy też może jest w tej sprawie jakiś haczyk.
Chcę oczywiście skorzystać z należnych mi bonusów i chciałbym wiedzieć, jaka jest najbardziej sensowna procedura postępowania.
Będę bardzo wdzięczny za dobre rady!
Serdeczne pozdrowienia