Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Postbank i phishing - niepojęte.

Napisany przez Klingone
Cześć Forum,

chcę opowiedzieć tutaj o przypadku phishingu. Mój ojciec dostał maila, w którym napisano, że koniecznie musi zmienić swoje konto w Postbanku, w przeciwnym razie będzie to kosztować go 19,95 euro później. Typowy phishing. Jako starsza osoba poszedł na stronę, podał PIN i na końcu poproszono go o potwierdzenie wszystkiego za pomocą TAN.

Następnego dnia zauważył, że jego konto jest puste i maksymalnie przekroczone: 8 000 euro zostało pobrane. Zadzwonił od razu do Postbanku i opowiedział to. I teraz dochodzimy do tego, co dla mnie jest niezrozumiałe: Zadzwonił trzy razy, został trzy razy dosyć obojętnie pocieszony słowami przekieruję to dalej i to był cały efekt.

Wieczorem zadzwonił tam ponownie, po tym jak powiedziano mu, jak ważne jest NATYCHMIASTOWE zablokowanie zwrotu pieniędzy. Dopiero ten czwarty pracownik się zaangażował. Wszyscy trzej poranne pracownicy nie podjęli żadnych działań!!! Klient stracił 8 000 euro, a pracownicy banku, jedyni, którzy mogliby pomóc, nie zrobili nic i pozostawili klienta w niepewności. To jakoś nie może być.

No cóż, kilka dni później okazało się, że oszust był już znany i wszystkie przelewy zostały skierowane na konto pośrednie. Mój ojciec odzyska swoje pieniądze. Ale zachowanie pracowników Postbanku jest dla mnie niezrozumiałe.

Napisany przez obelix
I na ten post jest się tu zalogowanym! Znaczące.

Napisany przez Daukind
Czy naprawdę sądzisz, że pracownik call center ma uprawnienia do dokonania zwrotu? A dlaczego sugerujesz, że nic nie zrobili? Prawdopodobnie przekazali sprawę odpowiedniemu działowi.

Twój ojciec wyraźnie nie nadaje się do obsługi bankowości internetowej. Kto dzisiaj nadal daje się nabrać na phishingowe maile, powinien zastanowić się, czy wie, co robi. Nawiasem mówiąc, właśnie dlatego Postbank ma limit na przelewy, zwłaszcza zagraniczne. Domyślnie jest on aktywowany, ale twój ojciec pewnie go podniósł...

Ale oczywiście wina leży po stronie Postbank, a nie użytkownika bez pojęcia przed komputerem...

Napisany przez 2Escorpio
Myślę, że nie chodzi mu o ojca, ale o zachowanie pracowników.

Dlatego z jednej strony zgadzam się z Daukind... Twój ojciec powinien jak najszybciej zrezygnować z bankowości internetowej i wrócić do tradycyjnych wizyt na poczcie, ponieważ wyraźnie nie potrafi sobie poradzić z tą formą bankowości... To, że ujdzie mu to na suchy pokarm, byłby prawdziwym cudem.

Ponadto zgadzam się absolutnie z Klingone... Przy przekazie każda sekunda się liczy... Przekaz może być cofnięty, dopóki pieniądze nie zostaną wypłacone z konta odbiorcy / przelane dalej. Jednak jest to możliwe tylko w przypadku oszustwa oraz zazwyczaj wymaga zaangażowania policji (zgłoszenie).

Jeśli pracownicy w call center mieczą się, istnieje duże ryzyko, że pieniądze zostaną utracone... Dlatego doskonale rozumiem złość Kingone...

W takich sytuacjach rzeczywiście lepiej sprawdza się normalny bank stacjonarny. Pracownicy w call center mają ograniczony kontakt z klientem i nie dysponują szerokimi uprawnieniami do podejmowania decyzji.

Pozdrawiam

Napisany przez Klingone
Tak, dokładnie. Wszyscy 3 pracownicy porannego dyżuru nie zrobili zwrotu pieniędzy ani nie zorganizowali zwrotu. Powiedzieli tylko, że zostanie oddzwonione. Jednak tak się nie stało. Gdy wieczorem mój ojciec, po przekazaniu informacji, aby nie zaakceptować ponownego odsyłania go, aż do skontaktowania z prawdziwie kompetentną osobą, ta osoba jasno stwierdziła: jak dotąd nic nie zostało zorganizowane.

Nie rozumiem braku zainteresowania banku w takich przypadkach. I zgadzam się z Escorpio, bank z osobistym doradcą jest prawdopodobnie lepszy dla seniorów. Może nasze doświadczenie uniknięcia blizniaków zdarzeń uchroni innych przed tym samym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata