- pt gru 11, 2015 11:10 am
Cześć,
od jakiegoś czasu, ale właśnie zajmuję się tematem wypłat zagranicznych i może mogę jeszcze podzielić się z tobą kilkoma informacjami: Nie sądzę, abyś mógł uzyskać wiarygodne informacje dotyczące tego, która bank na świecie pobiera najniższe opłaty za korzystanie z bankomatów obcych instytucji. To nieprzejrzyste działanie i nie dostrzegam żadnej wartości dodanej poprzez zbieranie takich danych. Jeśli jednak chodzi ci konkretnie o to, żeby nie płacić żadnych opłat za wypłaty zagraniczne, istnieją banki, które nie tylko nie pobierają własnych opłat, ale także zwracają opłaty pobierane przez banki obce i operatorów bankomatów. Co prawda, jest ich niewiele (obecnie wierzę, że są trzy banki, w których faktycznie jesteś zupełnie bezpłatny). Nie jest łatwo znaleźć odpowiedni bank, ale natknąłem się teraz na stronę www.kostenlos-geld-abheben-weltweit.de, gdzie są wymienione wszystkie banki, które a) nie pobierają opłat za korzystanie z karty, b) nie naliczają opłat za wypłaty zagraniczne i c) zwracają opłaty obcych banków (uwaga, nie wszystkie... patrz tabelka). Teraz mam zorganizowane dwie karty (Master i Visakartę, ponieważ często podróżuję do odległych miejsc) i działa to świetnie! Opłaty obce są zwracane na twoje żądanie, co działa doskonale w przypadku DKB, a także usłyszałem od znajomych, że w ComDirect również nie stanowi to problemu.
Pozdrawiam