Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja finansowa dla małego dziecka.

Napisany przez Maxeline
Chcielibyśmy zainwestować 25 000 € dla naszej wnuczki, która wkrótce skończy 1 rok, aby stworzyć podstawę dla jej edukacji. Jako, że jesteśmy już w podeszłym wieku i nasze zdrowie jest osłabione, szukamy bezpiecznej inwestycji bez wysokich kosztów obsługi. Czy ktoś ma pomysł, jak można rozwiązać ten problem? Drugim problemem jest podatek od darowizn. Z mojej wiedzy wynika, że dla wnucząt wynosi on 200 000 €, więc nie powinno to stanowić problemu. Mamy wizję, że kiedy nasza wnuczka osiągnie 18 lat, będzie mogła swobodnie dysponować tymi pieniędzmi. Oczywiście, jeśli pojawią się wcześniejsze koszty związane z edukacją, to rodzice będą uprawnieni do ich zrealizowania. Duże pytanie brzmi jednak: jak najlepiej zainwestować te pieniądze? Stała obserwacja zainwestowanych środków przekracza nasze możliwości i wiedzę. Również rodzice nie będą mieli tyle czasu, aby poświęcić go na to zadanie. Dziękujemy za wasze starania.

Napisany przez hitman7766
Hej,

super, że chcecie to zrobić dla swojego wnuczka. Znalazłem dla siebie następującą ścieżkę, którą wkrótce zacznę wykorzystywać dla mojego dziecka.

Oto link do artykułu Handelsblatt na temat planu oszczędnościowego ETF.
I poniżej link, skąd możecie pozyskać fundusz, który wydaje się dla Was odpowiedni.

Niestety, widzę teraz, że nie mogę zamieszczać linków. Jeśli chcesz, daj mi znać, a prześlę Ci link do artykułu Handelsblatt oraz do dobrej strony porównawczej, która naprawdę mi pomogła poprzez PW.

Fundusze ETF odzwierciedlają indeks... na przykład DAX. Fundusze nie są zarządzane przez klasycznego menedżera funduszy. W funduszu znajdują się firmy, które również są w DAX, z różnymi wagami, aby jak najdokładniej odzwierciedlić DAX. Dzięki temu na przykład zawsze możecie sprawdzać, jak fundusz radzi sobie w zależności od wartości DAX.

Można się także zdywersyfikować i wybrać fundusz MSCI World. Ten fundusz odzwierciedla rynki dużych narodów przemysłowych, również z różnymi wagami.

Być może zainteresujesz się tym. Zaletą jest to, że te fundusze można nabyć naprawdę tanio poprzez instytucję depozytową, taką jak comdirect. Skoro Waszym celem i tak jest zainwestowanie pieniędzy na długi czas, wówczas wahania cen nie są takie straszne, a możecie uspokojeni opuścić się na wznak.

Mam nadzieję, że mogłem Wam zaoferować dobrą propozycję.
Bardzo w to wierzę. Ale ostatecznie to Wy musicie to dla siebie zdecydować.

Pozdrowienia

Napisany przez EasyD
Chociaż jestem przekonany, że rada, którą dajesz jest dobrej woli, hitmanie, chciałbym jednoznacznie się z nią nie zgodzić.

Gdy Maxeline pisze, że szuka produktu bez ryzyka, który nie wymaga obserwacji, proszę nie sugerować funduszy inwestycyjnych ani podobnych rozwiązań, zwłaszcza jako jednorazowe inwestycje.

Co do podatku od darowizn, Maxeline, masz rację. Prog nadchodzącego dnia darowizny wynosi wspomniane 200 000 €.

Zdecydowanie polecałbym im omówienie wszystkiego ściśle z rodzicami swojej wnuczki.

Nie będąc w stanie wydać konkretnej rekomendacji, mogę sobie na przykład wyobrazić umowę oszczędnościowo-budowlaną. W ciągu kilku lat mogą przestawić na inne, bardziej zyskowne produkty, gdy stopy procentowe na bezpieczne inwestycje ponownie wzrosną, w zależności od dokładnego planu.

Napisany przez lolania
Cześć,

bardzo się zgadzam. Świetnie, że chcesz to zrobić dla swoich wnuków. To bardzo szlachetne. Jest to także bardzo pomocne w dorosłym życiu, mówię z doświadczenia. W moim 18. roku życia dostałem wypłacone około 90 000€, z których zakupiłem mieszkanie, spędziłem rok na przyjemnościach i opłaciłem moje (tanie) auto. Mieszkanie wciąż mam, z regularnymi wpływami z wynajmu oraz opcją opłacalnej sprzedaży w późniejszym wieku. (bez względu na to, czy będzie trzecia czy czwarta wojna światowa, ludzie zawsze będą musieli gdzieś mieszkać)

Zatem sugeruję inwestycje w nieruchomości (Uwaga: na przykład remonty budynków mogą na krótką metę mocno obciążyć finansowo) Ale zazwyczaj ma się wpływy z wynajmu oraz możliwość wykorzystania tego mieszkania jako zabezpieczenia finansowego. Moim zdaniem, to dużo znaczy nie musieć poszukiwać mieszkania w trudnych czasach.
Oprócz tego jest złoto. (Jest powód, dlaczego państwa gromadzą go tak dużo, ile tylko mogą), ma ono względnie stabilną wartość. (Na przestrzeni dziesięcioleci jego wartość będzie jednak rosła, wydaje mi się)

Są także oszczędności budowlane/renty. (Osobiście nie jestem ich zwolennikiem)
I wiele innych opcji. Jeśli to ci nie wystarczy, możesz poszukać informacji na stronach takich jak ta np. www.kapitalanlage-optionen.de, aby dowiedzieć się o innych możliwościach.
Będzie mi miło, jeśli napiszesz tutaj, na co ostatecznie się zdecydujesz, ponieważ jestem ciekaw.
Z poważaniem

Napisany przez axelwalldorf
Cześć Maxeline,
jeśli nie chcesz podejmować ryzyka i nie możesz zająć się pieniędzmi, radzę Ci nie inwestować w żadne formy lokat kapitałowych! Rynek może szybko się odwrócić i przynieść wiele strat, jeśli nie można szybko zareagować.
Jestem pewien, że z powyższą kwotą sprawisz swojemu wnukowi ogromną radość i bardzo mu pomożesz.
Pozdrowienia

Napisany przez Angka
Podarowanie wnuczce bezpośrednio zapewnia pokrycie kosztów jej edukacji przed ewentualnym dostępem rodziców.
Oszczędza się również podatek od zysków kapitałowych, wykorzystując kwotę wolną od podatku (miejmy nadzieję, że nie zostanie znowu zmniejszona)
W długoterminowej perspektywie najlepiej inwestować w bezpieczne i niskie w zarządzaniu instrumenty finansowe.
Niestety, utrzymanie majątku nie obywa się bez pracy zarządczej.

Napisany przez Maxeline
Cześć!
Co sądzisz o tej propozycji? Dziękujemy za Twoje zaangażowanie.

Jesteśmy zadowoleni, jeśli otworzysz konto inwestycyjne dla swojej wnuczki poprzez comdirect przy wsparciu opiekunów. Na początek chcielibyśmy przedstawić Ci nasze Tagesgeld PLUS - naszą nowoczesną książeczkę oszczędnościową. Dzięki niej Ty i rodzice będziecie elastyczni i będziecie mogli codziennie dysponować kwotą inwestycji. Dzięki temu rodzajowi inwestycji dla Twojego wnuczka korzystasz z atrakcyjnej stopy procentowej i odliczenia podatkowego od oszczędności. Wypłata odsetek następuje co kwartał (efekt kapitalizacji odsetek). Obecnie obowiązują następujące stopy procentowe na środki na Tagesgeld PLUS (stan na 09.04.2015): 0,25 % rocznie na Twój depozyt do 10.000 euro 0,10 % rocznie na kwoty powyżej 10.000 euro Tagesgeld PLUS możesz używać nie tylko do spontanicznych wpłat przelewem, ale także do planu oszczędnościowego. Możesz po prostu zlecać regularne raty oszczędnościowe poprzez obciążenie danego konta bieżącego. Alternatywą dla naszego Tagesgeld PLUS jest konto terminowe. Również z tym produktem łączysz dla swojej wnuczki bezpieczeństwo z indywidualnym okresem inwestycji i odliczeniem podatkowym dziecka. Nasze obecne warunki dla comdirect Laufzeitkonto są następujące (stan na 09.04.2015): Od kwoty inwestycji 500 euro 0,10 % rocznie przy okresie inwestycji 36 miesięcy 0,20 % rocznie przy okresie inwestycji 48 miesięcy 0,40 % rocznie przy okresie inwestycji 60 miesięcy 0,80 % rocznie przy okresie inwestycji 120 miesięcy Wypłata odsetek następuje corocznie, po raz pierwszy po roku. Dodatkowe wpłaty podczas ustalonego okresu inwestycji nie są możliwe. Również wcześniejsze dysponowanie tym produktem inwestycyjnym nie jest przewidziane. Nasza rekomendacja dla Ciebie, Rodzino Ziegelmeier: W czasach niskich stóp procentowych zalecamy podzielenie kwoty inwestycji. Czy ta możliwość brzmi dla Ciebie atrakcyjnie? W ten sposób wykorzystasz szansę na wyższe zyski i elastyczność. Nie możemy prognozować przyszłego rozwoju stóp procentowych, ponieważ jest to wpływane przez wiele różnych czynników. Zainwestuj część kwoty na rzecz naszego bezpłatnego Tagesgeld PLUS. Jest to zmienna stopa procentowa. Może ona więc zawsze rosnąć na korzyść Twojej wnuczki. Drugą część kwoty inwestycji zainwestuj na określony czas na rzecz Laufzeitkontos i zapewnij sobie obecną stopę procentową. Oczywiście Twoja kwota inwestycji jest chroniona przez Fundusz Gwarancyjny. Depozyty są ubezpieczone ustawowo w ramach Funduszu Odszkodowań Niemieckich Banków (EdB). Ponadto comdirect jest członkiem Funduszu Gwarancyjnego Stowarzyszenia Niemieckich Banków (BdB). Depozyty w comdirect są obecnie ubezpieczone przez Fundusz Gwarancyjny do kwoty 77.072.000 euro na klienta. ubezpieczenie to dotyczy w szczególności środków na Tagesgeld-PLUS i konto terminowe. Opiekunowie prawni oraz ewentualni inni pełnomocnicy mają dostęp do konta, na przykład Ty jako dziadkowie. Po osiągnięciu pełnoletności dziecka te prawa dostępu wygasają, a sam właściciel konta uzyskuje dostęp do konta. Prosimy pamiętać: Do potwierdzenia tożsamości nieletnich potrzebujemy kopii aktu urodzenia. Dokumenty otwierające nasze konta inwestycyjne znajdziesz na naszej stronie internetowej w zakładce Pomoc & Serwis > Formulare > Konta Inwestycyjne.

Napisany przez Angka
Według mnie oprocentowanie jest zbyt marne.

Pieniądze są dostępne, więc nie trzeba wpłacać rat oszczędnościowych.

Na przykład Cosmos oferuje również dobry program oszczędnościowy z dużo wyższym oprocentowaniem.

Napisany przez Acer0612
Tutaj zalecam szeroko rozproszone portfele bez opłaty przy wejściu.
Polecam również różne warianty, takie jak plany combo, które idealnie nadają się na tak długi okres czasu!
Odradzam rozwiązania ubezpieczeniowe (klasyczne lub związane z funduszami), które po opłatach początkowych i zarządczych pozostawiają niewiele z osiągniętego zwrotu i są mało elastyczne.

Pozdrowienia od

Qualitätsvergleich24.de

Napisany przez EuroPaule

Na danej kontoznaniu dostaną dostęp przedstawiciele ustawowi oraz inni ewentualni pełnomocnicy, na przykład Wy jako dziadkowie. Po osiągnięciu pełnoletniości przez dziecko te prawa dostępu wygasają, a sam właściciel konta uzyskuje dostęp do kontoznania. .

Cześć,

pod względem bezpieczeństwa konto w Commerzbank jest dobrym wyborem.
Aktualnie podstawowym problemem wszystkich oszczędzających jest to, że nie ma zysku z bezpiecznych lokat. Trudno to zmienić.

Nawet zdywersyfikowane portfele niosą ryzyko, które jest znacznie większe niż bez ryzyka.

Alternatywną propozycją może być oferta Cosmose, jeśli tam również obowiązuje gwarancja depozytowa??

Umowa na oszczędzanie budowę ma swój urok. Oprócz potencjalnie wyższego oprocentowania, wnuczka będzie miała także prawo do skorzystania z obecnie bardzo niskich stóp procentowych za 18 lub 20 lat.
To może być bardzo atrakcyjne szczególnie dla młodych ludzi.

W przypadku waszych potrzeb bezpieczeństwa, nieodpowiednie będą wszelkiego rodzaju fundusze akcyjne. Również te chwalone ETFy.

Aby upewnić się, można równiez podzielić kwotę i skorzystać z dwóch form inwestycji.

Chciałbym ostrzec przed otwarciem konta na nazwisko dziecka:

Mimo że jednoroczna myszka jest teraz bardzo urocza, to gdy skończy 18 lat, może mieć dość szalone pomysły na zarządzanie własnością. Piękne pieniądze mogą się bardzo szybko ulatnić.
Jeśli nie całkowicie nie ufają Państwo rodzicom, sugerowałbym założenie konta na nazwisko rodziców i pozostawienie im decyzji, kiedy dziecko uzyska dostęp do pieniędzy.

Wszystkiego dobrego!

Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata