Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ile kredytu jest możliwe lub sensowne?

Napisany przez Ingenieur007
Cześć drodzy eksperci,

przeglądałem już forum i aktualnie zastanawiam się nad zakupem nieruchomości (penthousea). To, co mnie interesuje, to przede wszystkim ile powinienem wydać/finansować? W jakim przedziale cenowym w ogóle mogę się rozglądać? Czasami szybko zobaczy się coś lepszego i droższego i zastanawia się, czy to może już za dużo.

Dlatego moje pytanie do ekspertów brzmi, jaki przedział całkowitej sumy byłby zalecany/rozważny/maksymalnie możliwy w moim przypadku.

A oto moja sytuacja:
Mężczyzna, inżynier (firma IG Metall), 32 lata, samotny.
Dochód netto: 3100€ (klasa podatkowa 1), + 55% premii świątecznej, + 70% premii urlopowej, + udział w zyskach (około 500-1000€ brutto), podstawa będzie wzrastać o co najmniej 5% w przyszłym roku wiosną (następny poziom, uregulowane umownie)
Obecna praca dodatkowa: 350€ (którą będę teraz wykonywał tylko tymczasowo jeszcze około 1 roku); inaczej byłoby mi za dużo.
Działalność poboczna jako freelancer: około 8 - 15 000 euro/rok (brutto). Wystawiam faktury netto bez VAT; będzie to różniło się, raz więcej raz mniej w zależności od tego ile robię i jak mam czas oprócz głównego zatrudnienia. Muszę to zgłosić pod koniec roku w rozliczeniu podatkowym i dokładnie opodatkować lub zapłacić zaliczkę.
Uczestnictwo jako komandytariusz w instalacji fotowoltaicznej: Aktualnie roczna dywidenda wynosi 2000€, tendencja wzrostowa wg kalkulacji (jeszcze 17 lat, taryfa sprzedaży energii)

Oszczędności:
konto oszczędnościowe: trochę ponad 50 000€
Umowy budowlane: łącznie 4 sztuki, wszystkie w Schwäbisch Hall (nie zrobiłbym tego jeszcze raz), oprocentowanie kredytu na wszystkich wynosi 1,00%; 3 z BSH są gotowe do przypisania (wskaźnik oceny jest powyżej 60 dla wszystkich trzech)

Nr 1: Suma oszczędności budowlanych: 25 000€, Stan konta: 13 055€, Oprocentowanie zadłużenia (efektywne): 2,34%; Spłata (odsetki i kapitał): 8 promili (Specjalny Fuchs)

Nr 2: Suma oszczędności budowlanych: 15 000€, Stan konta: 7799€, Oprocentowanie zadłużenia (efektywne): 2,34%; Spłata (odsetki i kapitał): 8 promili (Specjalny Fuchs)

Nr 3: Suma oszczędności budowlanych: 50 000€, Stan konta: 25 992€, Oprocentowanie zadłużenia (efektywne): 3,52%; Spłata (odsetki i kapitał): 5 promili (Fuchs na długi okres)

Nr. 4 nie został jeszcze w pełni wpłacony (Wskaźnik oceny: 8,577)
Suma oszczędności budowlanych: 20 000€, Stan konta: 4 111€, Oprocentowanie zadłużenia (efektywne): 2,34%; Spłata (odsetki i kapitał): 8 promili (Specjalny Fuchs)

Obecnie wynajmuję mieszkanie. Mieszkanie bardzo mi się podoba!
Około 110m² na poddaszu, cicha okolica, 690€ czynsz (880€ łącznie).

Żadnych długów! SKI: nie wiem! Dotychczas nie potrzebowałem kredytów!
Samochód jest w dobrym stanie, ale stary! Stary Golf. Nie potrzebuję już więcej mebli! Dlatego musiałbym odłożyć trochę pieniędzy z oszczędności na nowszy samochód w ciągu najbliższych 3 lat.
Nie dostałem żadnych spadków, sam wszystko oszczędzałem. Dziedzictwo jest na razie na dalekiej przyszłości, co jest dla mnie szczęściem. Mam nadzieję, że moi rodzice będą żyli długo i szczęśliwie.

Miejsce zamieszkania: Bawaria/Franconia Środkowa

Jeśli to możliwe, chciałbym kupić penthousea o powierzchni > 110m². Ceny są jednak czasami dość wysokie. Szybko można się znaleźć w przedziale pół miliona. Uważam to za zbyt wiele. Może eksperci mają radę, czy nie wydaję za dużo pieniędzy na wynajem i czy jest warto kupić, czy też poczekać kolejne 3-4 lata, a może mają pomysły, co zrobić z umowami budowlanymi, które leżą już od jakiegoś czasu.

Dziękuję za przeczytanie i dobre rady,
Inżynier007

Napisany przez Kass Finanz
Kwota zakupu wynosząca 500.000 € wiąże się z dodatkowymi kosztami w wysokości około 60.000 €, jeśli zaangażowany jest pośrednik. Te koszty mogą być łatwo pokryte z kapitału własnego.

Umowy oszczędnościowe mogą być ewentualnie wykorzystane do późniejszych remontów poprzez ich łączenie lub zmianę taryfy. Wcześniejsze sfinansowanie do momentu przydzielenia lub przyznanie kredytu hipotecznego mogłoby zmniejszyć pozostałą kwotę do sfinansowania, ale być może zwiększyłoby miesięczne koszty.

Koszty finansowania w wysokości 500.000 € prawdopodobnie będą wynosić około 2.000 € miesięcznie. Przy finansowaniu uwzględniane są zarówno koszty utrzymania, jak i ogólne koszty związane z nieruchomością.

Porównanie warunków finansowych jest zalecane.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Inżynierze007,

ogólnie rzecz biorąc, obecnie są doskonałe warunki, między innymi pod względem historycznie niskich stop procentowych, aby nabyć własność mieszkaniową. Jedyne uzasadnienie niepodjęcia tej decyzji mogłoby wynikać z braku odpowiedniej nieruchomości do znalezienia.

Aby określić wysokość kwoty inwestycji, konieczne jest określenie, ile miesięcznie są gotowi przeznaczyć na ratę odsetkową i spłatę kapitału.

Umowy oszczędnościowo-budowlane nie mają sensu, ponieważ rzeczywiste oprocentowanie jest zdecydowanie zbyt wysokie. Tutaj warto rozważyć przyznanie kredytu budowlanego z rezygnacją z pożyczki oraz przeznaczenie kwoty wypłaty jako kapitału własnego. Jeśli konieczne będzie włożenie nieco większej ilości kapitału własnego, aby wprowadzić stopę kredytową na kolejny, niższy poziom i tym samym obniżyć wymagane stopy procentowe, można również rozważyć kredyt bez zabezpieczenia w jednym z BSV. Jednak można to ustalić dopiero, gdy zostanie określony rozmiar zadłużenia, czyli cena/wartość nieruchomości do nabycia.

W przeciwnym razie banki wymagałyby korzystania z około 2 000 euro z udokumentowanego dochodu na ratę odsetkową i kapitału. Oczywiście nie muszą i nie powinni być gotowi przeznaczyć takiej kwoty co miesiąc na spłacanie długu, ale mogliby to zrobić. Opcje zmiany stopy kapitałowej i ekstra wpłat sprawiają, że takie wysokie obciążenie staje się zbędne.

Na przykład, 300 000 euro przy około 1 700 euro wynosiłoby ratę odsetkową i kapitałową w ciągu 15 lat, bez ryzyka odsetkowego. Im wyższa kwota pożyczki, tym dłuższy okres spłaty kredytu. Aby zminimalizować obciążenie i zalecane niższe obciążenie, należałoby zmniejszyć kwotę pożyczki lub wydłużyć okres spłaty.

Napisany przez Daukind
Chciałbym wiedzieć, gdzie można spłacić 300 tys. euro w ciągu 15 lat za mniej niż 1800 euro miesięcznie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
[CYTAT=noelmaxim;100541]
300.000 [url]euro[/url] to np. około 1.700 [url]euro[/url] opłaty odsetkowej i spłaty przez 15 lat bez ryzyka odsetkowego. /Cytat]

EUR 1.700 * 12 miesięcy = EUR 20.400 roczna opłata * 15 lat = EUR 306.000 suma globalna.

Według twojego obliczenia, noelmaxim, to 6000 [url]euro[/url] ogólna kwota odsetek na 15 lat.
Wezmę też te odsetki :-)

Napisany przez fu86
Chociaż to teraz zupełnie nie pasuje, dlaczego instalacja fotowoltaiczna miałaby generować rosnące zyski po trzech latach? Prawdopodobnie moc systemu będzie maleć w miarę upływu czasu.

Napisany przez Ingenieur007
W odniesieniu do instalacji fotowoltaicznej: ponieważ społeczeństwo częściowo sfinansowało instalację kredytem bankowym, który będzie spłacany wraz z upływem czasu, co skutkować będzie stopniowym zmniejszaniem się kosztów odsetkowych każdego roku i w rezultacie rosnącymi prognozowanymi wypłatami zysków z roku na rok.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, przepraszam, popełniłem błąd przy przyjęciu niewłaściwej stopy spłaty.

300 000 euro kredytu pełnotylkościowego na 15 lat o oprocentowaniu nominalnym 1,53% z udziałem spłaty w wysokości 5,94% daje kwotę 1867,50 euro, a nie 1750 euro.

Niemniej jednak część kredytu może zostać wyłączona z pełnej spłaty, dzięki czemu kwota 1700 euro może stanowić umiarkowane obciążenie, przy czym część ta może być obarczona niewielkim ryzykiem związany z oprocentowaniem lub też wydłużoną okresem zapadalności oprocentowania.

Napisany przez 3eugh
Poniższe oferty należy rozumieć jako od i tylko przy najlepszych warunkach (bardzo dobra zdolność kredytowa itp.).

300.000 € dostępne przy 80% poziomie obciążenia i kredycie spłacanym w całości po 10 latach od efektywnego:
1,06% w Interhyp - miesięczna rata: 2.635,94 € (klik)
1,11% w Postbank - miesięczna rata: 2.641,00 € (klik)

300.000 € dostępne przy 80% poziomie obciążenia i kredycie spłacanym w całości po 10 latach od efektywnego:
1,16% w Interhyp - miesięczna rata: 2.662,50 € (klik)

300.000 € dostępne przy 80% poziomie obciążenia i kredycie spłacanym w całości po 12 latach od efektywnego:
1,15% w Interhyp - miesięczna rata: 2.232,50 € (link jak powyżej)

Za ofertą na 12 lat, przy niższym oprocentowaniu niż na 10 lat (przez ten sam kalkulator Interhyp), stoi moim zdaniem oferta DSL Banku pośredniczona przez Interhyp.

Wyżej wymienione linki czasami podają różne stawki procentowe dla tych samych instytucji lub pośredników przy tych samych warunkach referencyjnych, co może być spowodowane, moim zdaniem, tym, że nie wszystkie dane są aktualne.

Po prostu pobaw się suwakami... aby zrobić sobie pierwsze wrażenie.

Napisany przez NaTwoim13
@eugh r n r n Twój post w ogóle nikomu nie pomaga. Zwłaszcza to, że sugerujesz po prostu bawić się suwakiem. r n r n Tutaj ludzie podejmują inwestycje życiowe, tutaj nie ma zabawy. r n r n A jeśli już zamieszczasz oferty Best Offer - lepiej nazwijmy je ofertami wystawowymi - to przynajmniej napisz też warunki, zwłaszcza nie odwrotnie od ale do !!!!! r n r n Ten bezużyteczny post mnie irytuje!

Napisany przez 3eugh
Dziękuję za kwiaty, szanowny ekspercie. Pomyliłeś ton, jak i fakt, że istnieją ludzie, którzy chcą najpierw zgromadzić ogólny przegląd warunków. Jeśli źle zrozumiałem pytającego w tej kwestii, przepraszam go, ale nie Pana. Miłego dnia!

PS: Przeszkadza Panu szczególnie, gdy ktoś nie zwraca się bezpośrednio do Pana z prosbą o radę, ale najpierw rozejrzy się gdzie indziej. Rozumiem to w pewnym stopniu, ale jak wspomniałem: ton był nieodpowiedni.

Napisany przez NaTwoim13
@eugh

Nie musisz się u mnie przepraszać.

Niemal każdy, kto korzysta z tego rodzaju forum, zapoznaje się lub zbiera informacje, przesuwa te suwaki w różnych platformach. To w porządku.

Ale większość nie otrzymuje takich warunków, zwłaszcza jeśli oferują warunki, które są praktycznie poniżej własnych kosztów.

Ale oczywiście można oferować te warunki tutaj, ja osobiście tego nie robię i nie polecam, ponieważ to nie pomaga naprawdę nikomu, przynajmniej nie większości. I jak już wspomniałem, gdybym to zrobił, to z oświadczeniem o granicach!

Ale jeśli ktoś chce się bawić, to w porządku, można tam trochę poeksperymentować.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję za wyjaśnienia, z którymi chętnie się zgadzam. Teraz też bardzo chętnie się z Panem/Panią pogodzę - więc nic się nie stało.

Napisany przez NaTwoim13
Okej

Ale przecież wcale się nie kłóciliśmy, mieliśmy po prostu różne opinie wynikające z różnych punktów widzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata