Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Praca dorywcza/Praca na pół etatu/Samozatrudnienie

Napisany przez Hanna99
Witaj,

znajduję się w dość skomplikowanej sytuacji i chciałabym zapytać, czy ktoś może mi pomóc albo poradzić, co teraz najlepiej zrobić (i mam nadzieję, że umieściłam to w odpowiednim temacie).

Jestem studentką i mam pracę dorywczą na uczelni (zarabiam 401€ i jestem zwolniona z ubezpieczenia emerytalnego). Zgłosiłam się również do urzędu skarbowego jako osoba samozatrudniona (od początku roku), ponieważ podjęłam pracę w szpitalu (personel medyczny, zarabiam tam około 200-300€). Pracuję mniej niż 20 godzin tygodniowo.

W związku z tym otrzymałam pismo od ubezpieczenia emerytalnego, więc poszłam do nich. Miła pani powiedziała mi, że mogę również zwolnić się z ubezpieczenia emerytalnego z tytułu tej pracy samodzielnej. Postanowiłam to zrobić. Pani skazała mi wypełnić formularz V028 zamiast V020 (w pierwszym liście od ubezpieczenia emerytalnego napisano, żebym odesłała wypełniony formularz V020). Teraz złożyłam wniosek o ustalenie statusu ubezpieczenia społecznego, chociaż tak naprawdę tego nie chciałam. Po przeprowadzeniu pewnych badań na temat ubezpieczenia emerytalnego i tego wniosku o ustalenie, zdałam sobie sprawę, że moje samozatrudnienie może być raczej tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem.

Teraz moje pytanie: co mam teraz zrobić???

Jeden z pracowników ubezpieczenia emerytalnego powiedział mi, abym poczekala, czy dostanę jeszcze raz pismo od biura rozliczeniowego. Wycofałam wniosek i złożyłam inny, żebym była objęta ubezpieczeniem emerytalnym. Ale co jeśli nie usłyszę nic więcej od nich, a może za kilka miesięcy? Przecież w pewnym sensie zwróciłam na siebie ich uwagę.

Czy zatem czekanie jest dobrym pomysłem?

Moim drugim myśleniem było, że przekształcę swoją pracę dorywczą na uczelni w pracę na 3/4 etatu. Czy wtedy nadal ma znaczenie, czy moja dodatkowa działalność jest samozatrudnieniem czy fikcyjnym samozatrudnieniem?

Zachowanie obu prac jako pracy dorywczych pewnie nie opłacałoby się nawet studentowi, prawda?

Pytania na pytania, a ja niestety nie znajduję konkretnych odpowiedzi w internecie :/ Może ktoś tutaj mógłby mi pomóc.

Pozdrowienia, Hanna

Napisany przez Hanomag

Ja, jestem studentką i pracuję na pół etatu na uczelni (zarabiam 401€ i nie płacę składek emerytalnych). Teraz zarejestrowałam się także jako osoba samozatrudniona w urzędzie skarbowym (od początku roku), ponieważ podjęłam pracę w szpitalu (personel medyczny, zarabiam tam około 200-300€). Ogółem pracuję mniej niż 20h tygodniowo.

W związku z tym dostałam pismo od ubezpieczenia emerytalnego i zwróciłam się do nich. Pani tam powiedziała mi, żebym mogła zostać zwolniona z obowiązku opłacania składek emerytalnych również za to samozatrudnienie. Chciałam to zrobić. Pani każe mi wypełnić formularz V028 zamiast V020 (w pierwszym liście od ubezpieczenia emerytalnego było napisane, żebym miał wypełnić i odesłał V020). Teraz, ponieważ zrobiłam badania na temat ubezpieczenia emerytalnego i tego wniosku, który złożyłam, zdaję sobie sprawę, że moja samozatrudnienie może być tak naprawdę pracą na fikcyjną fakturę (scheinselbstständigkeit).

Najprawdopodobniej jesteś ubezpieczona emerytalnie jako osoba samozatrudniona, ponieważ tutaj ma zastosowanie ustawa SGB VI § 2 Nr. 9.

Cytat od Hanna99

Teraz moje pytanie brzmi: Co mam teraz zrobić???
Musisz poczekać, aż otrzymasz kolejne pismo od biura rozliczeń - radzi jeden z przedstawicieli ubezpieczenia emerytalnego.

Trudno powiedzieć.

Cytat od Hanna99

Wycofałam wniosek i złożyłam kolejny - dotyczący ubezpieczenia emerytalnego.

Dlaczego ty? To właściwie sprawa pracodawcy. Chyba że faktycznie była to prowadzona przez Ciebie działalność samodzielna.

Cytat od Hanna99

Czy czekanie jest dobrym pomysłem?

Niekoniecznie, jeśli druga praca również jest uznawana za pracę na pół etatu, oba zajęcia zostaną połączone jako obowiązkowo ubezpieczone społecznie. Dla pracodawcy z pracy nr 1 będzie to taniej, ponieważ będziesz musiała po części pokryć koszty. Dla pracodawcy z pracy nr 2 będzie to drożej, ponieważ także on będzie musiał odpowiednio pokryć koszty.

Cytat od Hanna99

Moją drugą myślą było przekształcenie mojej pracy na pół etatu na uczelni w pracę na 3/4 etatu. Czy w takim przypadku ważne jest, czy moja praca dodatkowa to samozatrudnienie czy też praca na fikcyjną fakturę?

To mogłoby być rozwiązanie. Jeśli pierwsza praca podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu (tak samo jak praca na 3/4 etatu), to oficjalnie można mieć dodatkowo pracę na pół etatu (a także prowadzić działalność samodzielnie).

Cytat od Hanna99

Zachowanie obu prac na pół etatu byłoby raczej nieopłacalne nawet dla studenta, czyż nie?

Oba zajęcia (bez znaczenia czy na pół etatu, 3/4 etatu czy samozatrudnienie) prowadzą - jeśli nadal jesteś objęty ubezpieczeniem rodzinnym - do obowiązkowej płatnej składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Napisany przez Hanna99
Dziękuję za odpowiedź.

Więc jeszcze nie do końca rozumiem tę sprawę z tym wnioskiem. Dlaczego Pani z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych dała mi ten formularz do wypełnienia, skoro nie było to konieczne?!
Dzisiaj w ZUS powiedziano mi, że wniosek o zwolnienie z ZUS i ten wniosek to zupełnie różne rzeczy. Ten wniosek, jak ja to zrozumiałem, składają dobrowolnie pracodawca lub pracownik, czy tak?!

Ja złożyłam wniosek o ubezpieczenie emerytalne, ponieważ jako osoba samozatrudniona muszę sama zadbać o to, aby być ubezpieczoną emerytalnie, bo przecież nie mam pracodawcy...

Najbardziej martwi mnie ta kwestia umowy pozornej. Co to może oznaczać dla mnie? Czy ZUS mógłby złożyć taki Wniosek o ustalenie... samodzielnie? Ja swoje wnioski już wycofałam...

Napisany przez Hanomag

Więc z tym wnioskiem, chyba po prostu jeszcze nie do końca go rozumiem. Dlaczego pani z ZUS dała mi to formularz do wypełnienia, skoro w zasadzie nie było to konieczne?!

Prawdopodobnie dlatego, że samozatrudnienie jest wątpliwe.

Dziś w ZUSie powiedziano mi, że wniosek o zwolnienie z obowiązku składek na ubezpieczenie społeczne i ten wniosek to dwie zupełnie różne rzeczy.

Poprawne.

Ten wniosek, jak ja to zrozumiałem, składają dobrowolnie pracownicy lub pracodawcy, prawda?!

Tak, ale obie strony są odpowiedzialne za poprawny status. A jeśli są niepewni, muszą wyjaśnić status.

I złożyłem wniosek o ubezpieczenie emerytalne, ponieważ jako samozatrudniona muszę sama zadbać o to, że mam ubezpieczenie emerytalne, przecież nie mam pracodawcy....

Jeśli tak jest.

Martwi mnie najbardziej kwestia fałszywego samozatrudnienia.

Sam w to wątpisz.

Co to może oznaczać dla mnie?

Druga praca byłaby na początku również pracą dorywczą, a jeśli suma miesięcznych zarobków z obu prac dorywczych przekroczyłaby 450 €, przestałyby to być prace dorywcze, co oznaczałoby, że pracodawcy musieliby zgłosić je jako regularne miejsca pracy. Ponieważ jako student korzystasz z przywileju studenta pracującego, musiałbyś odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne. Pracodawcy (nie zleceniodawcy) prac dorywczych również zaoszczędziliby pieniądze, ponieważ musieliby odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne w wysokości około 20 % od wynagrodzenia pracowniczego, w porównaniu do około 30 % w przypadku pracy dorywczej. Jednakże drugi pracodawca, będący zleceniodawcą samozatrudnionego, nie chciałby odprowadzać składek na ubezpieczenie społeczne.

Czy ZUS sam złożyłby taki Wniosek o ustalenie....?

Prawdopodobnie nie, nie mam jednak praktycznego doświadczenia w tym zakresie. Ale ponieważ wątki związane z ubezpieczeniem społecznym składają się właśnie w ZUSie, mogą zostać one tam ustalone. Dodatkowo istnieją jeszcze kontrole zakładu ubezpieczeń społecznych.

Ja właśnie swój wniosek wycofałem....

Nie uważam tego za dramat. Zgłosiłeś się do ZUS dobrowolnie.

Czy jesteś aktualnie ubezpieczony przez swoich rodziców (w ramach ubezpieczenia rodzin...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata