Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wyciąg z mieszkania Riester

Napisany przez Groti
Cześć,
byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś mógł udzielić mi małej odpowiedzi na ten weekend:
Złożyłem wniosek o wypłatę środków z mojego konta Riester, a ZfA sprawdziła i przesłała pozytywną decyzję. Mam zezwolenie na wypłatę kapitału do xxx.xxx euro, bez żadnych negatywnych konsekwencji. Mój dostawca ustawił teraz konto wsparcia mieszkaniowego w ZfA.

Wypłata kapitału spowodowała jednak rozwiązanie umowy.

Wykorzystuję wypłacone środki (około 10 000 euro) na pokrycie kosztów dodatkowych związanych z zakupem (około 30 000 €), ponieważ w innym przypadku, aby móc kontynuować finansowanie w 100%, musiałbym wziąć dodatkowy, nieco droższy kredyt - specjalnie na pokrycie kosztów dodatkowych zakupu. Moje kapitał własny wynosi tylko 20 000 €.

Teraz pieniądze z konta Riester zostaną wkrótce wypłacone, a moja umowa rozwiązana. Nie chcę kontynuować oszczędzania w ramach systemu Riester. Nie podpisałem więc nowej umowy o Riester mieszkalny i nie planuję tego robić. Finansowanie nieruchomości jest niezależne od umowy Riester i dotychczasowego kapitału.

Jak teraz działa opóźnione opodatkowanie? Czy muszę opodatkować wypłacony kapitał? Od teraz nie będą już przekazywane żadne dopłaty, które musiałyby być opodatkowane. I również nie ma żadnych wpłat kwalifikujących się do ulgi podatkowej. Czy więc opodatkowywane są tylko 10 000 €? Czy kwota ta zwiększa się w jakiś sposób?

Czy z prawnego punktu widzenia wypłata bez żadnych negatywnych konsekwencji jest dopuszczalna, jeśli nie chcę kontynuować oszczędzania w ramach systemu Riester?
Trochę czuję, że mój doradca finansowy w banku źle mnie doradził. Doradził mi tylko wykorzystanie kapitału z funduszu Riester jako kapitału własnego na pokrycie kosztów dodatkowych związanych z zakupem. Wydało mi się to dobrym pomysłem...
kredyt tamtejszy nie doszedł do skutku. Niestety nie rozmawiałem z doradcą finansowym, który całkowicie niezależnie od umowy Riester załatwił mi kredyt w 100%, na temat tego tematu. Powiedziałem tylko, że wykorzystam kapitał własny w ten sposób.

Dziękuję za fachowe odpowiedzi!

Napisany przez Matthew Pryor
Kwota wypłaty jest zdeponowana na koncie dofinansowania mieszkaniowego i co roku jest oprocentowana o 2% do początku fazy wypłat. Na przykład po 30 latach, w Państwa przypadku, na koncie dofinansowania mieszkaniowego zgromadziłoby się około 18100€ (→10000*(1,02)^30).
Ta kwota musi teraz zostać opodatkowana. Istnieją 2 opcje: Chcą Państwo opodatkować konto dofinansowania mieszkaniowego za jednym razem, otrzymują 30% zniżki na kwotę zgromadzoną na koncie. Lub spłacają całą kwotę w ratach do 85. roku życia.

Napisany przez RitterR
To jest całkowicie poprawnie wyjaśnione

Napisany przez Hanomag

to jest w pełni poprawnie wyjaśnione

Mam poważne obiekcje.

Cytat z Matthew Pryor

Kwota wypłaty jest deponowana na koncie wspierającym mieszkanie i jest oprocentowywana rocznie o 2% do początku fazy wypłat. Po na przykład 30 latach, w państwa przypadku, na koncie wspierającym mieszkanie zgromadziłoby się około 18100€ (→10000*(1,02)^30).
Ta kwota teraz musi zostać opodatkowana.

Do tego momentu zgadzam się z RitterR.

Cytat z Matthew Pryor

Są dwie opcje: Jeśli chcą opodatkować konto wspierające mieszkanie jednorazowo, otrzymują zniżkę w wysokości 30% od kwoty znajdującej się na koncie.

Należy pamiętać, że wtedy opodatkowane zostanie jedynie 70%.

Cytat z Matthew Pryor

Albo spłacać pełną kwotę w ratach do 85. roku życia.

To zdanie można wrzucić do klozetu, oczywiście mam na myśli wrzucić do klozetu. Groti nigdy nie musi spłacić całej kwoty z oprocentowanego konta wspierającego mieszkanie. Musi ją jedynie opodatkować, albo jednorazowo zniżona o 30%, albo całkowicie w rocznych ratach do 85. roku życia.

Przepraszam, że muszę ponownie interweniować. I z określeniem z klozetem, z pewnością zrozumieją to tylko wtajemniczeni.

Twoja obsesyjna potrzeba oczerniania zaczyna przybierać chorobliwe formy. Oczywiście należy uregulować konto wsparcia mieszkaniowego. konto wsparcia mieszkaniowego zostanie wyzerowane do momentu rozpoczęcia pobierania renty. Nazywa się to spłatą. Ty nie wchodzisz w dyskusję, tylko znów trollujesz i denerwujesz TO swoimi fałszywymi twierdzeniami.

Napisany przez Hanomag

Twój obsesyjny pociąg do zniesławiania zaczyna nabierać cech chorobowych. Oczywiście należy spłacić konto mieszkaniowe. konto mieszkaniowe zostanie spłacone do momentu rozpoczęcia emerytury. Nazywa się to spłatą. Ty nie interweniujesz, tylko znów trollujesz i denerwujesz autora wątku swoimi fałszywymi informacjami.

konto mieszkaniowe zostanie spłacone do momentu rozpoczęcia emerytury. Teraz muszę się zaśmiać. Przed rozpoczęciem emerytury osiągnie ono swoje maksimum i zostanie spłacone najpóźniej do 85 roku życia.

Szybko popraw swój błąd, fałszerzu, wtedy będziesz mógł twierdzić, że źle mnie zacytowałem.

Świetnie. Więc jesteśmy zgodni, że Twoje stwierdzenie było całkowicie błędne i popełniłem znikomy błąd przez nieuwagę.
Że znowu musisz zacząć obrażać... niestety to nic nowego, że Twój sposób bycia rzuca złe światło na forum.

Napisany przez axelwalldorf
https://www.baufi24.de/ratgeber/kfw-...r-verbraucher/
Być może to ci pomoże...

Napisany przez Hanomag

https://www.baufi24.de/ratgeber/kfw-...r-verbraucher/
Może ci to pomoże...

Dziękuję, potwierdzasz tylko moje słowa.

Napisany przez uwehaensch

Tutaj mam poważne obiekcje. Do tego momentu muszę zgodzić się z RitterR. Należy zauważyć, że podlegają one tylko opodatkowaniu w wysokości 70%. To stwierdzenie można wyrzucić do klozetu, oczywiście mam na myśli, że można je po prostu wyrzucić. Groti nie musi spłacić całej oprocentowanej kwoty kredytu mieszkaniowego. Musi ją jedynie opodatkować, albo jednorazowo z ulgą 30%, albo całkowicie w rocznych ratach do 85. roku życia.
Przykro mi, że muszę ponownie interweniować. A związku z klozetem zrozumieją na pewno tylko wtajemniczeni.

Czy naprawdę nie macie nic mądrego do zrobienia w swoim życiu?
Zamiast po prostu poprawić oczywisty błąd, musicie znów zaczynać kłótnię. To faktycznie zaczyna przybierać wręcz chorobliwe cechy.
No i nie jest tak, że wasze wypowiedzi (ogólnie mówiąc) zawsze są zupełnie dokładne i moglibyście pozwolić sobie tutaj choć trochę na pozycjonowanie się jako nauczyciela.

Między wami a Matthew Pryor nie można nigdy wyjaśnić kto zaczął, a wasza wzajemna wojna na małym ogniu z Matthew Pryorem staje się coraz bardziej dziecinna, żałosna i dyskwalifikująca.

Napisany przez Groti
Dziękuję bardzo serdecznie. Pierwsza odpowiedź była już zrozumiała. Szanowny członek forum może również trochę pomyśleć... Chodziło mi głównie o uzyskanie wyobrażenia o kwocie podlegającej opodatkowaniu i o to, czy może być problemy, ponieważ przestałem płacić na riestera. Cóż, nie ma chyba problemu. Weekend uratowany, dziękuję bardzo!

Napisany przez obelix

Między tobą a Matthew Pryorem nigdy nie będzie można wyjaśnić, kto zaczął, a wasza wzajemna wojna jest już tylko żałosna, żenująca i dyskwalifikująca.

Na twoje pytanie dodam informację, że moje podziękowanie odnosi się do tego fragmentu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata