Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Szwajcarska płaca i niemieckie konto.

Napisany przez R3m1n0X
Cześć

Co do mojej sytuacji:

Jestem obywatelem Niemiec, mieszkam i pracuję głównie w Szwajcarii (jeden raz w miesiącu przebywam 4 dni w Niemczech - chcę to robić maksymalnie przez 3 lata). Mam jednak wciąż zobowiązania finansowe w Niemczech (finansowy bałagan, który zrobiłem... Młodość, coż ^^)

Mam 2 konta, jedno niemieckie i jedno szwajcarskie (konto wynagrodzenia).
Składam solidnie deklaracje podatkowe w obu krajach.
Chciałbym, żeby cała ta sprawa odbywała się TYLKO przez moje niemieckie konto, bo te wieczne przelewy tam i z powrotem mnie denerwują i kosztują pieniądze.
Ponieważ moje życie finansowe dzieje się w DE, praktycznie tu tylko egzystuję i pracuję.

Teraz moje pytanie:
1) Czy to jest zalecane, czy może ma to jakieś wady?
2) Czy muszę opodatkować ponownie mój dochód już opodatkowany w Szwajcarii w Niemczech?
3) Czy istnieją karty kredytowe z saldem dodatnim? (czyli oferujące maksymalny limit wykorzystania równy dostępnemu saldu na koncie?)

Moi współpracownicy mówią różne rzeczy, niby to wszystko nie jest problemem ze względu na podatek u źródła. Tylko że według mnie podatek u źródła nie ma z tym kompletnie nic wspólnego.
Co więcej, po przeglądnięciu internetu w poszukiwaniu informacji, to co znalazłem w tym bankowym języku stworzyło więcej pytań niż odpowiedzi.

Byłbym wdzięczny za rzetelną odpowiedź. Nie chcę wchodzić w niemiecką pułapkę finansową.

Z poważaniem
R3m1n0X

Napisany przez axelwalldorf
Cześć,
na tej stronie powinieneś znaleźć praktycznie wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania. Mam nadzieję, że Ci pomoże. Powodzenia!
Broszura informacyjna o pracy w Szwajcarii | Praca w Szwajcarii | Informacje | Strona główna

Napisany przez Kass Finanz
Podczas finansowania można pracować za granicą, ale miejsce zamieszkania i konto wynagrodzeń muszą być prowadzone w Niemczech.

Dlatego dobrze byłoby, gdyby wynagrodzenie było przesyłane bezpośrednio na niemieckie konto.

Ponieważ w Szwajcarii składki społeczne są niższe, a prywatne ubezpieczenie często zrekompensuje ewentualne luki, banki obliczają brutto dochód zgodnie z niemieckimi przepisami (kalkulator wynagrodzeń) i ustalają fikcyjne wynagrodzenie netto jako podstawę. Często dochodzi do negatywnej deklaracji od urzędu skarbowego miejsca zamieszkania, aby upewnić się, że dochód został odpowiednio opodatkowany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata