Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości nieco podejrzane. Finansowanie w całości.

Napisany przez Lovesani82
Witam wszystkich,

ja i moja żona znaleźliśmy mieszkanie i od razu zleciłem firmie pośrednictwa kredytowego Ex...T z Ravensburga, wystawienie finansowania. Wszystko było w porządku...

Cena zakupu mieszkania 300.000,-

Moje dochody 2.800,-
Dochody żony Telizeit 850,-
+ 2x Kindergeld 360,-
+ alimenty 374,-

Łącznie: 4.384,-

otwarte kredyty:
Finansowanie samochodu = około 26.000,-
Mediamarkt około 2.200,-

Informacja Samooceny BIK:
Mój wynik 96.8%
Wynik żony 95.1%

Według Banku DSL oprocentowanie 1.65% na 238.000,- + program pomocy KFW 124 w wysokości 50.000,- brakowało nam około 50.000,- ponieważ chcieliśmy pełne finansowanie, ponieważ nie mamy dużego kapitału własnego.

Zalecono nam Bank Essen w wysokości 55.000,- z oprocentowaniem 8.95% i już wszystko podpisaliśmy.
Musieliśmy wykupić ubezpieczenie na życie dla mnie i dla żony + ubezpieczenie od utraty pracy (którego tak naprawdę nie chcę, według pośrednika kredytu nie dostalibyśmy kredytu w innym przypadku) i wpisać zastaw rejestrowy. ubezpieczenie od utraty pracy jest wymienione w umowie, z mojej strony jest to dobrowolne.

Dodatkowo, mam założyć umowę oszczędnościowo-budowlaną, której tak naprawdę nie chcę. Kiedy powiedziałem to pośrednikowi finansowania, zagroził, że finansowanie zostanie przerwane, a wszystkie dokumenty będą wyrzucone do kosza, i mam zobaczyć, jak inaczej mogę uzyskać finansowanie. Niestety, musiałem zgodzić się na wszystko, ponieważ już byliśmy u notariusza. Ach, zapomniałem o prowizji w wysokości 3.380,-, którą mam również zapłacić pośrednikowi.

Coś tu śmierdzi...

Chciałbym cofnąć wszystko...

Czy mogę anulować ubezpieczenie od utraty pracy? Czy to spowoduje również anulowanie kredytu?
Co się stanie, jeśli teraz odwołam umowę oszczędnościowo-budowlaną w wyznaczonym terminie? Czy pośrednik naprawdę może wtedy wycofać całe finansowanie?

Jeszcze nie wprowadziliśmy się do mieszkania i do tej pory nic nie zapłaciliśmy. Spotkanie z notariuszem odbyło się w zeszły czwartek.

Pozdrowienia

Napisany przez Aipnos
tja,

dlaczego bank von Essen oferuje pożyczki subordynowane, a nie Hanseatic?

Hanseatic jest tańszy, nie ma problemu z przyznaniem pożyczki w wysokości 50 tys. EUR bez RSV (chcieliby jedynie uznania długu).

być może wynika to z faktu, że bank von Essen płaci wyższe prowizje pośrednikowi

1,65% w DSL Bank prawdopodobnie obowiązuje tylko przez 10 lat?

czy podpisałeś umowę pośrednictwa kredytowego, w której jest napisane, że dodatkowo do prowizji, jakie pośrednik otrzymuje od banków, musisz zapłacić dodatkowo 3380 EUR?
(to miałoby znaczenie dla oprocentowania efektywnego, czyli pośrednik musiałby to już podać przy składaniu wniosków w banku, wraz z twoim potwierdzeniem, że to akceptujesz!)

to rzeczywiście bardzo interesujące

Zgodnie z pośrednikiem Hanseatic prawdopodobnie nie chciał, ponieważ nasza punktacja w Schufa nie byłaby wystarczająca.

Nie pamiętam umowy pośrednictwa. Było wiele dokumentów do podpisania, możliwe, że umowa była gdzieś pośrodku i nie przeczytałem jej.

Tak, 12 lat zamiast 10 lub coś w tym stylu.

Czy powinienem skontaktować się z BaFin?

Napisany przez NaTwoim13
@Aipnos

Nie ma nic do dodania

@Lovesani82

Jak mogą tylko podpisać coś takiego, zwłaszcza pozwalając sobie na coś takiego? Niewiarygodne!!!

Czy dopiero teraz to wszystko do nich dociera? Przecież podpisali umowy, które zostały zaakceptowane, aby mogli wziąć udział w spotkaniu z notariuszem, dlaczego wtedy nie zainterweniowali?

Jeśli nie podpisali umowy pośrednictwa w udzielaniu kredytów, w której opłata nie została jasno określona lub nie została dodatkowo wymieniona w umowie kredytowej, nie muszą jej płacić. Musi zostać uwzględniona w rzeczywistej stopie procentowej, a może to nastąpić tylko wtedy, gdy bank miał świadomość o tej dodatkowej opłacie.

Niestety zaczęło się to krótko po wizycie u notariusza. Wtedy zostały podpisane dokumenty. Obietnica banku była jedynie ustna. Nie mam pojęcia, co mi wtedy przyszło do głowy, ...

Chcieliśmy tę mieszkanie i baliśmy się, że w innym miejscu nie uda nam się szybko uzyskać finansowania.

Dzisiaj jeszcze raz przyjrzę się dokumentom, które podpisałem, czy jest tam coś o tych 3380,-

Chciałbym również zmienić pośrednika, ale myślę, że w tej chwili nie jest to możliwe w trakcie procesu.

Napisany przez Aipnos
Tak, warunki na 10 lat są dostępne dla okresów kredytowych wynoszących 12 lat.

Hanseatic jest dość elastyczna jeśli chodzi o punktację kredytową.
Jednak nie chce klientów, którzy mają jakieś negatywne wpisy w bazie Schufa lub negatywne oznaczenia.

Jeśli jednak otrzymaliście warunki kredytowe na 10-12 lat w DSL Bank, to wasza punktacja w Schufa nie powinna być zbyt zła. Jeśli jest zła, to w DSL Bank obowiązuje wyższy oprocentowanie na 10-12 lat, co sprawia, że opłaca się już prawie korzystać z warunków na 15 lat!

Proszę przejrzeć wszystkie dokumenty.
Powinniście posiadać:
- Umowę pośrednictwa kredytowego (na pewno ją podpisaliście, w przeciwnym razie DSL Bank / Von Essen Bank nie będą działać)
- Informację początkową dla klienta (tu jest napisane, ile prowizji otrzymuje pośrednik!) zwykle jest to liczba w procentach
(ten dokument jest również potrzebny dla banku, aby wiedzieć, czy zostaliście poinformowani)

Jeśli warunki oferowane przez DSL Bank + Von Essen Bank, oprócz prowizji otrzymywanej przez pośrednika (bezpośrednio od banku), nie zawierają dodatkowej prowizji do zapłaty przez Was (w EUR) oddzielnie, to nie musicie tego płacić.

Nawet jeśli pośrednik przyniesie w późniejszym czasie pismo, w którym dokładnie napisane jest, że podpisaliście umowę o zapłacie 3380 EUR pośrednikowi, to musiał on to zgłosić bankom... wówczas różnica w oprocentowaniu nominalnym i efektywnym wynosiłaby około 0,10% czyli
1,65% nominalnie / 1,75% efektywnie....
jeśli takiej opłaty nie było, a jedynie oprocentowanie 1,65% nominalnie / 1,67% efektywnie, to opłata ta nie została uwzględniona = nie musisz jej płacić...

Tez u nas w Schufie nie ma nic negatywnego. Nawet nie jest negatywnie załatwione...

Mogę sobie teraz wyobrazić, że pośrednik zrobił to dla prowizji w Von Essen Bank. Tutaj chodzi tylko o prowizję... RSV, umowa oszczędnościowa na budowę...

Ja jestem osłem, który musi wszystko opłacać...

A co z RSV i BSV? Czy mogę je odwołać bez tego, żeby pośrednik wypowiedział mi wszystkie kredyty?

Napisany przez Aipnos
Więc pośrednik lub agent nie może wypowiedzieć Ci kredytu.

Podpisaliście umowę z bankiem (umowa pożyczkowa)
pośrednik tylko was tam pośredniczył!!!

Teraz wróćmy do RSV: zadzwoń do banku Van Essen i zapytaj.
W razie potrzeby nie ma problemu z wyłączeniem RSV z umowy. Oprocentowanie pozostaje takie samo, rata staje się mniejsza, ponieważ kwota pożyczki również zmniejsza się (bez RSV).

Umowa oszczędnościowa budowlana:
najlepiej skontaktować się z bankiem DSL.
Bank DSL udziela rabatów na oprocentowanie, jeśli finansowanie zabezpieczone jest umową oszczędnościową budowlaną BHW.

Czy twój umowa finansowania DSL zawiera rabat BHW = wtedy nie możesz wypowiedzieć umowy oszczędnościowej budowlanej.

Jeśli umowa oszczędnościowa budowlana BHW nie jest powiązana z umową DSL = możesz ją spokojnie wypowiedzieć, czyli najlepiej wysłać bezpośrednio do BHW pismo wypowiedzenia.

Umowa oszczędnościowo-budowlana nie jest od BHW, tylko od starego Leipziger. W umowie nie ma mowy o BSV.

Napisany przez NaTwoim13
Bank w Essen zazwyczaj wymaga takiego ubezpieczenia pozostałej kwoty kredytu.

Należy sprawdzić, czy kredyt w DSL Bank to kredyt ratalny czy też kredyt z terminem spłaty w rzeczywistości jest kredytem ostatecznym, to BSV stanowi spłatę i odpowiednio nie można go anulować. Ta opcja nigdy nie zostałaby wybrana, ale można ją skorygować, jeśli pozostanie jeszcze czas do terminu zapłaty ceny zakupu.

Warto również zauważyć, że finansowanie z Hanseatic Bank prawdopodobnie nie zostałoby zatwierdzone, ponieważ udostępniają maksymalnie 50 000 euro, a potrzebne były 55 000 - dlaczego, nie wiadomo.

Jeśli jednak uwzględnimy, że muszą zapłacić opłatę i elastyczny doradca zapewne ją sfinansował, to być może bez opłaty te 50 000 euro od HB byłyby wystarczające. W przeciwnym razie trzeba się zastanowić, skąd wziąć tę dodatkową opłatę, albo z czego ją dodatkowo zapłacić.

55000 zostało wymagane tylko z powodu RSV, w przeciwnym razie wystarczyłoby 50000.

W przypadku DSL chodzi o kredyt ratalny.

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, w tym przypadku mogę odwołać BSV i pośrednik nie może mi ani kredytowi nic zrobić, czyż nie?

Napisany przez Aipnos
a dla umowy oszczędnościowo-budowlanej opłata za zawarcie umowy.

Czy to jest BSV z opłatą za zawarcie umowy 1%, czy może raczej 1,60%???
(prawdopodobnie wersja 1,60%...)

To znaczy prawdopodobnie pośrednik dołożył się do wszystkiego finansując wszystko,
a wszystkie dodatkowe opłaty są również finansowane w wysokości 8,95%, aby wszystko to miało sens.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie bank w Essen został wybrany tylko z tych punktów widzenia - zyski, prowizje, chciwość!

Po pierwsze, aby móc pobierać dodatkową opłatę - którą, nawiasem mówiąc, bank zna i uwzględnił, i którą zatem trzeba uregulować, jeśli jest ona bezpośrednią częścią 55 000 euro - a po drugie, aby móc współfinansować opłaty, ponieważ przez bank HB 50 000 euro byłyby niewystarczające!

Jak nazywa się firma pośrednicząca?

ja jest z 1,6%...

To mnie wkurza...
Tak się kończy, gdy się nie ma pojęcia i polega na innych

Exakt GmbH w Ravensburgu

Napisany przez NaTwoim13
Pozostań spokojny, msza jeszcze daleka od śpiewania! Dlatego istnieje to forum!!

Kiedy oba pożyczki zostały zaakceptowane lub potwierdzone?

Oferta od banku DSL w zeszły poniedziałek oraz oferta od banku Essen w zeszły piątek

Napisany przez NaTwoim13
No proszę, rozwiązania zawsze się znajdą!!

Kiedy jest termin zapłaty ceny zakupu?

Napisany przez Sam
Okres odstąpienia od umowy wynoszący 14 dni jeszcze się nie skończył, prawda?? Jeśli nie, powinieneś rozważyć ryzyko (ponieważ umowa notarialna została już podpisana) i w razie potrzeby odstąpić od niej, szukając alternatyw.
To brzmi jak mafijna działalność oszustów i wywieranie ogromnej presji.

Jestem pewien, że ktoś z tego wątku może ci pomóc, jeśli tylko chcesz.

Zapłata ceny zakupu do dnia 20.05.2015 roku

Jeśli chodzi o warunki banku DSL, jestem zadowolony... chodzi mi głównie o to, żeby nie narzucono mi umowy oszczędnościowej, którą nie chcę, o czym jasno poinformowałem, twierdząc, że jest ona konieczna, ponieważ firma Exakt GmbH nie chce ryzykować swojego dobrego imienia w związku z transakcjami, które mogą później nie zadziałać, bla bla...

Nie mam też problemu z bankiem von Essen, jeśli nie ma innego wyjścia, pod warunkiem że okres wiązania oprocentowania wynosi 5 lat i będę mógł później zmienić. Czy naprawdę konieczne jest tutaj ubezpieczenie od ryzyka śmierci lub niezdolności do pracy (RSV)?

Czy powinienem skontaktować się bezpośrednio z DSL i powiedzieć, że nie chcę już być obsługiwany przez Exakt. Czy w ogóle jest to możliwe?

Oczywiście to samo dotyczy banku von Essen...

Napisany przez NaTwoim13
Jesteście ze mną w kontakcie, należy zebrać informacje na temat możliwości i metod postępowania. Trzeba spojrzeć na sytuację całościowo, a na pewno znajdziecie sposób, aby poprawić ten cały proces ubiegania się. Jest wystarczająco czasu, a odwołanie zawsze jest możliwe. Jesteśmy doświadczonymi pośrednikami finansowymi i możemy omówić i poprawić wszystko również z bankami.

Napisany przez Konrad4
Przed miesiącem poprosiłem bank o przesłanie mi VFE dotyczącej moich kredytów na moje zamieszkane samodzielnie mieszkanie jednorodzinne. Jeden kredyt nie został przedłużony, więc VFE nie obowiązuje, drugi zawiera błędną klauzulę o odstąpieniu od umowy. Po kontakcie z bankiem w sprawie błędnego odstąpienia od umowy, bank szybko się poddał i poinformował mnie - również pisemnie potwierdził - że nie muszę płacić VFE za ten kredyt. Zwróciłem uwagę, że bankowi powinno być świadome, iż VFE nie jest prawnie uzasadnione i niezbyt uczciwe, mimo to wciąż żądało VFE w piśmie z kwietnia 2015 roku. Tak więc zwróciłem się do dwóch innych banków o kredyt z niższym oprocentowaniem i otrzymałem od razu dwie oferty. Jedna dotycząca 100 000 € z oprocentowaniem w wysokości 1,09% i spłatą w wysokości 2%, a druga z oprocentowaniem 1,57% i spłatą w wysokości 2,20%. Dziwnym zrządzeniem losu, w przypadku tańszego kredytu, moje mieszkanie zostało wycenione na 190 000 €, podczas gdy w przypadku drugiego tylko na 160 000 €. Nie potrafię zrozumieć takich rozbieżności. Jak są więc tworzone te „eksperckie opinie”? Moja zdolność kredytowa jest dobra, a wartość mojego domu raczej wynosi 190 000 € niż 160 000 €.

Napisany przez Aipnos
Cześć Konradzie,

Ekspertyzy biurka zawsze wychodzą różne, ponieważ:

1) Banki mają różne metody wyceny
2) Korzystają albo z własnych danych, albo sięgają po dane stron trzecich, takie jak Sprengnetter
3) Wartości ustalone przez bank zawsze są związane z własnymi wytycznymi,

co powoduje różnice w wycenach.

Nawet jeśli na przykład dwie banki korzystają z tego samego dostawcy co Sprengnetter, może się zdarzyć, że otrzymają dwie różne wartości.

To dlatego:

Bank A nie stosuje rabatów związanych z bezpieczeństwem = jeśli Sprengnetter ustalił wartość na 190 000 EUR, nieruchomość jest warta 190 000 EUR dla banku.

Bank B z kolei stosuje 20% rabat od uzyskanej wartości = jeśli ustalił 190 000 EUR, dla banku to -20% = 152 000 EUR jest kwotą wyceny w tej banku...

I każdy bank oblicza inaczej, jeden bank nie stosuje rabatów, inny stosuje 10%, inny 15%, jeszcze inny 20% itd.,

dlatego powstają te różnice!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata