- ndz kwie 26, 2015 1:51 pm
Witam wszystkich,
planuję zakup domu i potrzebuję tutaj oceny oferty:
Potrzebny kapitał po wkładzie własnym: 177 000
Oferta:
TBV - 127 000 - 1,39% stałe - 1,44% efektywne - okres wiązania oprocentowania 10 lat
KfW 124 - 50 000 - 1,35% stałe - 1,36% efektywne - okres wiązania oprocentowania 10 lat
Pod ofertą znajdują się 2 BSV:
1. Dla TBV
- Oprocentowanie lokaty: 0,25% w fazie oszczędzania (10 lat)
- Spłata w wysokości 3% w postaci wpłaty na BSV. Odsetki trafiają bezpośrednio do banku
- Przydział po 10 latach i spłata pożyczki bankowej
- Faza pożyczkowa 2,3% (3,36% efektywne) - odsetki i spłata
- Okres spłaty 11 lat
2. Dla KfW
- W fazie oszczędzania tylko VL40€+40€ + Wohnrieser 754€/rok. Odsetki i spłata trafiają bezpośrednio do KfW.
- Przydział po 10 latach i spłata KfW
- Faza pożyczkowa 2,55% (3,62% efektywne) - odsetki i spłata
- Okres spłaty 8 lat
Miesięczne obciążenie wynosi około 830€. Opłaty, ubezpieczenie itp. dla BSV są już wliczone.
830€ byłoby optymalne, aby szybciej spłacić. Minimalna rata, którą MUSZĘ płacić, to tylko około 670€
Dla mnie na pierwszy rzut oka i po dalszych analizach wydaje się to atrakcyjne, ponieważ:
- Mam przez 10 lat atrakcyjną stopę procentową przy niskim obciążeniu finansowym
- Mogę spłacać więcej, ile tylko chcę
- Po 10 latach nadal mam dość korzystną stopę procentową, ale mam opcję skorzystania z lepszych ofert. Innymi słowy, mogę spłacić oba BSV od razu i zakończyć z lepszą stopą procentową
Czekam na waszą opinię.
Dziękuję
Tom
planuję zakup domu i potrzebuję tutaj oceny oferty:
Potrzebny kapitał po wkładzie własnym: 177 000
Oferta:
TBV - 127 000 - 1,39% stałe - 1,44% efektywne - okres wiązania oprocentowania 10 lat
KfW 124 - 50 000 - 1,35% stałe - 1,36% efektywne - okres wiązania oprocentowania 10 lat
Pod ofertą znajdują się 2 BSV:
1. Dla TBV
- Spłata w wysokości 3% w postaci wpłaty na BSV. Odsetki trafiają bezpośrednio do banku
- Przydział po 10 latach i spłata pożyczki bankowej
- Faza pożyczkowa 2,3% (3,36% efektywne) - odsetki i spłata
- Okres spłaty 11 lat
2. Dla KfW
- W fazie oszczędzania tylko VL40€+40€ + Wohnrieser 754€/rok. Odsetki i spłata trafiają bezpośrednio do KfW.
- Przydział po 10 latach i spłata KfW
- Faza pożyczkowa 2,55% (3,62% efektywne) - odsetki i spłata
- Okres spłaty 8 lat
Miesięczne obciążenie wynosi około 830€. Opłaty, ubezpieczenie itp. dla BSV są już wliczone.
830€ byłoby optymalne, aby szybciej spłacić. Minimalna rata, którą MUSZĘ płacić, to tylko około 670€
Dla mnie na pierwszy rzut oka i po dalszych analizach wydaje się to atrakcyjne, ponieważ:
- Mam przez 10 lat atrakcyjną stopę procentową przy niskim obciążeniu finansowym
- Mogę spłacać więcej, ile tylko chcę
- Po 10 latach nadal mam dość korzystną stopę procentową, ale mam opcję skorzystania z lepszych ofert. Innymi słowy, mogę spłacić oba BSV od razu i zakończyć z lepszą stopą procentową
Czekam na waszą opinię.
Dziękuję
Tom