Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy ten projekt jest realistyczny?

Napisany przez AktienMogul
Cześć wszystkim,

moja żona i ja planujemy zakup nieruchomości. Znaleźliśmy bardzo ładny obiekt. To willa z domem w domu i 4 mieszkaniami.

Chcielibyśmy wynająć 4 mieszkania, a sami zamieszkać w drugiej części. Dochody z najmu netto wynosiłyby około 36000€ rocznie lub 3000€ miesięcznie.

Cena zakupu obiektu wynosi 1,5 mln €. Koszty dodatkowe zakupu zostałyby w pełni sfinansowane z kapitału własnego, a sam obiekt miałby być sfinansowany w 100%.

Przy założonej pełnej finansowaniu i oprocentowaniu 1,7% oraz wkładzie własnym 2%, miesięczna rata wyniosłaby około 4600€. Po odliczeniu dochodów z najmu zostaje nam około 1600€ na naszą część.

Oboje mamy po około 30 lat i razem zarabiamy netto miesięcznie między 5000 a 6000€ bez innych obciążeń lub długów. Mamy około 140 000€ kapitału własnego. Aktualnie płacimy 1000€ czynszu miesięcznie za zdecydowanie mniejsze mieszkanie.

Czy uważacie, że bank zgodzi się sfinansować ten obiekt?

Pozdrowienia
Sebastian

Napisany przez florianmeier
Wynajem lokalu wygląda inaczej.

Jeśli kupuję Dom za 1,5 mln, nie chcę mieć współlokatorów.

Nie wiem jednak, czy banki mają takie samo zdanie jak ja i czy finansowanie jest możliwe.

Rok budowy i stan obiektu?

Banki zazwyczaj przyjmują 25% dochodów z najmu jako koszty utrzymania. Czy da się z tym poradzić?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, odliczyłbym także 25% czynszu netto jako koszty zarządzania.
W innym przypadku pytanie brzmi, gdzie znajduje się obiekt. Monachium czy Pampa?
Pampa raczej nie.

Jednak moim zdaniem poza kosztami pobocznymi zakupu należy także wykazać i udowodnić inne rzeczy. Ale nie zastosować, tylko udowodnić.

Czy posiada się dodatkową majątek? Zdecydowanie tak, prawda?

Zwrot z wynajmu wygląda inaczej.

Gdybym kupił Dom za 1,5 mln EUR, nie chciałbym mieć współlokatorów.

Gdyby alternatywą była bliźniacza połowa domu lub szeregowiec za 600 tys. EUR, może to wcale nie byłoby takie złe.

Nie wiem jednak, czy banki patrzą na to tak samo jak ja i czy finansowanie jest możliwe.

Rok budowy i stan nieruchomości?

Banki zazwyczaj liczą 25% dochodu z najmu jako koszty zarządzania. Czy te kwoty się zgadzają?

Powinno to pasować, być może nawet trochę mniej.

Tak, także odliczyłbym 25% czystej opłaty czynszu jako koszty zarządzania.
W przeciwnym razie pytanie brzmi, gdzie znajduje się obiekt. Monachium czy pustkowie?
Pustkowie raczej nie.

Dobrze zgadłeś. Obiekt znajduje się na przedmieściach Monachium z dobrą komunikacją do centrum Monachium.

Jednak uważam, że oprócz dodatkowych kosztów zakupu należy także koniecznie pokazać, ale nie używać. Tylko pokazać.

Wygląda na to, że brakuje coś w twoim zdaniu.

Napisany przez Kass Finanz
W rejonie Monachium wartość nieruchomości nie powinna budzić wątpliwości. Niemniej jednak nie wszystkie banki finansują w 100%, jeśli dostrzegane są trendy inwestycyjne, takie jak stosunek powierzchni użytkowej do liczby mieszkań w budynku, itp. Jednakże przy dobrej zdolności kredytowej powinno być możliwe znalezienie instytucji finansowej, która zgodzi się na finansowanie w 100%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata