Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ile należy zaoszczędzić kapitału własnego?

Napisany przez den
Witajcie,

moja żona i ja chcielibyśmy w najbliższych latach nabyć nieruchomość, aby zrealizować marzenie o własnych czterech kątach. Nie jesteśmy pewni, ile dokładnie kapitału własnego powinniśmy zaoszczędzić, zwłaszcza biorąc pod uwagę obecnie niskie oprocentowanie. Finansowanie powinno być rozsądne i niezbyt ryzykowne. Aktualnie mamy następujące dane:

Domki, które nam się podobają, kosztują między 300 000 a 400 000 euro (w okolicy Leverkusen).

Moja żona i ja (32 lata) razem zarabiamy 4500 euro netto miesięcznie + około 3000 euro premii świątecznej i 2000 euro premii urlopowej rocznie.

Obaj pracujemy i nie planujemy dzieci. Okres wypowiedzenia wynosi 6 miesięcy dla nas obojga.

Nasze obecne czynsz to 890 euro ciepła woda. Według prowadzonej książki domowej, łączne miesięczne wydatki, wliczając w to czynsz, koszty stałe (samochód, ubezpieczenia, telefon, prąd itp.) i jedzenie, wynoszą 2000 euro. Regularnie udaje nam się oszczędzać około 2000 euro w ostatnich miesiącach, zależnie od tego, czy były jakieś zakupy.

Nasz dotychczasowy kapitał własny wynosi 40 000 euro. Brak bieżących kredytów. Brak negatywnej historii kredytowej.

Zasadniczo naszym planem jest zwiększenie kapitału własnego do około 100 000 euro w ciągu najbliższych lat, a następnie szukanie nieruchomości. Czy byłoby to za wcześnie, a może za późno. Czy min. 20% + koszty budowy jako punkt odniesienia są nadal realistyczne dzisiaj?

Ile kapitału własnego byłoby wystarczające dla naszego planu i kiedy powinniśmy rozpocząć poszukiwania. Martwią nas coraz wyższe ceny domów. W obszarach, w których się rozglądamy, ceny rosły w ostatnich latach średnio o 5,5% rocznie. Obawiam się, że choć oszczędzamy więcej kapitału własnego, to głównie idzie on na wzrost cen.

Jaki jest Wasz głos?

Z góry dziękujemy.

Pozdrawiam

Dennis

Napisany przez florianmeier
Nie mogę dokładnie ocenić twojego lokalnego rynku. Trochę na pewno jeszcze wzrośnie. Jak długo, tego nikt nie wie. Perspektywy gospodarcze i stopy procentowe wpływają na ceny nieruchomości. Aktualnie wszystko idzie dobrze. Zastanów się tylko, że będziesz mógł sobie naprawdę trudno pozwolić na wymarzony Dom, jeśli stopy procentowe znowu wzrosną do około 8%. To znaczy, jeśli teraz coś pasuje, to powinieneś się przełamać i finansować długoterminowo (przynajmniej na 15 lat). Być może można by wygenerować trochę więcej kapitału własnego z rachunków Riester lub ubezpieczeń na życie? Zanim niektórzy się oburzą, że ośmielam się pisać o 8% odsetkach, to zobacz historyczny wykres z szczytem na poziomie 12%!

Napisany przez den
Cześć,

najpierw dzięki za odpowiedź. Oczywiście, przy 8% stopy nie byłoby to już możliwe. Ale niekoniecznie muszę mieć własny Dom. Jeśli sytuacja się tak pogorszy, to po prostu nie będę miał domu. Nie chcę teraz w panice niczego kupować.

Z drugiej strony mogę sobie wyobrazić, że ceny domów znowu spadną, prawda? W ostateczności trzeba będzie po prostu zaoszczędzić całą sumę i kupić Dom bez finansowania za 15 lat albo po prostu kontynuować życie wynajmując mieszkanie. Jeśli przemyślę, że za 15 lat * 12 miesięcy * 2000 euro zaoszczędzę = 360 000 euro, to mogę kupić Dom w razie potrzeby, niezależnie od 8%.

Oczywiście, teraz już kupowanie domu brzmi kusząco. Ale czy to w ogóle byłoby rozsądne czy możliwe z tak niewielkim wkładem własnym?

Pozdrawiam
Dennis

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, Amerykanie przygotowują się do podniesienia stóp procentowych, więc i u nas to nastąpi. Nie ma to znaczenia, jeśli to potrwa jeszcze 1-2 lata.
Łączenie kapitału własnego nie musi już być konieczne, jeśli możesz opłacić koszty dodatkowe z własnych środków.
Teraz jest czas, aby działać i zabezpieczyć oprocentowanie na 15 lat.
W połączeniu z wysoką spłatą bezpośrednią i stopą 5%, nic nie powinno stanąć na przeszkodzie finansowaniu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Przyszłość gospodarcza i stopy procentowe mają wpływ na ceny nieruchomości. W tej chwili wszystko idzie dobrze.

Pomyślcie tylko, że trudno będzie Wam zakupić wymarzony Dom, jeśli stopy procentowe znów wzrosną do około 8%.

Gdy stopy procentowe znowu będą wysokie, ceny nieruchomości prawdopodobnie również spadną.....

Ale ponieważ oszczędzone pieniądze generują niewielkie odsetki, uważam, że powinniście skorzystać, jeśli znajdziecie coś odpowiedniego.

Ponieważ nie macie długów konsumpcyjnych i dobrze kontrolujecie swoje wydatki, wygląda to naprawdę dobrze.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć den,

Nie jestem w stanie dostrzec sensownego powodu, dlaczego nie powinniście teraz nabywać nieruchomości. Co wam da dodatkowe 30,000-40,000 euro wkładu za kilka lat, gdy stopy procentowe wzrosną o 2-3%?

Ponadto, płacicie czynsz przez lata, co oznacza, że tracicie kapitał spłaty i lata spłaty. Dodatkowo wasze oszczędności/planowane oszczędności rosną po stopie oprocentowania, która jest niższa od wskaźnika inflacji.

Mogę wam tylko doradzić i zalecić, aby już teraz zacząć szukać odpowiedniej nieruchomości.

Napisany przez Kass Finanz
Kiedy w dzisiejszych czasach znajdziesz swoją wymarzoną nieruchomość przy obecnie niskich stopach procentowych, nie powinieneś się wahać. Oczywiście, większe środki własne oznaczają większe bezpieczeństwo i ewentualnie korzystniejsze warunki, ale nikt naprawdę nie wie, jak będą wyglądać za trzy lata. Ze względu na rosnące ceny nieruchomości, inflację i koszty najmu, kwoty te się relatywizują.

Napisany przez MC Muffin
Myślę też, że dalsze oczekiwanie jest złe, ponieważ niskie stopy procentowe nieustannie podnoszą ceny nieruchomości.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Aż do trwałego wzrostu stóp procentowych, prawdopodobnie również skonsolidują się ceny nieruchomości

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata