Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące finansowania.

Napisany przez matti85
Cześć wszystkim,

mam pytanie dotyczące zrozumienia finansowania mojej przyszłej żony.

W 2013 roku zakupiła mieszkanie. Część została opłacona gotówką, reszta została sfinansowana przez BHW (69.000€). Finansowanie to zostało zrealizowane przez BHW z wykorzystaniem pakietu oszczędnościowo-budowlanego (BSV) w ramach taryfy D maXX. Obecnie płacona jest rata w wysokości 310€, dzieląca się na składnik odsetkowy w wysokości 161€ oraz składnik oszczędnościowy na Bausparbeitrag w wysokości 149€.

Znaleźliśmy już kupca i jesteśmy w końcowym etapie. Bank musi jeszcze w tym tygodniu wydać zgodę, a następnie odbędzie się spotkanie z notariuszem.

Moje podstawowe pytanie brzmi, zanim pójdziemy do naszego doradcy, chciałbym być przygotowany - jak możemy najkorzystniej wyjść z tej sytuacji? Mamy obiekt o wolnej powierzchni i większej wartości, który moglibyśmy zaoferować bankowi jako zabezpieczenie hipoteczne, ale wolałbym z tego całkowicie zrezygnować.

Napisany przez Suxxess

mam pytanie dotyczące finansowania mojej przyszłej żony.

Oj, to będzie drogie. Ile nerwów Cię to kosztuje co miesiąc?

Moje podstawowe pytanie dotyczy tego, zanim pójdziemy do naszego doradcy, ponieważ chcę być przygotowany, jak najlepiej możemy wyjść z tej sytuacji?

Musisz sprawdzić, ile kary za przedterminowe spłacenie będzie wymagane w ramach umowy.

Mamy obiekt, który jest wolny i wart więcej, który moglibyśmy zaoferować bankowi jako zabezpieczenie hipoteczne, ale najchętniej chcielibyśmy z tego całkowicie zrezygnować.

Teraz, jeśli moglibyście przenieść umowę kredytu mieszkaniowego na inny obiekt. Tak jak powiedziałem, sprawdźcie w umowie, ile dodatkowo kosztowałoby Was wcześniejsze spłacenie (kara za przedterminowe spłacenie). Następnie porównajcie, czy lepiej pozostawić umowę czy ją spłacić.

Inną alternatywą byłoby oczywiście przeniesienie umowy kredytu mieszkaniowego na nowego właściciela, ale ponownie bank i kupujący musieliby się zgodzić. Poproście o obliczenie kosztów i przesypcie się z tym przez noc.

Napisany przez Kass Finanz
Przy wcześniejszej spłacie przed ustalonym terminem zakończenia umowy obliczana jest kara za wcześniejsze uregulowanie. Kwotę tę może dokładnie obliczyć kasa oszczędnościowa.
Prawdopodobnie bardziej sensowne byłoby przeniesienie umowy na nowy obiekt. Taka regulacja powinna być zdecydowanie tańsza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata