Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe złożenie niezobowiązującego wniosku kredytowego dla tego obiektu?

Napisany przez Wohncgn
Cześć,

Chciałbym zakupić moje pierwsze mieszkanie na własność w centrum Kolonii. Z braku doświadczenia mam kilka pytań.

Cena zakupu mieszkania: około 500.000€
Koszty dodatkowe (pośrednik, podatek od nieruchomości, notariusz): około 60.000€
Konieczne prace remontowe i ekspertyzy: 70-100.000€

Całkowity koszt około 660.000€

Dostępny kapitał własny około 140.000€

W rezultacie potrzebna kwota kredytu to około 520.000€.
Opłaty miesięczne za mieszkanie wynoszą około 300€ plus około 100€ za gazową ogrzewanie podłogowe.
O mnie:
30 lat, singiel, bez dzieci, bez kredytów, bez samochodu, brak wpisów w Biurze Informacji Kredytowej, zatrudniony na czas nieokreślony w tej samej firmie od 8 lat.
Dochód netto: 5200€
średnio około 6100€/miesiąc z regularnych nadgodzin (które nie są brane pod uwagę w obliczeniach)

Miesięczne wydatki bez czynszu wynoszą około 1600€
Obecna czynsz z zaliczką na NK wynosi 810€ + 300€.

Jakie warunki mogą być oczekiwane dla okresu 15-letniego związania się stawką procentową?
Czy mogę bez konsekwencji zapytać w firmach Dr. Klein, interhyp, moim banku itp. o ogólne warunki?

Byłbym wdzięczny za kilka odpowiedzi.

Pozdrowienia,
Martin Lebhoff

Re: Czy jest możliwe złożenie niezobowiązującego wniosku kredytowego dla tego obiektu?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Wohncgn,

Niezobowiązujące oferty warunków nie wymagają wglądu w Twoje dane w Schufie.

Jeśli jednak chcesz, aby oferta stała się wiążąca po jej zaakceptowaniu, zazwyczaj przeprowadza się zapytanie warunkowe w Schufie, które jest neutralne dla wyniku.

Nie musisz pytać o ogólne warunki, powinny one być już dość konkretne. Współpraca z pośrednikiem finansowym moim zdaniem jest zalecana.

Napisany przez Kass Finanz
Oprocentowanie powinno wynosić około 1,9% przy 15-letnim okresie trwania oprocentowania. Ze względu na kapitał własny finansowanie nie powinno stanowić problemu, jeśli żądane modernizacje są wartościowe i mogą być udokumentowane (wyceny lub kosztorysy architektoniczne).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata