Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości wielorodzinnej

Napisany przez Miyagi
Hej wszystkim,

znaleźliśmy obiekt i otrzymaliśmy potwierdzenie.

Koszty domu:

520 000€ + 72 000 kosztów dodatkowych = 592 000€

Wymagana kwota kredytu:

340 000€

Dzisiaj rozmawiałem z jednym z dużych pośredników finansowych i po wprowadzeniu wszystkich danych otrzymałem następujące warunki.

Okres spłaty 20 lat przy 2% spłacie: 1,68% oprocentowanie efektywne / rocznie 10 000€ dodatkowej spłaty /
Zmiana spłaty raz w roku między 1-5% bezpłatnie
Rata: ~1040€

Powiedział, że obecnie to jest nie do pobicia, ponieważ wszystkie instytucje kredytowe podniosły stopy procentowe, z wyjątkiem AXA, która ma te warunki. Oczywiście nie mógł powiedzieć, jak długo będą one obowiązywać. Następna, lepsza oferta miałaby o 0,2% wyższe oprocentowanie.

Po mojej uwadze, że chciałbym mieć 5% dodatkowej spłaty, powiedział, że w przypadku AXA można również rozbić kredyt na dwa, co jest całkowicie możliwe. Można by wtedy wziąć 2 razy po 170 000€ i mieć w sumie 20 000€ dodatkowej spłaty rocznie, co właściwie jest nawet więcej niż 5% (~5,9%).

Moje pytanie brzmi, czy to jakkolwiek może spowodować jakieś problemy, wzięcie dwóch identycznych kredytów zamiast jednego dużego.

Czy coś przeoczyłem?

Pytany o to, odpowiedział, że to w ogóle nie stanowi problemu i ma znaczenie tylko w przypadku AXA, ponieważ ta firma udziela 10 000€ dodatkowej spłaty rocznie na każdą sumę kredytu, a nie 5% od ogólnej sumy (jak to robi prawie wszystkie inne banki).

Czy byłoby rozsądne wybrać różne okresy spłaty dla tych dwóch kredytów?

Postaram się jutro zatrzymać tę ofertę, aby zabezpieczyć dla nas te oprocentowanie. Czy może jednak są lepsze alternatywy/oferty? Jednak jeśli obracam wszystkimi suwakami w Internecie, ta oferta często jest jeszcze niższa.

Oferta jednego z banków spółdzielczych w tym tygodniu wynosiła już ponad 2,1% na 20-letni okres spłaty.

Napisany przez Aipnos
Cześć Miyagi,

Axa podnosi warunki o 0,25% przy 20-letnim okresie oprocentowania, więc masz jeszcze kilka dni czasu.

Ogólnie rzecz biorąc, warunki te nie są takie złe. Oczywiście zdarzają się też lepsze oferty.

W przypadku pytań jestem do Twojej dyspozycji!

Napisany przez Miyagi

Hej Miyagi,

Axa podnosi warunki o 0,25% przy 20-letnim okresie zatrzymania od 15.05.2015, więc masz jeszcze kilka dni czasu.

W sumie warunki nie są takie złe. Oczywiście zdarzają się lepsze.

W razie pytań jestem do Twojej dyspozycji!

Dzięki Bogu, dzisiaj udało mi się jeszcze utrzymać moje warunki. doradca powiedział mi, że właśnie (około 17:30) otrzymał maila od Axa, że w poniedziałek 11.05.15 podniosą stopy o 0,25%!

Teraz mam zabezpieczone 3 kwoty kredytów w wysokości 50 tys. (10 lat okresu spłaty) i 2 x 145 tys. (20 lat okresu spłaty). Każda z możliwością dodatkowej spłaty w wysokości 10 tys. rocznie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Myagi, proszę zwrócić uwagę, że nawet duża firma pośrednicząca finansowa nie może przesłać Państwu wiążącej umowy pożyczki.
Jest ona, jak opisano, firmą pośredniczącą finansową.
Wiążąca jest jedynie oferta umowy pożyczki ze strony zaangażowanego banku.
To bank musi odpowiednio ocenić przedmiot transakcji.

Napisany przez Miyagi

@Myagi, proszę zwrócić uwagę, że żaden dużych pośrednik finansowy nie może wysłać Państwu wiążącej umowy pożyczki.
Jak zostało opisane, jest on pośrednikiem finansowym.
Wiążąca jest tylko oferta umowy pożyczki zainteresowanego banku.
Bank ten musi również właściwie wycenić obiekt.

Jestem świadomy, że jak dotąd mam tylko niestandardową ofertę. Warunki zostały jednak wprowadzone do jego oprogramowania, ma już wszystkie dane ode mnie, których potrzebował do wprowadzenia (dane z księgi wieczystej / wstępna umowa sprzedaży itp.). Musi on również przekazać wszystkie moje dane osobowe. Nie wiem, czy ma to nastąpić pocztą czy drogą elektroniczną. Musiałem porządnie się nakombinować, ponieważ Axa wymaga obszernej samoinformacji.

Mam nadzieję, że w najbliższych dniach otrzymam gotową do podpisania ofertę.

Moim zdaniem w ten sposób już dokonano wyceny nieruchomości, ponieważ Axa udziela kredytu tylko do 80%. Podano mi również określone wartości.
Chyba że teraz zostanie dokonana bardziej szczegółowa analiza przez pracownika banku. Nasi specjaliści finansowi tutaj pewnie mają dokładniejsze informacje.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ponownie, gdy pośrednik finansowy wprowadza obiekt do systemu, z pewnością ma to znaczenie. Jednak nie ma 100% pewności, że Axa automatycznie zaakceptuje tę wartość w całości.

Napisany przez Kass Finanz
Obecnie ważniejsze jest zapewnienie kondycji, ponieważ oferty zazwyczaj muszą być potwierdzone w określonym terminie w dniach. Do tego czasu cała dokumentacja umowy musi być dostarczona do AXA w celu przeglądu.

Napisany przez Miyagi
Cześć,

dziś otrzymałem dokumenty i otrzymam powyższe warunki.

Niestety mam wrażenie, że otrzymałem istotną informację o błędnym możliwości dodatkowej spłaty. Ponieważ dzisiaj nie mogę dotrzeć do nikogo, mam nadzieję, że jeden z ekspertów finansowych może mi bezwzględnie potwierdzić, jaka jest sytuacja.

Podzieliłem potrzebną kwotę kredytu na kilka części, w oparciu o informację od pośrednika finansowego, że dla KAŻDEJ części możliwa jest dodatkowa spłata do 10000€ rocznie. Axa zaakceptowała to. Każda część ma własny numer...

Niestety mam wrażenie, że tak nie jest, ale kwota 10000€ odnosi się do całej sumy, co jest równowartością zaledwie ~3%...

W umowie stoi:

Dodatkowa spłata 2500-10000€ raz w roku blabla ... ta regulacja obejmuje wszystkie umowy pożyczek jednego obiektu zabezpieczenia.

Czy ktoś zna się na Axa? Co to dokładnie oznacza?

Dziękuję za pomoc

Napisany przez NaTwoim13
Kwota finansowania podzielona ze względu na wzrost kosztów jednostkowych nie obejmuje oddzielnych opcji dodatkowych spłat. Wszystkie warunki umowy obowiązują jako całość.

Nie ma oddzielnych umów kredytowych.

Napisany przez Miyagi

Finansowanie podzielone ze względu na wzrost kosztów jednostkowych nie posiada oddzielnych opcji dodatkowych spłat. Wszystkie warunki umowy obowiązują całościowo.

Nie są to odrębne umowy kredytowe.

Niestety, jak już zauważyliście, to się potwierdziło...
Niestety, maksymalna suma możliwa do spłaty dodatkowej to tylko 10 000 €. Mimo to zdecydowałem się podpisać tę ofertę z zgrzytem zębów, ponieważ obecnie nie można już uzyskać takich stóp procentowych... za to raz w roku możemy zmienić spłatę dla wszystkich części... w przypadku gdy wykorzystamy więcej niż pełną kwotę dodatkowej spłaty

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata