Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Obliczyć odszkodowanie za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez roberto87
Cześć,

w Targo Banku rok temu wziąłem kredyt w wysokości 14600 euro (w tym opłaty manipulacyjne itp.), obecnie pozostało 13500 euro (z odsetkami).

W mojej umowie jest napisane, że darmowa dodatkowa wpłata jest możliwa do kwoty do 80% bieżącego salda kapitałowego. Koszty pozostałych 20% to 1% odszkodowania za przedterminowej spłaty lub 0,5% przy okresie pozostałym poniżej 12 miesięcy.

Teraz chcę zrezygnować z umowy i wziąć nowy kredyt, ponieważ płacę bardzo wysokie odsetki.

Teraz do mojego obliczenia:

13500 * 80% = 10800
Kwota 20% = 13500 - 10800 = 2700
Odszkodowanie za przedterminową spłatę = 2700 * 1% = 27

Oznacza to, że otrzymają Państwo 13527,00 euro w sumie.
Odszkodowanie za przedterminową spłatę wydaje się dość niskie, czy obliczyłem to prawidłowo.

Pozdrawiam i dziękuję.

Napisany przez Daukind
Aktualnie, jeśli pozostało jeszcze do spłaty 13500 EUR wraz z odsetkami, dlaczego Targobank miałaby otrzymać 13527 EUR za natychmiastową spłatę? Opłata manipulacyjna ma służyć jako rekompensata za utracone odsetki. Jak więc wysoka jest obecna pozostała do spłaty kwota?

Napisany przez roberto87
Przepraszam za niejasność. Pozostała kwota zadłużenia to 13500 euro, to miałem na myśli. Ponieważ jak wspomniałem, mogę spłacić 80% za darmo, zostanie mi 2700 euro, na które będę musiał zapłacić 1% odszkodowania za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez Daukind
Wtedy twoje obliczenia powinny być poprawne.

Napisany przez Kass Finanz
Po prostu zapytaj bank o aktualną kwotę spłaty wraz z VVE.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata