Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: dodatkowe ubezpieczenie pielęgnacyjne

Napisany przez Mulligulli
Dzień dobry kochani,

niedawno się tu zarejestrowałem, chciałbym się krótko przedstawić i być może ktoś mógłby mi pomóc w powyższym temacie. Gdy już ocenię temat dla siebie, prawdopodobnie opuszczę forum - ponieważ nie chcę zajmować się tematami finansowymi/zabezpieczeniowymi i najchętniej zawieram umowę, którą potem odkładam do pudełka, najlepiej (w tym przypadku) nie korzystając z niej. Dlatego już teraz serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy przeczytają ten post i być może wyrażą swoją opinię. Dziękuję.

Więc krótko o sobie:

- 39 lat, mężczyzna
- 1 dziecko
- dobre/bardzo dobre warunki dochodowe
- stan wolny

Temat ten dotyczy mnie, ponieważ sam jestem zobowiązany do alimentowania rodziców. Oznacza to, że ustawowa opłata opieki moich rodziców nie wystarcza, by pokryć koszty - majątek jest wyczerpany - i w rezultacie państwo sięga po dzieci. Długa historia, skrócona wersja - chciałbym tego uniknąć jeśli to możliwe dla mojego dziecka. Chcę więc, jeśli to możliwe, nie być na utrzymaniu swojego dziecka. W przypadku poważnej sytuacji (mój) majątek również byłby raczej szybko wyczerpany.

Więc konkretne pytanie/pytania:

- czy teraz w tej sytuacji ma sens dodatkowe ubezpieczenie pielęgnacyjne dla mnie?
- Czy możecie polecić jakieś stawki?
- O ile powinna wynosić miesięczna składka, aby być chociaż w niewielkim stopniu zabezpieczonym w razie poważnej sytuacji.

@Moderator: Jeśli temat jest w niewłaściwym miejscu, proszę o przeniesienie.

Mam nadzieję, że można na moje pytania w miarę odpowiedzieć - zdaję sobie sprawę, że można by dyskutować o samej rzeczy nieskończoność - ale wolałbym tego możliwie uniknąć.

Pozdrowienia z Kraichgau.

Pozdrowienia
Mulligulli

Napisany przez verschaukelt
Czy to ma sens czy nie... Kto ma kryształową kulę i wie, co będzie się działo w przyszłości?

W zasadzie można wybierać między polisą dziennej (czysty składka ryzyka) a rentą (składka ryzyka i oszczędności) z częściową możliwością zwrotu w przypadku niekorzystnego zdarzenia.
Zaletą ubezpieczenia rentowego jest z góry określony czas płacenia składek - zabezpieczenie jest opłacone w momencie przejścia na emeryturę.
W przypadku ubezpieczeń dziennej składkę trzeba płacić aż do wystąpienia zdarzenia ubezpieczeniowego lub do końca życia, co często może prowadzić do problemów w przypadku pobierania renty.
W Państwa wieku istnieje również możliwość zainwestowania kwoty w akcje/fundusze itp. i skorzystania z szansy na osiągnięcie większego zysku, aby mieć kapitał w razie konieczności. Niemniej jednak nie pomoże to, jeśli w krótkim czasie staną się Państwo osobą wymagającą opieki.

Ze względu na wiek składki nie są tak wysokie, jednakże w ciągu lat sumują się znacznie -
Na przykład.
Dla renty w wysokości maksymalnie 1000 euro miesięcznie i czasu opłacania składek aż do 65 roku życia, miesięczna składka wynosiłaby około 90 euro - czyli zaledwie 28 000 euro, które zapłacili Państwo.
Dodatek pielęgnacyjny można negocjować indywidualnie w zależności od stopnia potrzeby pielęgnacji. Również dla stopnia zero demencji. W tym przypadku państwowe zabezpieczenie jest najmniejsze, ale wymagany nakład pracy związany z pielęgnacją jest często znaczący - ponieważ osoba chora na demencję powinna być monitorowana praktycznie przez 24 godziny na dobę, nawet jeśli potrafi sama smarować chleb.

Co byłoby dla mnie znacznie ważniejsze, to na dzień dzisiejszy dochód ze składek i zabezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy w wystarczającej wysokości.

Jeśli coś zostanie, można się nad tym zastanowić - ja osobiście tenduję obecnie raczej ku niewielkiemu oszczędnościowemu zabezpieczeniu finansowemu niż ubezpieczeniom na takie przypadki.

Cześć,

dziękuję za udział w moim wpisie.

Co jest dla mnie jednak o wiele ważniejsze, to zapewnienie zdolności do pracy poprzez ubezpieczenie chorobowe oraz ubezpieczenie od niezdolności do pracy w wystarczającej wysokości.

Moim zdaniem ten obszar jest na tyle dobrze zabezpieczony.

W tej chwili skłaniam się ku Pflege-Bahr, aby chociaż w niewielkim stopniu zabezpieczyć się na wypadek poważnej sytuacji za pomocą tej drogi. Myślę, że okres oczekiwania 5 lat w moim wieku nie powinien być aż takim problemem.

Jednakże to ubezpieczenie nie otrzymuje najlepszych opinii, jakie można przeczytać.

Czy są jakieś inne opinie na ten temat?

Pozdrowienia
Mulligulli

Napisany przez verschaukelt
Z recenzji nie należy tak bardzo się zniechęcać... Pflege Bahr nie różni się niczym od Riester tylko dla innych przypadków ubezpieczeniowych.

I niezależnie od tego, czy wybierzesz pecuniarny zasiłek pielęgnacyjny, rentę pielęgnacyjną czy Pflege Bahr, zawsze będą zaangażowane ubezpieczenia, które oczywiście chcą mieć swoje zarobki z Twoich składek. Przez długi czas byłem zwolennikiem renty pielęgnacyjnej - obecnie nie jestem już taki pewny. Jednak opcja limitowania czasu płacenia składek i możliwość otrzymywania nadpłat jako wypłaty pieniężnej zawsze wydawała mi się atrakcyjniejsza od samego płacenia składek ryzyka do końca życia.

Napisany przez Matthew Pryor
ubezpieczenie Pflege Bahr to nic innego jak Riester, tylko dla innych przypadków ubezpieczeniowych. Tylko w kontekście państwowego wsparcia emerytalnego. Warunki standardowych ubezpieczeń dziennych różnią się znacznie od warunków wspieranych ubezpieczeń. Trzeba zatem sprawdzić, czy chcesz mieć znacznie słabsze umowy ubezpieczeniowe za niewielką premię. Z mojego punktu widzenia, Pflege-Bahr jest przede wszystkim przeznaczony dla tych, którzy nie mają dostępnego standardowego ubezpieczenia. Obecnie skłaniam się ku Pflege-Bahr, aby przynajmniej w minimalnym stopniu zabezpieczyć się na wypadek poważnej sytuacji. Myślę, że pięcioletni okres oczekiwania w moim wieku nie powinien stanowić większego problemu. Niezależnie od osobistej preferencji, nie wszystkie objęte wsparciem ubezpieczenia mają okres oczekiwania.

Cześć Matthew
cześć zaprzeczenie,

...Pflege-Bahr jest moim zdaniem przede wszystkim odpowiedni i zaprojektowany dla tych, którym pozostaje zamknięty normalny rozkład.

Czy konkretnie chodzi Ci o to, że w tej wersji żadnemu wnioskodawcy nie jest odmawiany dostęp do tego systemu zabezpieczeń? Tak właśnie? Czy chodzi o wysokość miesięcznej składki?

Niezależnie od osobistego zainteresowania: Nie każdy wspierany plan zakłada okres wyczekiwania.

To bardzo interesujące - ponieważ dotąd tego nie znalazłem. Ale też jestem na początku analizy tego zagadnienia. Czy możesz to określić?

@zaprzeczenie:

Chociaż dla mnie opcja ograniczenia czasu płacenia składek oraz możliwość wypłaty nadwyżek jako świadczenia pieniężnego zawsze wydawały się atrakcyjniejsze niż płacenie wysokości składki ryzyka do końca życia.

Czyli również z tym się zająłeś i raczej odradzałbyś Pflege-Bahr - bo składki z całą pewnością już nie wrócą?

Miłego wieczoru.

Pozdrowienia
Mulligulli

Napisany przez Matthew Pryor
Oznacza to konkret, że w tej wersji żadnemu wnioskodawcy nie będzie odmówiony dostęp do tego zabezpieczenia? Czy chodzi o wysokość comiesięcznej składki?

Pierwsze. Jeśli chodzi o rozwój składek, bardziej prawdopodobne jest, że składki dla ubezpieczeń z dofinasowaniem są trudniejsze do skalkulowania ze względu na ryzyko dla ubezpieczycieli niż w przypadku ubezpieczeń niefinansowanych, ponieważ ubezpieczyciele nie mogą prowadzić selekcji ryzyka. Nie jest pewne, czy pomimo dofinansowania będą płacić mniej, pewne jest tylko, że w ogóle będą mogli zawrzeć umowę. Ponieważ są wtedy w kolektywie ubezpieczonych, który musi przyjąć każdego, z mojego punktu widzenia można przewidzieć, że składki dla ubezpieczeń z dofinansowaniem wzrosną mocniej.

To bardzo interesujące - ponieważ dotychczas tego nie znalazłem. Jednak sam dopiero zaczynam analizę tego tematu. Czy możesz je wymienić?

To bardzo interesujące - ponieważ dotychczas tego nie znalazłem. Jednak sam dopiero zaczynam analizę tego tematu. Czy możesz je wymienić?

Przepraszam, mój błąd. Przeoczyłem dodatek dotyczący opieki w przypadku niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem. Byłyby to na przykład firmy Allianz, Debeka, Central, Deutscher Ring... ale także kilka innych. Ponadto możliwą opcją byłoby ominiecie okresu oczekiwania poprzez uproszczone badanie zdrowotne.

Czyli zainteresowałeś się tym również i odradzałbyś Pflege-Bahr - ponieważ składki na pewno nie wrócą?

Pflegetagegeldtarife mają to wspólne w ogólności, ponieważ są to czyste ubezpieczenia ryzyka, które są odpowiednio kalkulowane, podobnie jak ubezpieczenia na życie ryzyka. Dotyczy to zarówno zabezpieczeń z dofinansowaniem, jak i tych niefinansowanych.

Cześć,

serdeczne podziękowania za wykonanie. To bardzo pomaga w analizie.

Miłego wypoczynku i udanego weekendu.

Pozdrowienia
Mulligulli

Napisany przez Ophelia
Cześć,

czy dodatkowe ubezpieczenie pielęgnacyjne jest sensowne, nikt nie może powiedzieć... czas pokaże

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata