Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak uzyskać kredyt?

Napisany przez Coralie
Cześć,

potrzebuję od was porad, jak zdobyć kredyt w wysokości 130 tys. euro.

Chcę kupić mieszkanie (i to szybko, zanim ktoś inny nie wyprzedzi mnie). Bank odmówił mi już dwukrotnie udzielenia kredytu.

Mieszkanie kosztuje 130 tys. euro, to okazja w moim mieście, bo lokalizacja nie jest warta uwagi dla wielu osób, ale wyposażenie jest wysokiej jakości, wszystko nowe, łazienka, podłogi, cały Dom ma zaledwie 16 lat!

Makler nie ma czasu, bo to sprzedaż prywatna. Mam 15 000 euro oszczędności plus 5000 euro, ale one są zablokowane i nie można ich wyjąć. Zarabiam 1400 euro netto, nie mam samochodu. Bankom nie przeszkadza to, że ktoś może zarabiać o 100 euro więcej, wydaje dodatkowo 300 euro na auto i może być marnotrawny. Nie rozumiem tego!

Poprosiłem o pożyczkę ojca w wysokości 10 tys. euro, ale uważa to za nonsens i nie popiera mojej decyzji o kupnie mieszkania.

Jestem zatem pozostawiona sama sobie!

To, co płacę tutaj za najem w moim mieście, to wyrzucane pieniądze. Ceny nieruchomości i czynsze rosną tu w niewyobrażalnym stopniu, więc po 20 latach miałbym własne mieszkanie i nie musiałbym więcej płacić czynszu, w przeciwnym razie będę płacić czynsz przez całe życie, a nie chcę nawet myśleć ile zapłacę czynszu zanim dostanę swoją skromną emeryturę.

Proszę o porady, jak zdobyć kredyt. 500 euro miesięcznie spłaty to dla mnie żaden problem, bo obecnie płacę już tyle jako czynsz.

Podpowiedzcie mi, które banki są bardziej elastyczne, jakie są inne możliwości. Czy mogę prywatnie pożyczyć od kogoś pieniądze, aby poprawić moją zdolność kredytową?

Jak poradzić sobie samemu, gdy nikt nie pomaga? Swoje możliwości mam, ale banki są uparte, to niesprawiedliwe.

Bardzo potrzebuję tego kredytu. Szukam mieszkania od pół roku, a to pierwsza i jedyna oferta, która tak dobrze się z nami zgadza. Cena jest niska, bo mieszkanie jest obok torów, ale dla mnie to szansa, bo to obniża cenę, ale mi to nie przeszkadza. W moim obecnym wynajętym mieszkaniu jest dużo większy hałas od moich sąsiadów.

W piątek mam kolejne spotkanie w banku, boję się, że znów wrócę tylko z odmową.

Pozdrawiam,
Cora

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Cora, może istnieje jeszcze szansa. Skontaktuję się z Tobą prywatną wiadomością.

Napisany przez 3ducnici
Które banki do tej pory brały udział w losowaniu?

Losowanie też brzmi zabawnie :-)

Napisany przez Coralie
Bank PSD odrzuciła mnie przez telefon. Inny pracownik nie wiedział o tym i zaprosił mnie na spotkanie, na które oczywiście od razu się zgodziłem.
Moja bank, w której jestem klientem od 16 lat, czyli LBS, również odmówiła.
Mam jeszcze spotkanie w Deutsche Bank, osobiście tam. Robią dobre wrażenie, ponieważ na ich oświadczeniu mają informację o kosztach związanych z samochodem. Faktycznie sprawdzają wydatki, co może być moim szczęściem, ponieważ żyję bardzo oszczędnie.

Napisany przez Coralie
Czy możecie polecić jakieś banki, które łatwiej udzielają kredytu? Nawet jeśli mają wyższe oprocentowanie (ale może nie od razu 4,9%). Przy czym nawet najwyższe stopy procentowe zawsze są lepsze niż bezcelowe wydawanie pieniędzy na wynajem.

Odnośnie dochodów, chciałbym coś dodać. Jestem pracownikiem tymczasowym (co zazwyczaj nie jest dobrze postrzegane przez banki ?), ale ważne jest podkreślenie, że otrzymuję minimalną stawkę godzinową. Niezależnie od tego, do jakiej agencji pracy tymczasowej bym przeszedł, nie mogę otrzymać wynagrodzenia niższego niż moje obecne wynagrodzenie, które wynosi 1350-1400€ netto, mniej po prostu nie jest możliwe. Raczej około 100€ więcej. Bank powinien uznać to za pewność, że moje obecne dochody są już zabezpieczone.

Przeżywam z tego wynagrodzenia od 8 lat i nie mam samochodu, dla mnie nie ma już żadnego ryzyka, bo dalszego spadku nie można podjąć. Dla mnie to smutny fakt, ale dla banku po prostu pewność.

Napisany przez Coralie
Może będę mógł przyjść wieczorem, ponieważ fora internetowe są zazwyczaj zablokowane w mojej firmie.

Mam nadzieję, że do tego czasu pojawią się nowe rady i pomysły.

Miłego dnia wszystkim

Czy masz umowę na czas określony w rozliczeniach wynagrodzenia? Czy na czas nieokreślony?

Napisany przez Coralie
Bezterminowy.

Ale nawet jeśli stracę pracę, tutaj roi się od agencji pracy tymczasowej i zawsze można znaleźć coś nowego w ciągu maksymalnie 3 tygodni.

To, co mnie denerwuje, to to, że zawsze dobrze radziłem sobie w życiu bez problemów finansowych.

Ale w banku jestem automatycznie traktowany jako potencjalny całkowity nieudacznik, który nagle nie ma żadnych dochodów. Nawet z zasiłkiem dla bezrobotnych miałbym około 800-900€ i mógłbym spłacić z tego 500€ kredyt, więc gdzie jest problem z ich strony???

Napisany przez Coralie
Mogliby także ogólnie odmówić udzielenia kredytu mężczyznom, ponieważ MOGĄ oni zostać zobowiązani do płacenia alimentów, jeśli mają dzieci i kobiety z nimi się rozstają, itp.

Trzeba tłumaczyć się za sytuacje, które jeszcze nie zaistniały i prawdopodobnie się nie zdarzą, a nawet gdyby się zdarzyły, to i tak można by spokojnie spłacić kredyt.

To jest naprawdę groteskowe ?

Napisany przez 3ducnici
ok... zapomnij o PSD... atrakcyjne warunki, ale od razu stają się spięci....

Sporządź dokładny zestawienie swoich dochodów i wydatków w programie Excel... na podstawie wyciągów z konta z ostatnich 3 miesięcy...

Idź do lokalnej Sparkasse. Nie jestem ich przyjacielem, ale u nas wciąż robią rzeczy, na które inni (PSD) od razu kiwają głową...

Następnie udaj się do innej Sparkasse. Nie mam teraz pojęcia, gdzie mieszkasz. Ale... one są ze sobą w konkurencji.

W razie potrzeby możesz także skontaktować się z Bankiem Sparda.

Moje doświadczenia...

W przeciwnym razie skontaktuj się z typowymi pośrednikami jak Dr. Klein, Interhyp...

Nie rezygnuj od razu, tylko dlatego, że dwie banki odmówiły...

Jeszcze jedno... męcz ojca... jeśli ma pieniądze... to obecnie najlepiej zainwestowane w nieruchomości. W razie potrzeby zawrzyj z nim prywatną umowę pożyczkową... zanim jakaś obca osoba zacznie zarabiać na odsetkach...

Jego argument, że nie rozumie tego... się nie liczy... To twoja decyzja i twa chęć, która zawsze jest lepsza niż gdy powiesz... nieważne, nie martwię się o przyszłość i wynajmuję sobie fajnego bryka...

Argumenty: najniższe odsetki w historii... płatność czynszu na zawsze stracona...
zawsze spokojnie żyli ci, którzy mieli nieruchomości...

Jeśli nawet to go nie przekonuje... możesz mu zadać szczere pytanie, czy jesteś dla niego jako dziecko tak mało wart...

Napisany przez Suxxess
Jeśli nadal tego nie rozumie... możesz mu zadać prawdziwe pytanie, czy jako dziecko jesteś dla niego tak mało wartościowy...

Bardzo dorosłe podejście, przypomina mi to 4-letnie dziecko, które powiedziało do swojej matki... nienawidzę cię, gdy nie dostało koli. (Uważałem to za konsekwentne, gdy mama to zignorowała.)

Czy masz może jakiś kontrakt emerytalny czy coś podobnego? Można by go przekształcić w riestrowe oszczędności mieszkalne i uzyskać w ten sposób kapitał własny. Czy może masz inne krewnych, którzy by za ciebie poręczyli?

Podziwiam, że mimo pracy tymczasowej udało ci się tak wiele zaoszczędzić. Masz może innego poręczyciela? Może babcię, dziadka lub krewnego? Mimo wszystko porozmawiałbym jeszcze z ojcem na ten temat. Jak już wspomniałem, jeśli poręczyłby, nie musiałby ci oddawać pieniędzy. (Czy miałby je w ogóle?) W przeciwnym razie umowa pożyczki z tobą brzmi dobrze, nie dostanie takich dobrych oprocentowań w żadnym banku...

Mieszkanie można zawsze sprzedać lub wynająć, jeśli założysz później rodzinę i okaże się za małe...

Napisany przez Kass Finanz
Jeśli kapitał własny jest wykorzystywany na pokrycie kosztów dodatkowych i historia kredytowa nie wykazuje kredytów ratalnych ani negatywnych danych w Schufa, finansowanie w korzystnych oprocentowaniu powinno być możliwe.
Oczywiście zatrudnienie powinno istnieć już od pewnego czasu i niekoniecznie należeć do grup/branż zawodów o zwiększonym ryzyku.

Napisany przez 3ducnici
Jeszcze jedna alternatywa... poszukać dodatkowej pracy na 400 euro...

Napisany przez Matthew Pryor
Trzeba bronić się przed sytuacjami, które jeszcze nie nadeszły i prawdopodobnie się nie wydarzą. Nawet jeśli stracę pracę, tutaj roi się od agencji pracy tymczasowej i zawsze można znaleźć coś nowego w maksymalnie 3 tygodnie. Nawet dostając zasiłek dla bezrobotnych w wysokości 800-900€, mógłbym spłacić kredyt w wysokości 500€. Więc gdzie jest problem u nich??? Problem u nich polega na tym, że oni nie zakładają, co może się kiedyś zdarzyć, tylko patrzą na obecną sytuację. I w tej kwestii wydają mi się one znacznie bardziej rozsądne.

Napisany przez Coralie
Cześć, chciałem tylko dać znać. Dziękuję za wszystkie wasze pomysły i wskazówki, a szczególne podziękowania dla tych, którzy do mnie pisali. Dla mnie sprawa jest zamknięta, nie każdy może dostać kredyt. Zauważam, jak bardzo może to przytłaczać i frustrować, nie mam na to siły. Nie każdy może mieć szczęście zdobyć własne mieszkanie. Tak więc pozostaje mi tylko pracować, pracować, pracować na wynajmowane mieszkanie, bez samochodu, bez wakacji... Może w kolejnym życiu będzie lepiej. Powodzenia dla wszystkich, którzy jeszcze mają przed sobą drogę przez ten irytujący bankowy las!! I przede wszystkim dużo wytrwałości :-) Do zobaczenia, Coralie

Napisany przez Kass Finanz
Zakup nieruchomości to dla wszystkich większa inwestycja, która ma wpływ na sytuację finansową przez wiele lat. Dlatego zdrowe przygotowanie oraz długoterminowe planowanie i doradztwo mają ogromną wartość. Wielu klientów bierze jako podstawę obecną sytuację, np. wysokie koszty wynajmu, i porównuje to z wyimaginowanym obciążeniem kredytu hipotecznego. Pod względem miesięcznych kosztów może to często się zgadzać, ale jako rzetelny doradca lub bank ocenia się nie tylko samą nieruchomość, ale także długoterminową zdolność klienta do zapłaty oraz jego sytuację finansową. Dlatego nawet w przypadku obecnej odmowy nie należy się poddawać, lecz opracować strategię, jak w średnim okresie można nadal zdobyć wymarzoną nieruchomość.

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Coralie,
Przykro mi, że obecnie nie możesz spełnić swojego marzenia o własnym mieszkaniu. Powodzenia w przyszłości. Jednak w Twoim przypadku myślę sobie: Czasem nie wiemy, co los jeszcze dla nas przygotuje. Może niedługo pojawią się dla Ciebie także perspektywy zawodowe, dzięki którym otrzymasz umowę o pracę na czas nieokreślony i będziesz zarabiać więcej netto, albo zawieje Cię niespodziewanie w inne miejsce.
Przy obecnym wynagrodzeniu być może mogłabyś spłacać pewną kwotę co miesiąc, ale zazwyczaj problemem są nieprzewidziane okoliczności: Coś w mieszkaniu wymaga naprawy albo tracisz pracę albo stajesz się niezdolny do pracy. Przy obecnym wynagrodzeniu netto niestety nie pozostaje wiele miejsca na tworzenie dużych rezerw na takie przypadki.
I nie zapominaj: W kwocie 500 € za kredyt nie są uwzględnione koszty utrzymania mieszkania/niskie. Dla mieszkań w budynkach wielorodzinnych, na kwotę 500 € za kredyt mogą przypadają dodatkowo koszty utrzymania mieszkania w wysokości między 250 a 350 €. Prąd i internet jeszcze nie są zawarte. W przypadku utraty pracy pieniądze szybko znikają, a Ty nadal nie masz co jeść.

Pozdrowienia
Była Studentka

Napisany przez Coralie
Witajcie wszyscy, po 3 latach napisałem tutaj na forum w związku z innym tematem i wróciłem ponownie do tego wątku. Dla osób, którym przydarzyła się podobna sytuacja jak mi wtedy, chciałbym opowiedzieć, co się dalej wydarzyło. Bezpośrednio po moim wpisie otworzyły się nowe perspektywy finansowania przez banki, które nie były tak uparte. Jednak sprawa z tamtego mieszkania została zakończona, ponieważ okazało się, że obliczenia dotyczące jego powierzchni były całkowicie błędne. Mieszkanie było o 20 metrów kwadratowych mniejsze niż podawano, więc i tak nie było dla mnie istotne. Cała sprawa związana z mieszkaniem własnościowym została zamknięta trzy miesiące później, gdy straciłem pracę. W tamtym roku pojawiło się kilka innych problemów. Musiałem opuścić wynajmowane mieszkanie, ponieważ budynek był remontowany. Dotarłem do absolutnego dna i byłem bardzo zrozpaczony. Pewnego ranka pomyślałem, co jeszcze może się nie udać, skoro praktycznie już wszystko może iść w górę. Nagle poczułem pozytywne nastawienie. Opracowałem nową strategię. Postanowiłem, że cały ten koszmar związany ze zatrudnianiem na czas określony musi się skończyć. Nie ważne, jak długo będę bezrobotny i czy będę musiał korzystać z zasiłku dla bezrobotnych, nie ważne, nie postawię więcej stopy w firmie zatrudniającej na czas określony. Byłem bezrobotny przez kilka miesięcy, a potem znalazłem obecną firmę, z umową o pracę na czas nieokreślony i lepszym wynagrodzeniem. Ponownie zacząłem szukać mieszkania i znalazłem moje obecne mieszkanie! Poszedłem do banku, złożyłem wypełnione formularze dotyczące dochodów i wydatków i bez zadawania pytań czy czegoś innego dostałem po prostu kredyt! Pomyślałem sobie, jak łatwo może być, gdy znajdziesz odpowiednią instytucję kredytową. Oczywiście, oprocentowanie było nieco wyższe niż w innych bankach. Ale za to cała suma była ustalona na stałe :-) To wszystko wydarzyło się 2 lata temu. Wtedy już nie wierzyłem, że to zadziała. Tylko ruiny zwiedzałem albo mieszkania, które komuś innemu spodobały się bardziej. A gdy trafiały się dobre mieszkania, banki nie chciały współpracować. I nagle nagle oba elementy zaczęły działać. W zaledwie 2 dni! Było trochę ryzyka. Zobowiązałem się pisemnie i zobowiązująco do wynajęcia mieszkania, mimo że jeszcze nie miałem umowy kredytowej. Ale pracownik banku powiedział mi przez telefon, że prawdopodobnie się da, ale trzeba jeszcze omówić warunki. Być może to sprawi, że ktoś odzyska nadzieję i nie straci wiary. Czasem wydaje się, że to naprawdę jest przeznaczenie. Czasem tracisz wszystko, aby móc zacząć od nowa i zdecydowanie lepiej. Pozdrowienia, Coralie

Napisany przez SySta
Dziękuję za pozytywną opinię. Cieszę się. Zapewne wtedy nie nadeszła jeszcze odpowiednia pora na innego rozwiązania. Czasami trzeba przejść przez trudne chwile, aby znaleźć właściwe podejście do góry. Powodzenia dalej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata