Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dostateczny dochód - możliwa wysoka suma finansowania?

Napisany przez -markus-
Cześć,

Mam pytanie dotyczące możliwości finansowania i najlepszego sposobu jego realizacji.

Mamy możliwość budowy w Nadrenii Północnej-Westfalii.

Następujące dane są ważne dla nas:

Dochody:
- ok. 6500 € (Ty: 2450 nauczycielka urzędniczka, On: 4050 € od 10 lat w dużej niemieckiej firmie) netto
- Dochód z najmu 2400€ / rocznie z kontenerów na statki do 2017 - później sprzedaż za ok. 11 tys. euro

Inne:
- 10000 € zostanie dostępne w lipcu przyszłego roku ze względu na alternatywną inwestycję finansową
- Dostępny kapitał własny ok. 25.000 € (wystarczający na koszty dodatkowe (tylko dla działki bez prowizji pośredników))
- Brak długów (żelazne oszczędności tutaj nie uwzględnione)
- Powody niewielkiego kapitału własnego: 2 samochody do dojazdu do pracy, 2 studia podyplomowe za ok. 25 tys. euro i 1 przeprowadzka za ok. 30 tys. euro

Działka jest oferowana za 158.000 €, co do domu nie mamy jeszcze konkretnej koncepcji - obawiam się jednak najgorszego w obecnych cenach budowy.

Całkowita suma kredytu (działka, koszty dodatkowe budowy, Dom) wynosi 550.000 €

Dla mnie ważna jest minimalna spłata, aby comiesięczna rata była "niska" i abyśmy mogli osiągnąć odpowiednią roczną ratę poprzez dodatkowe spłaty. Ponadto, przy tak dużej sumie, sensowne jest długie związanie odsetek, dlatego powinno to wynosić minimum 15, a raczej 20 lat. Chętnie skorzystamy z kredytu całkowicie spłacanego po 30 latach lub z podobnych sensownych konstrukcji.

Od lat prowadzimy książkę budżetową i jesteśmy dyscyplinowani w oszczędzaniu/rezerwowaniu, dlatego będą realizowane dodatkowe spłaty!

Czy można z tym coś zrobić? Czy potrzebne są dodatkowe informacje? Według miasta nie można finansować działki ubezpieczeniami, ponieważ te nie uczestniczą w koniecznej strukturze powierniczej...

Edycja: do umowy zostanie dodana następująca klauzula - czy to stanowi problem?
W przypadku osób prywatnych płatność za pośrednictwem zlecenia powierniczego bezpośrednio do sprzedającego nie zostanie wykonana. Miasto jako jednostka terytorialna nie może jednak zniknąć. Dlatego banki zazwyczaj współpracują. Ustanowienie hipoteki może zostać dokonane bez problemów wcześniej, jedynie wpisanie jej następuje dopiero po zmianie własności.

Dzięki i pozdrowienia
Markus

Napisany przez Kass Finanz
Tutaj faktycznie istnieją dobre warunki do uzyskania korzystnego kredytu budowlanego z niskim oprocentowaniem.

Niektóre banki, ze względu na obecną fazę niskich stóp procentowych, wymagają spłaty kapitału w wysokości 2% lub więcej, jednak dłuższy okres obowiązywania oprocentowania może to zmienić.

Im dłuższy okres obowiązywania oprocentowania planowany, tym mniej banków jest skłonnych na to pójść. Przy 30-letnim okresie obowiązywania oprocentowania jest bardzo niewielu banków, które chciałyby spełnić ten żądany przez klienta warunek. Istnieje jednak możliwość zabezpieczenia oprocentowania na dłuższy okres poprzez oszczędzanie w ramach planu budowlanego, zamiast bezpośredniej spłaty kapitału, co umożliwia uregulowanie stóp procentowych na długi czas, ponieważ późniejszy kredyt związany z planem budowlanym i odpowiadające mu warunki są zabezpieczone umownie już na początku. Dzięki temu można całkowicie zabezpieczyć okres spłaty wynoszący ponad 40 lat.

Wadą jest jednak to, że poza opłatą za założenie planu budowlanego, od momentu rozpoczęcia obowiązywania oprocentowania do końca okresu obowiązywania oprocentowania nie ma spłaty kapitału, a plan budowlany jest oszczędzany. Dzięki temu oprocentowanie jest ustalone na cały okres trwania umowy, włączając w to późniejszy kredyt związany z planem budowlanym. Ale zwiększona pewność ma swoją cenę.

Napisany przez -markus-
Cześć,

Myślę, że w wieku 20 lat mogę już pracować. W wieku 15 lat, myślę, że pozostały dług będzie zbyt wysoki, aby ryzyko było akceptowalne.

Czy można uwzględnić KFW jeszcze na 10 lat i 50000€?

W zależności od oprocentowania, 2% i jak najniższa rata nie wykluczają się nawzajem.

Jaki byłby realistyczny stopa procentowa przy 20 latach bezpieczeństwa?

Dzięki i pozdrowienia
Markus

Napisany przez -markus-
Wstawiłem powyżej klauzulę umowy dotyczącą finansowania.

Pozdrowienia
Markus

Napisany przez Kass Finanz
Jeśli kryteria kredytowej zostaną spełnione, poniższe warunki mogą być ewentualnie możliwe przy 20-letnim okresie zatrzymania i bezpośrednim spłacie kredytu w wysokości 2%:

€ 450.000,-- 3,09% / 3,15% efektywnie na 20 lat okres zatrzymania, bezpośrednia spłata kredytu 2%
€ 50.000,-- Program Własnościowy KfW na 35 lat okresu kredytowania 1,30% / 1,31% efektywnie
€ 50.000,-- KfW Energooszczędne Budownictwo na 55 / 30 lat okresu kredytowania 0,50% / 0,50% efektywnie

Całkowite obciążenie € 1.450,-- miesięcznie.

Napisany przez -markus-

Jeśli kryteria wiarygodności zostaną spełnione, to ewentualnie możliwe są następujące warunki przy 20-letnim okresie oprocentowania i bezpośredniej spłacie w wysokości 2 %:

€ 450.000,-- 3,09 % / 3,15 % efektywnie na 20 lat z oprocentowaniem, bezpośrednia spłata 2 %
€ 50.000,-- Program własnościowy Kfw na 35 lat 1,30 % / 1,31 % efektywnie
€ 50.000,-- Program energooszczędnego budownictwa Kfw na 55 / 30 lat 0,50 % / 0,50 % efektywnie

Całkowite obciążenie miesięczne € 1.450,--

Czy ma sens połączenie obu pożyczek KfW? pożyczka na efektywność energetyczną stawia obecnie spore wymagania dotyczące nadzoru budowlanego, a także warunki nie były, moim zdaniem, tak dobre.

W przeciwnym razie brzmi to już całkiem nieźle.

Dzięki i pozdrawiam
Markus

PS: Czy ktoś może zgłosić post #6 - niestety nie mogę (za mało postów)

Napisany przez NaTwoim13
Cześć -markus-

Dostępność finansowania nie powinna stanowić problemu, warunki należy zapytać ze względu na obecnie niepewną sytuację na rynku stóp procentowych, gdy znasz ceny budowy lub zdecydowałeś się na firmę budowlaną.

Polecam rozważyć program 153, budownictwo energooszczędne KfW, wymagania są jasno określone i muszą być uwzględnione podczas planowania budowy.

Napisany przez -markus-
Jeśli wspomniane warunki wydają się realistyczne (oczywiście, że nie można dokładnie przewidzieć kosztów do centa), mogę pracować z budżetem i szukać partnera budowlanego, który przedstawi mi ofertę w tym zakresie.

Dziękuję za odpowiedź
Markus

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli chodzi o klauzulę, nie musisz się martwić, zostanie ona zaakceptowana. Czy jesteś w stanie wykonać pracę własną? Mogę tylko zachęcić Cię do zrealizowania tego przedsięwzięcia, biorąc pod uwagę Twój stan wyjściowy i zachowanie finansowe (tworzenie kapitału własnego, brak kredytów, prowadzenie rejestracji kosztów).

Napisany przez -markus-
Co rozumiesz przez prace własne? kredyt na mięśnie?

W przypadku elektryki chciałbym pomóc i ewentualnie samodzielnie przeprowadzić skomplikowaną konfigurację rozwiązań automatyzacji (SmartHome) oraz samodzielnie zainstalować systemy informatyczne. W przeciwnym razie, z powodu braku czasu, nie będę w stanie pomóc.

Ponadto jestem zdania, że wolałbym pracować dodatkową godzinę w pracy dodatkowej i zlecić prace profesjonalistom - oni działają szybciej i efektywniej niż ja.

Dziękuję i pozdrawiam
Markus

Napisany przez -markus-
W odniesieniu do powyższej oferty.

Obciążenie w wysokości 1450 € miesięcznie: Skąd to wyliczyłeś?
Samo 450 000 € przy oprocentowaniu 3,x% + 2% spłaty kapitału wynosi, jeśli dobrze liczę, 450 000*0,05/12 = 1875 € / miesiąc. Dodatkowo do tego jeszcze Kfw.

Czy coś przeoczyłem?

Dziękuję i pozdrawiam
Markus

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego 3,...% oprocentowania? Z taką stopą procentową w ogóle nie trzeba jej uwzględniać, zwłaszcza że zalecane jest uwzględnienie programów KfW, przynajmniej programu 124.

Napisany przez -markus-
Mój zrozumienie oparte na powyższych liczbach było:

450 000 € w formie kredytu ratalnego z oprocentowaniem 3,09% plus spłata
po 50 000 € z programów KfW 124 i 153

Czy w związku z tym nie muszę obliczyć 3,09% od 450 000 € (plus spłata) - czy mam fundamentalny problem ze zrozumieniem?

Pozdrowienia
Markus

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie musieliby to zrobić, gdyby zaakceptowali ten procent, ale moje zdziwienie dotyczyło faktu, że zgodzili się na stopę procentową w wysokości 3%, co jest naprawdę dość wysoką kwotą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata