Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie połączeniowe

Napisany przez patrice999
Cześć wszystkim,

kiedyś załatwiłem finansowanie mojej nieruchomości w moim lokalnym banku spółdzielczym Raiba. Umówiliśmy się na kredyt ratalny Raiba na 10 lat, z końcem okresu wiązania oprocentowania w sierpniu 2019 roku. Dodatkowo wziąłem kredyt KfW (przypuszczam, że to program własności mieszkaniowej), gdzie okres spłaty wynosi jednak 15 lat. Wiem, że mogę zrezygnować z kredytu KfW po pełnej spłacie + 10 lat + 6 miesięcy okresu wypowiedzenia. Data pełnej wypłaty kredytu była 21.10.2009, więc według moich obliczeń powinno to dać 21.04.2020.

Czy mogę na przykład w sierpniu 2019 r. przedłużyć kredyt ratalny Raiba w innym banku / towarzystwie ubezpieczeniowym i po prostu kontynuować spłatę kredytu KfW, czy też jest ono związane z głównym kredytem i musiałoby zostać spłacone/zapłacone z góry?

Dzięki z góry za pomoc...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zmiana banku KfW jest teoretycznie możliwa, ale rzadko się zdarza (moje własne doświadczenie wewnętrzne). To, co byłoby interesujące, to przeniesienie długu w sierpniu 2019 i następnie także przeniesienie reszty pożyczki KfW (4/2020) do nowego partnera bankowego. To zaledwie kilka miesięcy.

Napisany przez Kass Finanz
Lepiej jest zapytać w Volksbanku o kredyt zaciągnięty na przyszłość, aby poznać warunki i możliwości. Następnie porównaj tę ofertę z innymi. Dobrze byłoby też sprawdzić, jaki jest stan księgi wieczystej w dziale III.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Patrice999,

dlaczego kontynuować finansowanie przez KfW? Jeśli dzisiejsza stopa procentowa, którą należy wygenerować, jest niższa niż ta, która została ustalona na 15 lat wcześniej, to logiczne jest zastąpienie warunków po 10 latach środkami, które można zabezpieczyć i przypisać z uwzględnieniem dzisiejszych stóp procentowych.

Ponadto nikt nie chce zbyt długo (a jeśli nawet, to bardzo drogo) pozostawiać głównego wierzyciela, a właśnie taki jest VoBa z pożyczką od KfW, ponieważ VoBa, a nie KfW, jest w obligacji. Po 15 latach VoBa zaoferuje wam nowe warunki, a nie KfW. VoBa refinansuje się tylko częścią środków, czyli środkami od KfW.

Dziękuję za Wasze wskazówki.

Jednak moje pytanie miało na celu ustalenie, czy mogłem już w sierpniu (maksymalnie 48 miesięcy wcześniej, było to możliwe tutaj) zawrzeć moją umowę kredytu forwardowego, ponieważ obecnie otrzymałem dobrą ofertę z bardzo niskim dodatkowym opłatą forwardową.

Nie ma problemu, w takim razie będę aktywny później w ciągu nadchodzącego roku, wtedy również osiągnięty zostanie okres forwardowania kredytu KfW.

Chętnie możesz mi jednak wysłać PW, aby zaoferować mi kredyt forwardowy. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć patrice999,

możesz opisać nam swoją dobrą ofertę na Forward? Być może warto to przeliczyć.

By the way, oferty Forward mogą obejmować okres do 60 miesięcy, przy czym pierwsze 6 miesięcy są naliczane bez dodatkowej prowizji, reszta jest obłożona opłatą w wysokości 0,02% miesięcznie, co jest obecnie najbardziej korzystną ofertą Forward. Dostawca oferuje także specjalną promocję na domy jednorodzinne oraz mieszkania. Jednak konieczne jest pośpiech, ponieważ podstawowa stawka w wysokości 1,56% wzrośnie o dodatkowe 0,26% do 11.6. i odzwierciedla obecny trend wzrostu stóp procentowych.

Dzisiaj: 215.000 euro / 20-letni okres kredytowania / 2% spłaty / pełna dopłata na 48 miesięcy do przodu / 2,67% rocznie / 836,71 euro. / Wartość rynkowa naszej nieruchomości wynosi prawie 350.000 euro. Jestem samozatrudniony, moja żona jest zatrudniona. Dochód (po opodatkowaniu) razem to prawie 4.500 euro miesięcznie, 2 finansowania samochodów.. w skrócie, bilans finansowy się zgadza! ALE... jeszcze nie mogę tego potwierdzić, ponieważ aktualnie nie osiągnąłem jeszcze pełnych 48 miesięcy. ;-) Czy podany przez was zakres oferowany jest przez AXA? ...bardzo na to wygląda! ;-) Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć patrice999, Tak, to jest oferta firmy AXA, obecnie obowiązująca na poziomie krajowym z jednym z najlepszych warunków, ale czasami oferty regionalne mogą być lepsze, ale można to ocenić dopiero po uzyskaniu więcej informacji. Jaka jest nazwa banku, który ma dla Pana/Pani ofertę? Czy jest to R und V czy Signal?

Nie, moja oferta jest od Generali.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata