Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Irrytacja po odmowie pośrednika

Napisany przez hillinvest
Cześć wszystkim,

od jakiegoś czasu czytam tutaj i już skorzystałem z jednej lub drugiej sugestii. Teraz jednak sam natrafiłem na coś, co mnie zaintrygowało i publikuję mój pierwszy post. Szczególnie chciałbym zapytać profesjonalistów tutaj na forum.

Ostatnio zainteresowałem się dodatkowym (drugim) mieszkaniem jako inwestycją kapitałową. W związku z tym zwróciłem się do jednego z dużych niemieckich pośredników kredytów hipotecznych. Moim celem było znalezienie kolejnego banku, z którym mógłbym na przyszłość wypracować tzw. drugie źródło finansowania.

Chciałem również przeprowadzić finansowanie na poziomie 100% (lub zbliżonym), aby móc zainwestować większość wolnych środków w dodatkowe spłaty dla mieszkania, w którym mieszkam. Po spotkaniu i pobraniu danych, ale bez dalszych zastrzeżeń, kilka dni później dostałem e-mail informujący, że nie udało im się znaleźć banku, który zgodziłby się na finansowanie. Byłem tym naturalnie zaniepokojony i zapytałem o powód. Okazało się, że finansowanie dla mojego mieszkania w którym mieszkam jest zbyt młode.

A teraz do danych:

Życzenie finansowe:

Mieszkanie 2-pokojowe, 54 mkw, Rok budowy 1993, Kod pocztowy 71638

Cena zakupu 114.000 €, Wynajmowane, 460 € koszty dodatkowe Wkład własny do wzięcia pod uwagę 14.000 € (koszty dodatkowe)

Dotychczasowe doświadczenie w nieruchomościach:

Mieszkanie 4-pokojowe, 100 mkw, Rok budowy 2009, Kod pocztowy 78194

Udział 50% (pozostałe 50% dla siostry) Cena zakupu 125.000 €, bez obciążenia (hipoteka) Prawo użytkowania (dla matki)

Mieszkanie 2-pokojowe, 69 mkw, Rok budowy 2009, Kod pocztowy 78194

Udział 100% Cena zakupu 97.500 € Hipoteka 72.000 €, aktualny stan kredytu 62.000 € 13.000 € kredytu na dobrowolne oszczędności mieszkaniowe odliczając 2.400 € saldo kredytu do głównego długu Wynajem 430 € koszty dodatkowe Rata kredytu 308 € + 56 € kredyt na OSZ = 364 € dodatni przepływ gotówki

Mieszkanie 3-pokojowe, 77 mkw, Rok budowy 2014, Kod pocztowy 71638

Udział 50% (pozostałe 50% partner życiowy) Cena zakupu 251.000 € Hipoteka 178.000 €, aktualny stan kredytu 173.900 € 17.000 € kredytu na dobrowolne oszczędności mieszkaniowe odliczając 3.000 € saldo kredytu do głównego długu Rata kredytu 950 € + 190 € kredyt na OSZ

Informacje o mnie:

Wiek: 36 lat, stałe, na czas nieokreślony zatrudnienie Dochód netto gospodarstwa domowego 6.300 € (do uwzględnienia dla mieszkania własnego) Własny dochód netto 3.100 € (do uwzględnienia dla mieszkania inwestycyjnego)

Oczywiście mogę udać się do swojego banku i zaoferować istniejące 2-pokojowe mieszkanie jako zabezpieczenie, aby prawdopodobnie otrzymać kredyt. Jednak po otrzymaniu odmowy, zacząłem także mieć wątpliwości, czy problem nie leży może w samej nieruchomości. To, co mnie zaniepokoiło, to fakt, że nie zaproponowano żadnych alternatywnych rozwiązań, takich jak na przykład zwiększenie wkładu własnego.

Dlatego moje pytanie do profesjonalistów tutaj: - Czy argument, że mieszkanie własne jest zbyt młode pod względem finansowym, jest przekonujący?

Pozdrowienia hillinvest

Re: Irrytacja po odmowie pośrednika

Napisany przez 6Bankkaufmann
Odpowiedź zbyt młody uważam za niewystarczająco odpowiednią z perspektywy pośrednika kredytów hipotecznych.
Teoretycznie możesz kupić i sfinansować nieruchomość każdego miesiąca. Jednak zawsze zależy to od polityki biznesowej planowanego banku finansującego.
Po prostu idź do swojego banku i użyj mieszkania z 2 pokojami jako zabezpieczenia na kwotę 62 000 euro.
Bank ten już cię zna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata