Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Polisa odstąpienia od umowy w przypadku natychmiastowego finansowania budowlanego.

Napisany przez Arche
Cześć,

po nieskończonych poszukiwaniach nadal nie udało mi się znaleźć dokładnej odpowiedzi na pytanie, czy Bausparsofortfinanzierung stanowi powiązane transakcje.

Bylibyście może w stanie mi pomóc lub wskazać mi wskazówki, jeśli przeoczyłem coś istotnego.

W przypadku:
Podpisanie umowy Bausparsofortfinanzierung w lipcu 2009 roku.
Kwota bausparsumme: 120 000 €
pożyczka: 120 000 €
Z tej pożyczki 20 000 € zostało użyte do spłaty kredytu uzupełniającego. Innymi słowy, zostało wpłacone na konto oszczędnościowo-hipoteczne. Brak ubezpieczenia na wypadek niespłacenia kredytu.

Czy w tym przypadku występują powiązane transakcje i jeśli tak, czy muszą one być jasno określone w oświadczeniu o odstąpieniu od umowy?

Z góry dziękuję za Wasze zdanie!

Re: Polisa odstąpienia od umowy w przypadku natychmiastowego finansowania budowlanego.

Napisany przez Arche
Cześć,

Czy jest tu ktoś, kto ma doświadczenie i/lub zna się na tym?

Pozdrowienia

Napisany przez 3eugh
Co powiesz na wątki wymienione w moim podpisie?

Napisany przez Arche
Cześć Eugh,

albo ciągle pomijam mój powyższy przypadek, albo po prostu go nie mogę znaleźć. W przypadku połączonych transakcji chodzi zazwyczaj o RV.

Link do archiwum FIS Money Advice - All Archives w poście nr 203 w wątku widerrufsbelehrung unwirksam (niestety jeszcze nie mogę zamieszczać linków) nie rozjaśnia mi sprawy. Z tego przypadku nie wynika czy pieniądze z kredytu zostały również użyte do zasilania BV. Dalej w tekście zawsze mowa jest tylko o finansowaniu pośrednim, a nie o wcześniejszym finansowaniu.

Pozdrowienia

Napisany przez 3eugh
Opisz swój problem na Nieskuteczna informacja o odstąpieniu od umowy? i wklej tam (anonimowo, jeśli to możliwe jako skan) informacje dotyczące odstąpienia od umowy. Jestem pewien, że ktoś tam będzie w stanie pomóc.

W przeciwnym razie możesz również zadać swoje pytanie na stronie test.de w sekcji komentarzy.

Napisany przez Widerruf jetzt

Cześć,

po niekończących się poszukiwaniach nadal nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na pytanie, czy w przypadku natychmiastowego finansowania budowy z budżetu oszczędnościowego można mówić o powiązanej transakcji.

Bylibyście może w stanie mi pomóc lub dać wskazówki, jeśli coś przeoczyłem.

W przypadku:
Podpisanie umowy o natychmiastowym finansowaniu budowy z budżetu oszczędnościowego w lipcu 2009 r.
Kwota oszczędności budowlanych: 120 000 €
pożyczka: 120 000 €
Z pożyczki 20 000 € zostało użyte do spłaty kredytu uzupełniającego. Czyli wpłacono na książeczkę oszczędnościową. Nie ma ubezpieczenia salda długu.

Czy w tym przypadku mamy do czynienia z powiązaną transakcją i jeśli tak, czy musi być to jasno określone w informacji o odstąpieniu od umowy?

Czekam na Waszą opinię!

Cześć
Sprawdź moje wpisy na temat doświadczeń z wycofywania się oraz wskazane przeze mnie orzeczenie SN.
Twój przypadek może jednak być inny ze względu na częściową spłatę pożyczki w książeczkę oszczędnościową i tym samym stanowić powiązaną transakcję !!

Wj

Napisany przez Hochberg
Cześć,

po nieskończonej liczbie badań nadal nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy w przypadku finansowania błyskawicznej pożyczki budowlanej mamy do czynienia z powiązaną transakcją.

Być może możecie mi pomóc w rozwiązaniu tej kwestii lub wskazać mi informacje na ten temat, jeśli coś przeoczyłem.

Cześć @arche,
także chciałem zwrócić uwagę mojego prawnika na to pytanie, na co on odpowiedział mi następująco:

Obecnie obowiązująca i moim zdaniem prawidłowa opinia mówi, że nie mamy tu do czynienia z powiązanymi transakcjami, zwłaszcza dlatego, że miesięczne wpłaty do umowy oszczędnościowej nie pochodzą z pożyczki. Umowa oszczędnościowa pozostaje więc poza tym. Po zakończeniu procedury i gdy umowa oszczędnościowa nie służy już jako zabezpieczenie, możesz ją wypowiedzieć i wypłacić już wpłaconą kwotę oszczędnościową.

Pozdrowienia, Hochberg

Napisany przez NaTwoim13
To może być coś innego, gdy z pożyczki zaliczkowej zostanie współfinansowana część kwoty do BSV jako natychmiastowe uzupełnienie i ten BSV zostanie oczywiście przekazany bankowi. A to wszystko nie mówiąc o tym, że kiedyś coś takiego podpisałeś!

Napisany przez Arche
Cześć i dziękuję za opinie!

Nasze rozprawy są już historią, a sędzia był również zdania, że to nie jest umowa powiązana, mimo że część kwoty pożyczki została wpłacona na kredyt.

Sprawa została niestety przegrana, także dlatego, że nasza umowa została zawarta w czasie ciągłych zmian przepisów. Przy decyzji było zatem istotne, kiedy kontrakt dotarł do nas... ale brakuje miejsca, aby to tutaj opisać. Inne kwestie również nie zostały dopuszczone, np. fakt, że podana została tylko skrytka pocztowa zamiast prawdziwego adresu do doręczeń, sędzia nie był zainteresowany!

Wszystkim, którzy wciąż próbują, dopóki to możliwe: POWODZENIA - walka nie jest łatwa i wymaga odwagi, by stanąć wobec banku!

Napisany przez NaTwoim13
Nie, po prostu odpowiedni prawnik, najlepiej z ubezpieczeniem prawny lub bez, realistyczne oszacowanie, jak można wykorzystać WRJ, zdrowe podejście do korzyści, jakie mają powstać, i oczywiście - jak smutne to jest - szczęście z sądem i sędzią.

Jakie było twoje orzeczenie? Przeciwko jak bankowi w jakim sądzie?

Napisany przez Widerruf jetzt

Witaj i dziękuję za informacje zwrotne!

Nasza rozprawa sądowa jest już historią, a sędzia również był zdania, że to nie jest umowa przewiązana, chociaż część kwoty pożyczki została wpłacona na kredyt.

Niestety przegraliśmy sprawę, również dlatego, że nasza umowa została zawarta w czasie, gdy przepisy ustawowe były ciągle zmieniane. Przy decyzji istotne było również to, kiedy umowa została nam dostarczona... ale na jej omówienie brakuje tu miejsca. Inne kwestie również nie zostały dopuszczone, na przykład fakt, że podano tylko skrzynkę pocztową zamiast adresu do doręczeń sądowych, sędziego to nie zainteresowało!

Wszystkim, którzy dalej próbują, póki to możliwe: WSZYSTKIEGO DOBREGO - walka nie jest łatwa i wymaga odwagi, by stanąć w opozycji do banku!

czy masz wyrok do opublikowania?

nie apelujesz?

Co do skrzyń pocztowych, właśnie sąd apelacyjny w Celle wydał pozytywną decyzję.

wj

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata