Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego po zakończeniu studiów.

Napisany przez Garfield
Cześć,

krótka charakterystyka mojej sytuacji. Obecnie jestem studentem (powyżej 25 lat) i zwolniony z obowiązku ubezpieczenia, więc mam prywatne ubezpieczenie w ramach taryfy studenckiej. Wkrótce rozpocznę moją pierwszą pracę, co oznacza, że będę po raz pierwszy objęty obowiązkowym ubezpieczeniem. Prawdopodobnie przekroczę roczny próg wynagrodzenia przy tej działalności.

Na podstawie mojego dotychczasowego badania wydaje mi się, że ze względu na mój dotychczasowy status jako studenta nieobjętego obowiązkowym ubezpieczeniem mogę zdecydować się zarówno na ubezpieczenie zdrowotne w ramach ustawowego ubezpieczenia zdrowotnego, jak i na prywatne ubezpieczenie zdrowotne lub pozostać przy nim. W przypadku ewentualnego wystąpienia z mojego obecnego prywatnego ubezpieczyciela zdrowotnego nie ma konieczności przestrzegania okresu wypowiedzenia. Jeśli w tych rozważaniach pojawił się już błąd, proszę o wyjaśnienie.

Jednak w przypadku następujących okoliczności otrzymałem sprzeczne informacje. Ponieważ muszę zmienić taryfę u mojego obecnego prywatnego ubezpieczyciela zdrowotnego, czy mogę też wybrać innego prywatnego ubezpieczyciela bez uwzględniania okresów wypowiedzenia? Jak w przypadku zmiany z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego na ustawowe? Chętnie również z podaniem źródeł.

Dziękuję wszystkim, którzy poświęcą czas na przeczytanie!

Napisany przez verschaukelt
Stawka studencka nie oznacza złego wyboru stawki. Masz zwykłe prywatne ubezpieczenie zdrowotne - tylko z obniżoną składką, która automatycznie wzrośnie do pełnej składki po zakończeniu studiów.

Możesz zachować swoją stawkę, wybrać wyższą stawkę w ramach tego samego przedsiębiorstwa lub wybrać innego ubezpieczyciela. Decyzja należy do Ciebie. Po zakończeniu studiów masz prawo do wyjątkowego wypowiedzenia umowy u obecnego ubezpieczyciela.

Zanim podejmiesz decyzję, skorzystaj z wyczerpującej porady - nie tylko od jednego doradcy. Utwórz listę priorytetów dotyczących tego, jakie zabezpieczenie chcesz.

Zwróć uwagę, czy istnieje możliwość zmiany stawki bez większych trudności.
I pamiętaj - taniość zwykle oznacza niespodzianki. Gdy ubezpieczyciel oferuje znacznie tańsze okazje, często kończy się to potężnymi dostosowaniami składek lub bardzo ograniczonymi świadczeniami, takimi jak np. stopnie w dziedzinie protetyki stomatologicznej (tutaj koniecznie wyjaśnij i oblicz to w szczególności w szczegółach). Nie uważam jednak za szkodliwy stawki, które sugerują, obejść się bez leczenia u lekarza pierwszego kontaktu przy przeziębieniu lub zastąpić leki markowe lekami generycznymi.

Wysokie własne wkłady moim zdaniem również są kwestią wątpliwą - gdy zrobi się ciasno, może Ci zabraknąć wystarczających rezerw, aby samemu zainwestować. Lepiej skorzystać z zachodu składek, które są wyższe dzięki niskim lub jeszcze lepiej brakującym własnym wkładom, i przeznaczyć je na zabezpieczenie jako rezerwę. Ponieważ Twój pracodawca wpłaca na to, możesz ubezpieczyć się w bardzo wysokiej jakości. Zachowana składka przynależy wyłącznie Tobie. Podobnie jak ewentualne premie za zdrowe zachowanie i regularne badania profilaktyczne.

Napisany przez Garfield
Dziękuję najpierw za obszerną odpowiedź.

Na jakiej podstawie opiera się to prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy? Nie mogłem znaleźć żadnych informacji w regulaminie ubezpieczyciela ani w okolicach § 6 ustawy SGB?! Czy wypowiedzenie musi nastąpić najpóźniej przed rozpoczęciem pracy, czy można je złożyć również wstecznie?

Jasne, moje obecne ubezpieczenie nie jest złe, obecnie jestem ubezpieczony przez Debekę, żeby być bardziej konkretnym. Jednak jeśli już po zakończeniu studiów mam opcję pozostania w tym samym planie z wyższą składką albo zmiany na wyższy plan w innej prywatnej firmie ubezpieczeniowej albo zmiany na ubezpieczenie publiczne, to powinienem rozważyć wszystkie opcje. Opcja zmiany na ubezpieczenie publiczne jest tu jednak tylko hipotetyczna i w obecnej sytuacji nie ma to sensu.

Jednakże w ciągu ostatnich pięciu lat mogę zliczyć wizyty u lekarza na jednej ręce, więc szukam możliwości znalezienia takiej, która po uwzględnieniu BRE w połączeniu z udziałem własnym i innymi miesięcznymi składkami, w porównaniu do mojego obecnego wniesienia, w ostatecznym rozrachunku będzie tańsza.

Z poważaniem

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

to zależy od taryfy, w której obecnie jesteś ubezpieczony.

Załóżmy, że to PSKV (=Prywatne ubezpieczenie Studentów) - tutaj większość studentów jest ubezpieczona.

W części I ogólnych warunków ubezpieczenia jest napisane:

Ubezpieczalni są studenci zapisani na państwowych lub państwowo uznanych uczelniach bez wykonywania zawodu.

Inaczej mówiąc: z chwilą wyrejestrowania możliwość kontynuacji ubezpieczenia w tej taryfie przepada (co i tak byłoby ograniczone zalecenie)

Zatem ta opcja odpada. Ubezpieczyciel MUSI zaoferować zmianę na inną taryfę tego samego przedsiębiorstwa bez ponownego badania zdrowia, czyli zaproponuje Ci jedną lub kilka ofert. Nie może Ci jednak narzucić przyjęcia tej oferty: ubezpieczenie przestaje obowiązywać. (Nie ma tu mowy o jakimkolwiek przymusowym przeliczeniu).

Jest to inaczej w przypadku, gdy podstawą nie jest PSKV, a inna, być może okrojona taryfa. W takim przypadku muszą być przestrzegane zwykłe terminy wypowiedzenia.

Praktyczna sugestia postępowania:
- GKV czy PKV? podstawowe rozważania, planowanie rodziny, rynek pracy, perspektywy itp.
- jeśli PKV: Co oferuje rynek, zakres świadczeń, taryfy dla początkujących, które z nich chcę mieć?
- czy mój obecny zakład ubezpieczeń to oferuje?
- czy moje obecne zdrowie pozwoli na bezproblemowe ubezpieczenie w wybranym przez mnie towarzystwie?
- jeśli tak -> zrób to
- jeśli nie -> pozostań z obecnym towarzystwem

Powodzenia!

Aha: BRE jest bardzo nieodpowiednim kryterium wyboru, ponieważ zwykle przewiduje zwrot składki zależny od sukcesu, który NIE jest częścią warunków ubezpieczenia i może (całkowicie) zniknąć jutro!

Napisany przez delta

Cześć,

krótko opisując moją sytuację. Obecnie jestem studentem (powyżej 25 lat) i zwolniony z obowiązku ubezpieczenia, więc mam prywatne ubezpieczenie na studenta. Wkrótce podejmę pierwszą pracę, co oznacza, że zostanę objęty obowiązkowym ubezpieczeniem po raz pierwszy. Już na tym stanowisku przekroczę roczny limit zarobków.

Z moich dotychczasowych badań wynika, że z powodu mojego obecnego statusu jako niepodlegający ubezpieczeniu student, mogę zdecydować się zarówno na ubezpieczenie zdrowotne publiczne, jak i prywatne lub pozostać przy obecnym ubezpieczeniu prywatnym. W przypadku ewentualnego wystąpienia z mojego obecnego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego nie ma wymogu zachowania okresu wypowiedzenia. Jeśli w trakcie tych rozważań popełniono błąd, proszę o wyjaśnienia.

Miałem podobny problem - obecnie prywatnie ubezpieczony w Debeka, od 26. urodzin w taryfie studenckiej, oferta pracy przed zakończeniem studiów, początkowo myślałem, że nie mogę wychodzić z prywatnego ubezpieczenia podczas studiów, ale ubezpieczenie publiczne zapewniło mi, że w przypadku zatrudnienia jest to możliwe, ponieważ jest to uznawane za priorytetowe.
Jednak otrzymałem informację, że w przypadku przyjęcia pracy, NIE mogę pozostać dalej prywatnie ubezpieczony....
Ostatecznie zdecydowałem się wtedy (z różnych powodów) nie przyjąć pracy.....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata