Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy ustna umowa spłaty jest ważna?

Napisany przez Klingone
Cześć Forum,

Pożyczyłem od kogoś z mojej rodziny 20 tys. euro bezprocentowo bez umowy pożyczki. Trzy miesiące temu nagle chciał, żebym mu to oddał. Ustaliliśmy ustnie, że od sierpnia tego roku będziemy spłacać raty w wysokości 500 euro i zobaczymy później, co będzie możliwe na przyszły rok.

Dzisiaj zadzwonił do mnie i powiedział, że zmienił zdanie: chce całą kwotę z powrotem do października.

Teraz moje pytanie: Czy mogę powołać się na jasne ustne porozumienie co do spłaty rat w tym roku? Czy to jest ważne?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wśród zarejestrowanych kupców także ustne słowo ma moc wiążącą. Czy jesteś przypadkiem kupcem?
To tylko taka pytanie.
W przeciwnym razie sprawa mogłaby być łatwo wyjaśniona poprzez osobiste rozmowy, a następnie spisanie wszystkiego na papierze, prawda?

Napisany przez Klingone
Cześć Vinzenz,

nie, nie jestem handlowcem.

W międzyczasie wierzyciel na pewno da mi tylko bardzo krótki okres spłaty, co spowoduje dla mnie duże koszty i na razie zrujnuje moją zdolność kredytową, ponieważ będę musiał wyciągnąć cały dostępny debet przez ponad rok. Wierzyciel gra w panikę. Z obecną umową koszty i utrata zdolności kredytowej nie byłyby tak wysokie.

@Klingone, czym się zajmujesz zawodowo? Udzielanie zwykłego kredytu ratalnego?

Napisany przez Klingone
kredyty bankowe są już wyczerpane, dokonałem kilku drobnych remontów i planuję wkrótce kolejne, więc zdolność kredytowa jest ważna. Wierzyciel może wypowiedzieć mi całą kwotę w ciągu 3 miesięcy bez umowy kredytowej. Jednakże jeśli ustna umowa jest wiarygodna, to mam jeszcze trochę czasu.

Napisany przez Suxxess
Remonty? Czy masz na myśli, że posiadasz Dom i wykorzystałeś długi na remontowanie? (Czy może masz na myśli spłatę długów?)
Ponieważ to członek rodziny, sugeruję ponowną rozmowę na ten temat. Możesz również rozważyć ogłoszenie upadłości, wówczas nie dostanie on ani grosza, także nie jest to dobre rozwiązanie.

Być może możecie ustalić harmonogram spłat?

Napisany przez Klingone
Nie ma zagrożenia niewypłacalności, mam kilka działek. W najgorszym przypadku stracę zdolność kredytową poprzez przekroczenie debetu przez dłuższy czas.
Wywnioskowałem z Waszych odpowiedzi, że nie możecie zakładać, iż mogę powoływać się na ustne porozumienie dotyczące spłaty kredytu. Dziękuję.

Czy nieruchomości są obciążone?

Napisany przez Klingone
Częściowo, ale moje dochody nie są wystarczające, aby wziąć kolejne pożyczki w banku, pomimo posiadania dodatkowych wartościowych nieruchomości.

Napisany przez Fini
Dla mnie ustna umowa nie ma dużo mocy. Dzisiaj powiedziałeś jedno, a za rok już nie pamiętasz, co powiedziałeś.
Koniecznie trzeba to spisać - co jest napisane, to jest napisane.

Napisany przez Suxxess
Porozmawiaj z nim jeszcze raz i dowiedz się, dlaczego chce odzyskać pieniądze do tego czasu. (Na przykład czy chodzi o większe zakupy czy tylko o bezpieczeństwo związane z odzyskaniem pieniędzy?)

Jeśli chodzi tylko o bezpieczeństwo, możecie zawrzeć umowę pożyczki, w której również pisemnie uregulowane będzie zwrot pieniędzy. Zaproponuj na przykład 1% odsetek od udzielenia pożyczki. (Mniej niż to, co musiałbyś zapłacić na debecie)

Napisany przez Klingone
To wszystko zrobiłem - on nie chce niczego kupować, jest w panice. Normalna rozmowa nie jest już możliwa. Staram się ograniczyć szkody, jakie wyrządza mi jego panika. Byłbym nawet skłonny zapłacić 10% odsetek, ale to mu wszystko obojętne. On nie chce odsetek, tylko chce odzyskać swoje pieniądze, najlepiej od razu. Poza tym nie chce już pożyczać mi pieniędzy, podczas gdy innym tak.

Napisany przez DrefsD
Klingone, to brzmi trochę dziwnie. Mówisz o członku rodziny, który pożyczył ci dużą sumę bez odsetek, jak o obcym, którego w ogóle nie znasz. A wydaje się, że także ty nie masz do niego zbyt dobrej relacji. Czy ma to jakieś szczególne powody?

W twojej sprawie faktycznie ma on prawo żądać natychmiastowej zwrotki całej sumy.
Następnym razem podpisz małą umowę, w której wszystko będzie uregulowane.

Napisany przez ProfFF
Oj... myślę, że tu istnieje poważny ogólny problem, który prawdopodobnie nie pozwala spokojnie spać nawet pożyczkobiorcy 20 000 €.

Tu widzę główny powód naglej konieczności zwrotu całego pożyczki.

Napisany przez Klingone
Właśnie pojawiła się szybka możliwość refinansowania. Prawdopodobnie zgodnie z § 488 ust. 3 BGB można rozwiązać umowę kredytu bez warunków co do spłaty w ciągu 3 miesięcy. W moim przypadku teraz już nie ma problemu. Dziękuję za Wasze odpowiedzi i wskazówki, z którymi się zgadzam.

Jednak często możesz również natychmiast refinansować zmienne kredyty. Często zaangażowany wierzyciel współpracuje i zgadza się na otrzymanie środków przed upływem 3 miesięcy.

Napisany przez guest
Odpowiedź na to pytanie wstępne jest oczywiście łatwa: Tak, ale ... ;-)

Wszystko sprowadza się do pytania dowodów. Oczywiście ustna umowa pożyczki również ma ważność.

Nie ma znaczenia, czy to rodzina czy obcy.

W końcu, zwłaszcza w rodzinie, wszystko zakończy się porozumieniem. Jednakże, jeśli ktoś chce/musi skorzystać z pomocy sądowej, każda strona ma problem udowodnienia swoich racji. Zauważ, że pożyczka z założenia zakłada zwrot (nie jest więc darem).

Teraz, gdy sprawa została jakby rozwiązana, życzę powodzenia!

gość

Napisany przez kennname
Jeśli chcesz się zabezpieczyć, lepiej napisać to na piśmie

@guest, trzeba odróżniać między kupcem a nie-kupcem.
Mój prawnik mówi - i tak też było w czasie mojej edukacji - że słowo między kupcami jest również uważane za umowę.
Jeśli nie ma kupców, czyli jest to w jakiś normalny sposób, osobiście uważam, że umowa pożyczki nie może zostać ustalona ustnie między dwoma osobami prywatnymi.

Napisany przez RA Pampus
Cześć! Zarówno w kontaktach między przedsiębiorcami, jak i między osobami prywatnymi, wymóg formy pisemnej dotyczy umowy pożyczki tylko w przypadku pożyczki konsumenckiej, czyli pieniędzy pożyczanych przez przedsiębiorcę konsumentowi. W innych przypadkach warunki spłaty nie są kwestią dopuszczalności, ale dowodzenia. \r\n \r\n Piękny wieczór!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata